• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fiii unui lider PSD au spart un tractor și au bătut un angajat dintr-o fermă! Culmea, tot fermierul e acuzat de tentativă de omor!

    Ramona Dascălu -

    Caz revoltător în județul Timiș unde un fermier care și-a apărat proprietatea a ajuns să fie acuzat de tentativă de omor, în ciuda faptului că ferma sa a fost devastată, i-a fost vandalizat un tractor, o oaie a murit, altele au fost lovite, iar unul dintre îngrijitorii din exploatație a fost bătut. Cazul a fost mediatizat pe plan local în mod preferențial: jurnaliștii nu s-au arătat interesați de poziția fermierului, prezentându-se public până acum numai partea celor care au dat atacul în fermă. Este vorba despre un grup de tineri din care fac parte și fiii unui important lider PSD, fostul deputat Florică Bîrsășteanu, în prezent videpreședinte al PSD Timiș.

    Fermierul este un producător local foarte apreciat

    În ediția de ieri, luni – 8 iunie, a emisiunii Forța Fermierilor cu Vlad Macovei a fost prezentat cazul unui crescător de animale din județul Timiș, recunoscut drept un serios producător de carne de oaie și produse din lapte de oaie, care este acuzat de fiii unui cunoscut lider PSD din Timișoara de tentativă de omor și distrugere. Este vorba despre Dan Mînzat, soțul lui Flori Mînzat, care înainte de Paște s-a implicat activ în reprezentarea intereselor oierilor pentru ca autoritățile să dea drumul la sacrificările în ferme, lucru care cu ajutorul Agrointeligența – AGROINTEL.RO s-a și întâmplat, astfel că oierii au putut livra mieii oamenilor direct acasă.

    Potrivit presei locale, pe numele fermierului Dan Mînzat a fost depusă o plângere penală pentru tentativă de omor și distrugere, plângere înaintată către Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș de către fiii medicului Florică Bîrsășteanu, care susțin că în data de 31 mai au fost agresați de crescătorul de ovine.

    “Agresiunea numitului Mînzat Dan a fost săvârșită cu intentia directă de a ne suprima viața sau, în mod evident, a acceptat această consecință, prin faptul ca s-a urcat la volanul unei camionete, în stare avansată de ebrietate, a trecut prin gardul fermei sale, lovindu-l în plin pe Iusco Cosmin Georgian, acesta fiind efectiv aruncat în aer de pe ATV. Ulterior, a intrat în plin, cu aceeași camionetă, în ATV-ul condus de subsemnatul, Bîrsășteanu Bogdan Andrei, iar în continuarea intentiei sale criminale, același făptuitor a intrat în motocrossul condus de subsemnatul Bîrsășteanu Ștefan, distrugându-le și aducându-le în stare de neîntrebuințare, noi suferind leziuni traumatice, conform documentelor medicale pe care le vom depune la dosar”, se precizează în actiunea penală deschisă de fiii medicului Florică Bîrsășteanu, potrivit presei locale.

    Nimeni nu a fost interesat de poziția fermierului

    În presa locală nu apare însă și versiunea crescătorului de ovine Dan Mînzat, un motiv în plus pentru ca emisiunea de aseară să prezinte această poveste echilibrat, oferind și fermierului posibilitatea de a-și apăra imaginea și, chiar libertatea. Astfel, Flori Mînzat a povestit la Forța Fermierilor cu Vlad Macovei cum a decurs scandalul care a avut loc pe 31 mai, scandal în care a fost implicat soțul ei.

    Distracția beizadelelor: fugărirea oilor cu ATV-urile

    Întâmplarea s-a petrecut în satul Chișoda, comuna Giroc, județul Timiș, în dupa amiaza zilei de 31 mai, când mai mulți tineri cu ATV-urile și cu un motor de cross au văzut în fugărirea oilor o adevărată distracție.

    ”În primul rând, vreau să mulțumesc Agrointeligența pentru că a acceptat prezentarea cazului nostru. Noi am considerat că sunt singurii în putere să prezinte acest caz pentru că în ultima săptămâna am fost denigrați pe toate rețelele de socializare, în presă, din infractori și criminali nu am fost scoși. Întâmplarea a avut loc duminica trecută, pe 31 mai, în jurul prânzului, când soțul meu a venit la fermă un pic mai repede ca de obicei pentru a mai aduna de pe lângă fermă, pentru a verifica oile și animalele erau pe lucerna noastră, pășteau. Soțul meu, care lucra pe lângă fermă, dintr-o dată vede un colb de praf și i-a întrebat pe oamenii noștri ce se întâmplă acolo. Erau foarte multe ATV-uri și pe ei i-a distrat că oile fugeau dintr-o parte în alta, noi fiind înconjurați și de canale, ei au ieșit de prin canale, de pe dâmburi. Erau în jur de șase ATV-uri și un cross. Când a văzut soțul meu ce fac ei cu oile, că le duc dintr-o parte în alta, le-au maltratat pur și simplu, au și omorât dintre ele, a luat mașina și a plecat spre ei. Când a ajuns la ei și i-a întrebat de ce fac lucrurile astea, ei s-au simțit foarte ofensați că noi întrăznim să le adresăm lor cuvinte. Doi dintre cei care au fost cu ATV-urile sunt copiii unui cunoscut politician, medic. Văzând că soțul meu i-a întrebat ce au de gând să facă, au năvălit de peste tot și făceau drifturi între oi”, a povestit Flori Mînzat.

    Tinerii nervoși au invadat ferma și au distrus un tractor

    Lucrurile au degenerat însă și cei cu ATV-urile au trecut de la fugărirea oilor, la fugărirea proprietarului animalelor și la devastarea fermei: ”Soțul meu, când a văzut că nu-i de glumă și au năvălit pe el, s-a retras pe proprietatea noastră, dar ei au venit după el pe proprietatea îngrădită și fortificată, noi fiind înconjurați de canale și unde nu este canal, avem gard. L-au împânzit din toate direcțiile, probabil în ideea de a-l  bate. Ei aveau căști pe cap, ochelari, și nu-ți dădeai seama cine este în spatele costumului. Au venit la el, l-au atacat, au văzut că nu-l pot ajunge cu mașina și au intrat cu ATV-urile în mașină, au făcut tot ce au vrut ei pe proprietatea mea. Dacă îl prindeau pe soțul meu, la nervii pe care îi aveau, cum făceau și cum înjurau, îl omorau pur și simplu și nu aveai ce să facă pentru că nu-ți dădeai seama cine sunt, nu li se vedea fața. (…) Până la urmă l-au ajuns, i-au dat vreo două direct în mașină, și văzând că nu au ce să-i facă, a venit și fratele lui și au luat o bară de fier și un par de lemn și s-au apucat și au spart tractorul. De ciudă că nu puteau să-l prindă pe al meu, au bătut un copil de aici, de la fermă, au dat în el ca într-un sac de box. Când soțul meu a văzut că a spart tractorul, a trecut cu roata peste cross-ul care era jos în așa fel încât ei să nu-l mai poate lua de acolo și să fugă. Ceilalți nu s-au oprit, l-au încolțit din toate părțile. Noi lucrăm cu ciobanii sau suntem, așa cum ne cataloghează ei, ciobani, dar asemenea injurii nu am auzit în viața mea, nu mi-a fost dat să aud așa ceva, asemenea amenințări, au zis că o să stăm cu mâinele în sân și o să ne uităm cum o să ne ardă ferma”.

    Așa arată tractorul familiei Mînzat după ce a fost vandalizat de tinerii cu ATV-uri

    Fermierul a chemat poliția, dar tot s-a trezit acuzat

    Scandalul s-a oprit abia în momentul în care a sosit la fața locului poliția: ”Ei nu s-au oprit până nu a venit poliția, pe care noi am chemat-o, au venit vreo șase echipaje și ei și de față cu poliția amenințau. Au venit și cei de la criminalistică, au anchetat și după aia ne-au chemat la post. Audierile au ținut până la 12 noaptea. Tatăl băieților s-a simțit ofensat că soțul meu nu a petrecut noaptea în arest”.

    O oaie a fost omorâtă, un băiat din fermă, bătut

    Fermierii spun că deși s-au ales cu pagube, tot ei sunt arătați cu degetul: ”Ne-a fost omorâtă o oaie, avem băiatul angajat care a fost bătut, am scos certificat medico-legal, tractorul este făcut praf, la fel și camioneta pe care o foloseam să cărăm prin fermă (…). Suntem o familie de oameni simpli, muncitori, știti destul de bine că la animale nu ai sarbătoare și nici zi liberă. Noi ne-am văzut de treaba noastră zilele acestea cât timp acetșia ne-au ponegrit pe toate rețelele de socializare, acuzându-ne de tot felul de fapte neadevărate.”

    Florică Bîrsășteanu este un important lider PSD, fost deputat (foto: Epoch Times România)

    Cine este Florică Bîrsășteanu, tatăl tinerilor care îl acuză pe fermier

    Florică Bîrsășteanu, tatăl celor doi tineri care acuză fermierul de tentativă de omor, este unul dintre cei mai importanți lideri ai PSD Timiș. El a fost parlamentar în legislatura 2012-2016, fiind validat ca deputat în iunie 2014, după ce Maria Grapini a devenit europarlamentar. Bîrsășteanu a fost membru în Comisia pentru sănătate și familie, iar în cei peste doi ani de mandat nu a luat niciodată cuvântul în Parlament, cu excepția depunerii jurământului când a avut o luare de cuvânt de un minut și 15 secunde. Florică Bîrsășteanu figurează ca fiind-cosemnatar pentru 40 inițiative ale colegilor săi parlamentari.

    Florică Bîrsășteanu a candidat și la funcția de primar al Timișoarei, iar în prezent este vicepreședinte al PSD Timiș.

    Bîrsășteanu este medic și a condus ca manager Spitalul Clinic din Timișoara. Este cunoscut și pentru că deține o clinică particulară ce îi poartă numele.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO va solicita autorităților competente informații suplimentare, oficiale, cu privire la parcursul anchetei privind incidentul din județul Timiș. Poziția celeilalte părți a fost prezentată prin prisma celor declarate de aceasta pentru presa locală, dar așteptăm orice informație suplimentară pe adresa redactia@agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii