• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Replică dură pentru ministrul Oros! ”Vrem să vedem ce faceți pentru ce ne doare! Vrem rezultatele negocierilor dumneavoastră!”

    agrointeligenta.ro -

    Replică dură pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros, din partea Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România. Organizația din sectorul agricol, membră a Federației Naționale Pro Agro, sancționează public declarația ministrului conform căruia niciun producător român nu a accesat schema de sprijin pentru stocare. Fermierii spun că au informat în prealabil autoritățile că măsura instituită la Bruxelles nu are aplicabilitate națională întrucât țara noastră nu are capacități de stocare, așa cum există în vestul Europei.

    Ministrul acuză procesatorii că nu accesează schema de ajutor

    ”Există din 7 mai schema de stocare privată, pe care toţi cei care au stocuri pot să o acceseze. Din ştiinţa mea, nu a accesat niciun procesator din România, deşi am primit semnale că sunt stocuri foarte mari pentru carnea de vită, pentru carnea de pasăre, pentru produsele lactate”, a spus ministrul Adrian Oros, citat de Agerpres.

    Bugetul alocat României: 931.000 de euro

    ”Acum două săptămâni, Comisia Europeană ne-a comunicat că acolo unde este posibil se poate finanţa stocarea privată, la produse lactate: unt, lapte praf şi diferite brânzeturi, caşcaval sau la carne. Noi am fost foarte bucuroşi de această modalitate de a ajuta cumva atât procesatorii, dar şi fermierii indirect, dar sigur suma alocată României a fost şi este de 931.000 de euro, o sumă în opinia noastră destul de mică. Sigur că fermierii şi procesatorii cunosc această măsură, cunosc comunicarea Comisiei şi vreau să le transmit că ne gândim să utilizăm şi această sumă, chiar dacă este mică, şi să găsim o modalitate pentru a compensa stocarea privată”, a declarat ministrul Agriculturii.

    Fermierii au informat Guvernul că schema nu se pretează la nevoile României

    În replică la cele declarate de ministrul Agriculturii, fermierii îi atrag atenția acestuia că nu a susținut la Bruxelles problemele și nevoile naționale. Din acest motiv, schemele care au fost aprobate nu ajută cu nimic producătorul român.

    Replică, domnule Ministru.

    ACEBOP A SEMNALAT pe timpul Covid-19, problemele sectoarelor de carne.

    Știm foarte bine că la Bruxelles se duc lupte acerbe pentru piață, astăzi am aflat că va fi susținută carnea de vițel – susținere de care ați fost informat că nu avem nevoie. La noi, a ajuns un forward dat de Reprezentanta României la Bruxelles referitor la carnea de vițel: dacă suntem sau nu de acord cu o eventuală bonificație. La care noi toți am răspuns NU.

    Ministrul ne acuză pe noi că nu am accesat măsuri de care nu avem nevoie! De pasăre, nu spune nimic, sau dacă spune se înșeală. Nu a făcut nimic în negocieri pentru carne. Doar vie și vin.

    NU lapte, NU brânză, NU carne.

    Este uimitor cum decidenții politici uită de ce avem mai bun de oferit!

    Carnea de pasăre este în excedent 120!!!

    Vită trebuie susținută să nu mai plece în export sub 450 kg, să producă valoare adăugată!

    Animalele autohote – să fie filiere dezvoltate pentru intern și export, porcul să beneficieze de o lege mult întârziată…

    Aceastea sunt priorități.

    Ce spuneți, domnilor, de măsurile pentru sprijin de piață? Avem noi capacități de stocare lapte praf, brânză, unt, carne?  Le fac cei capabili, în țara lor.

    Pe carne? Slab, după cum am spus de mult timp.

    În plus, UE da OK pentru sprijin de la bugetul de stat în valoare de până la 100.000 de euro pentru  ferme și 800.000 de euro pentru abatoare. A făcut un Ordin MADR pentru acest sprijin?

    Vrem să vedem ce faceți pentru ce ne doare. Rezultatele negocierilor dumneavoastră, domnule Ministru, pe pasăre, porc, și sprijin vite/cap, până în 450 kg. Asta vrem, atât”, este mesajul transmis ministrului Adrian Oros de către ACEBOP.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat