• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Genotiparea vacilor, obligatorie la ACVBR-SIM. Cum funcționează sistemul în care asociația acoperă costurile de testare!

    Ramona Dascălu -

    Niciun exemplar din rasa Bălțată Românească nu primește certificat de origine fără genotipare! Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmetal (ACVBR-SIM), organizație care conduce Registrul Genealogic pentru această rasă de taurine, a precizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că efectuarea unui test ADN, care să confirme originea a două generații, reprezintă condiția principală pentru obținerea unui certificat zootehnic. Reprezentanții asociației au explicat pentru publicația noastră care este procedura, dar și care sunt costurile pentru ca vacile înscrise la ACVBR-SIM să fie genotipate.

    Față de alte specii, la taurine rasa Bălțată Românească, genotiparea este obligatorie și este impusă de către societatea de ameliorare, dorindu-se astfel să existe garanția că ce se emite ca și document corespunde 100% cu realitatea din teren.

    ACVBR-SIM precizează că genotiparea se face la toate femelele din rasa Bălțată Românească, iar la masculi doar acolo unde se cere certificat zootehnic ca acel mascul ulterior să fie folosit la montă naturală. Potrivit reprezentanților asociației, în acest an se vor face nu mai puțin de 20.000 de genotipări, întrucât se dorește o scanare integrală a tuturor animalelor care sunt de rasă pură. Costul unui astfel de test nu este deloc unul de neglijat întrucât este vorba despre un preț de 550 de lei, plus TVA.

    Foarte important de precizat este faptul că genotiparea se face pe banii Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” de tip Simmental, deci fermierii nu trebuie să plătească nimic. În cazul în care se cere retestarea animalului, crescătorul trebuie să plătească 50 de lei, plus TVA.

    Genotipările efectuate de asociație nu se realizează în România, ci într-un laborator din Germania deoarece confirmarea originii se face prin interogarea unei baze de date internaționale, care este în Germania, există deci o procedură de lucru foarte bine pusă la punct de către asociație.

    La acest proces de genotipare, ACVBR-SIM lucrează împreună cu organizațiile de control. Astfel, inginerii zootehniști, care sunt angajații organizațiilor de Control Oficial al Performanțelor (COP) prelevează probă de țesut, aplică un crotaliu, care este un crotaliu personalizat al asociației, care se aplică în urechea animalului și se prelevează o probă de țesut. Acea probă de țesut ajunge în laborator, iar apoi rezultatul este comunicat fermierilor și acolo unde sunt întrebări există varianta ajutătoare de retestare.

    Potrivit ACVBR-SIM, genotiparea este o acțiune mai mult decât necesară pentru cei care doresc ca lucrurile să meargă în direcția bună, spre dezvoltare, întrucât atunci când se dorește să se investească într-o activitate pe termen lung, evaluarea momentului zero reprezintă o etapă foarte importantă în construirea planului de dezvoltare.

    Vă reamintin că începând din acest an, Ministerul Agriculturii intenționează să introducă genotiparea obligatorie pentru reproducătorii din speciile ovină și caprină, prezența berbecilor și țapilor reprezentând și o condiție obligatorie pentru eligibilitatea efectivelor dintr-o fermă la încasarea sprijinului cuplat. Pentru ovine și caprine, genotiparea se poate face la acest moment în laboratorul Agenției Naționale pentru Zootehnie și, în curând, în cel de la ANSVSA. Costul genotipării urmează să fie acoperit de către crescătorii/deținătorii exemplarelor înscrise în Registrul Genealogic al raselor.

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură