• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii rămân fără apărare în fața lupilor! Decizie luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene!

  Angelica Lefter -

  Decizie de impact a Curții de Justiție a Uniunii Europene, cu efecte majore asupra fermierilor crescători de animale din România!
  Înaltul for a decis, în urma unui eveniment petrecut în țara noastră, că și dacă lupul, specie protejată, se îndepărtează de habitatul său natural şi ajunge într-o zonă locuită de oameni, continuă să fie protejat de legislaţia Uniunii Europene, potrivit Agerpres.ro, care citează AFP.

  Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a fost sesizată după ce, în anul 2016, personalul unei asociaţii de protecţie a animalelor, însoţit de un medic veterinar, a efectuat capturarea şi transportul, fără autorizaţie prealabilă, al unui lup care frecventa gospodăria unui localnic dintr-un sat românesc situat între două mari situri protejate în temeiul Directivei habitate.

  Transportul lupului capturat către o rezervaţie naturală nu s-a petrecut conform aşteptărilor şi acesta a reuşit să fugă în pădurea învecinată.
  Astfel, a fost formulată o plângere penală pentru infracţiuni legate de capturarea şi de transportul unui lup în condiţii necorespunzătoare.
  În cadrul acestei proceduri penale, instanţa ridică problema dacă dispoziţiile de protecţie ale Directivei habitate sunt aplicabile capturării lupilor sălbatici la periferia unei aglomerări sau pe teritoriul unei unităţi administrativ-teritoriale.

  „Curtea a confirmat că acest sistem de protecţie riguroasă prevăzut pentru speciile care sunt enumerate la litera (a) din anexa IV la directiva menţionată, precum lupul, este aplicabil şi specimenelor care părăsesc habitatul lor natural şi se regăsesc în zone de aşezări omeneşti”, a informat CJUE.

  Capturarea şi transportul unui lup găsit într-un sat nu pot fi justificate decât dacă fac obiectul unei derogări adoptate de autoritatea naţională competentă, a subliniat curtea de la Luxemburg.

  Amintim că în satele din țara noastră, mai ales acolo unde oieritul și creșterea animalelor sunt practicate, animalele sălbatice precum lupii atacă frecvent. De cele mai multe ori pagubele sunt imense pentru fermieri.

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris în repetate rânduri despre astfel de atacuri ale lupilor, uneori în haite, care au făcut ravagii.

  CITIȚI AICI: Atac cumplit la o stână! Lupii au omorât peste 100 de oi într-o singură noapte!

  Cu toate acestea în decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene se arată că, ”în ceea ce priveşte speciile de animale protejate, noţiunea de „arie de extindere naturală” este mai vastă decât spaţiul geografic care prezintă elementele fizice sau biologice esenţiale pentru viaţa şi reproducerea lor şi corespunde astfel spaţiului geografic pe care specia de faună în cauză îl frecventează sau în care se extinde potrivit comportamentului său natural.

  În consecinţă, protecţia prevăzută la articolul 12 alineatul(1) din Directiva habitate nu implică limite sau frontiere şi nu permite, aşadar, să se considere că un specimen sălbatic dintr-o specie de faună protejată care se află în apropierea sau în interiorul zonelor de aşezări omeneşti, care tranzitează astfel de zone sau care se hrăneşte cu resurse produse de om ar fi un animal care şi-a părăsit „aria de extindere naturală”.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Angajații unei stațiuni, atacați cu furcile de mai mulți indivizi care au intrat ilegal pe terenurile statului Legea compostului 2021. Noile obligații pentru fermieri și gospodari, în vigoare din 20 februarie Fermierii – chemați de primari să-și declare terenurile și animalele! Termene obligatorii!

  Ultimele știri

  Noul coronavirus poate ataca vacile, oile sau găinile? Răspuns oficial primit de la Bruxelles! Un bărbat de 71 de ani a pus pe fugă hoții veniți să îi fure sacii de porumb din magazie! Subvenții APIA: Fermierii tăiați de la plată dacă nu prezintă acest document!