• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Flori Mânzat: Datorită Agrointeligența, vom putea livra mieii oamenilor direct acasă. Mulțumim!

    Ramona Dascălu -

    Sacrificarea şi comercializarea mieilor direct din fermă a reprezentat un demers al oierilor susținut și mediatizat de către Agrointeligența – AGROINTEL.RO. După ce săptămâna trecută, ANSVSA a anunțat că dă undă verde pentru valorificarea mieilor în exploatațiile agricole, crescătorii așteaptă acum norme exacte, regulile prin care se pot autoriza să furnizeze carne de miel în piață.

    Fără Agrointeligența noi eram mici și nu reușeam să sacrificăm mieii în ferme anul acesta, este mesajul de mulțumire transmis de Flori Mînzat către redacția noastră după ce ne-am implicat și am susținut, alături de oieri, necesitatea de a se acrifica mieii în ferme, având în vedere pandemia de coronavirus și restricțiile, care vin la pachet cu aceasta, cu care ne confruntăm la momentul actual.

    Putem sacrifica mieii în ferme și asta datorită Agrointeligența. Vreau să vă mulțumesc pe această cale, noi eram mici fără Agrointeligența. Acum încercăm să ne adaptăm la ce ni se impune”, este mesajul transmis de doama oier din Timiș.

    Flori Mînzat spune însă că Direcțiile Sanitare Veterinare (DSVSA) mai au anumite aspecte de lămurit în ceea ce privește această sacrificare în ferme, iar explicațiile întârzie să apară.

    Așteptăm să fim contactați de cei de la DSVSA să vedem când putem merge să depunem cerere pentru punctele de sacrificare. Noi avem un punct de sacrificare amenajat acasă, unde avem apă rece, apă caldă, cârlige, beton și tot ce ne trebuie. Cred că și în acest an se va pune, cum s-a pus în fiecare an, accentul pe igienă și pe condițiile de sacrificare. Noi, crescătorii, care vrem punct de sacrificare trebuie să depunem o cerere. Așa s-a întâmplat și anul trecut, am depus o cerere, ne-a autorizat temporar, adică ni s-a dat autorizație doar pe perioada Sărbătorilor Pascale, după care ni s-a luat. Doar așa putem scade mieii, pentru că odată ce ne-am înregistrat cu ei nu putem rămâne cu ei în exploatație dacă i-am tăiat. Deci, trebuie să urmăm niște demersuri. La momentul ăsta nu știm sigur dacă trebuie să depunem cererea, cum am făcut și anul trecut, sau nu, dar cu siguranță va trebuie să respectăm niște reguli. Deci, noi la ora asta nu știm dacă până la data X trebuie să facem aia sau aialaltă. Aștept să văd dacă mă sună astăzi de la DVS, și dacă nu mă sună, mâine mă voi prezenta la DSV. Dacă nu ești informat, dacă nu dai un pic din coate, dacă nu te interesează ce se întâmplă în jurul tău, rămâi în urmă”, a declarat doamna oier din Timiș pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Crescătoarea de oi din Timiș vrea ca anul acesta să livreze mielul direct la poarta oamenilor

    Pentru a evita să se creeze îmbulzeală la punctul de sacrificare, Flori Mînzat are de gând ca anul acesta să ducă mieii direct acasă la oameni, mai ales la cei în vârstă sau neputincioși, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să-și pună viața în pericol pentru mielul de Paște.

    Noi am vrea pe cât posibil, pentru că noi avem foarte mulți clienți care vin acasă, să facem și distribuție. Anul trecut veneau oamenii, își alegeau mieii și erau sacrificați atunci pe loc, ca să vadă omul ce ia. Anul acesta nu am vrea cu epidemia aceasta de coronavirus să mai facem aglomerație, aici, acasă. În acest sens, am pus un anunț și pe Facebook și i-am rugat pe oameni să facă comenzile din timp și vom încerca pe cât posibil să le livrăm oamenilor acasă, dar încă nu știm exact cum o să gestionăm lucrul ăsta, că nu este chiar așa simplu, adică implică multe. Oricum, o să livrăm numai în localitățile apropiate, în Giroc și Chișoda, deci e vorba doar de câțiva kilometri, nu ne deplasăm mai mult și de aceea nici nu ne trebuie o mașină specială de transport. O să livrăm mai ales la oamenii în vârstă. Noi încercăm să livrăm atunci imediat după ce se taie, să fie mielul proaspăt. Dar oricum ar fi, or să vină oameni și la noi să ia mieii pentru că altfel nu avem cum să facem față, dar măcar vin mai puțini. Anul acesta nu cred că vom mai merge în piață, îmi este teamă. Dacă Doamne-ferește se întâmplă ceva cu unul dintre membrii familiei, ce facem cu ferma? Este riscul prea mare. Și oamenilor le este frică, și nouă ne este frică, încercăm să pregătim dezinfectant pentru picioare, să pregătim tot ce trebuie”, a spus Flori Mînzat, crescătoare de oi din Timiș.

    Cum unele aspecte esențiale nu au fost reglementate până la această oră de DSV-uri, fermierii iau în calcul toate scenariile posibile. Astfel, crescătoarea din Timiș spune că dacă nu li se va da voie să iasă cu mieii din punctele de sacrificare, adică să facă distribuție, o să se creeze un haos total, și atât crescătorii, cât și consumatorii vor fi puși în pericol: ”În cazul în care n-am avea voie să ieșim cu mieii afară din ferme s-ar crea o îmbulzeală la punctul de sacrificare și cred că nimeni nu-și dorește asta, mai ales acum. Oricum, noi, care vom fi autorizați ca și punct de sacrificare temporar, suntem obligați să vindem doar către consumatorul final, deci nu avem voie să băgăm mieii în magazine sau să vindem prin intermediari”.

    Carne de miel cu același preț ca și anul trecut

    Crescătoarea de oi din Timiș nu duce lipsă de comenzi pentru mielul de Paște, mai ales că a păstrat același preț ca și anul trecut, de 25 de lei pe kilogram, în carcasă, și a dat de stire pe pagina de Facebook: ”Avem pregătiți între 300-350 de miei pentru Paște. Avem același preț pe care l-am avut și anul trecut, adică 25 de lei în carcasă pe kilogram. O să vindem mieii tăiați, dacă e cineva care vrea și în viu, noi îl putem da și așa dar nu prea mai sunt oameni care vor în viu. În viu este 15 lei kilogramul. Noi oricum nu prea dăm la camion, decât foarte rar, doar ce rămâne de la Paște. Am primit foarte multe comenzi după ce am pus anunțul de vânzare pe Facebook, dar le-am zis să mă sune de pe data de 5 aprilie și atunci o să-i scriu pe caiet, în baza unui avans”.

    Plata mielului se poate face și cu cardul Revolut

    O altă noutate pe care Flori Mînzat o va adopta începând de anul acesta este plata cu cardul Revolut: ”O să încercăm să lucrăm cât mai puțin cu banii și mai mult prin transfer bancar. Alții au vrut prin card Revolut și mi-am făcut și Revolut, deci mă adaptez la orice numai ca totul să fie bine și să se desfășoare lucrurile în condiții de siguranță. Noi suntem deschiși la orice, și îi înțelegem pe oameni. Sincer, am emoții de cum o să fie anul ăsta, dar am încredere că o să fie bine”. 

     


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării