PG 102 – soiul de grâu românesc cu potențial să detroneze apreciatul Glosa!
Angelica Lefter -Fermierii care l-au cultivat anul acesta regretă că nu i-au alocat mai multe hectare, chiar pe toate. Soiul de grâu PG 102 este una dintre cele mai noi revelații în agricultura românească și numai competiția acerbă cu genetica de stat și cea a multinaționalelor mai ține (încă) în umbă acest grâu care a dovedit că și în condiții de fermă poate depăși 10 tone la hectar.
Despre soiul de grâu PG 102 am discutat anul acesta cu Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii și în prezent director general companiei Peteka Agrocultura. Acesta a explicat, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO care sunt calitățile unui soi românesc de încredere – chiar de lângă o solă cultivată cu PG 102, aflată în județul Dolj, la unul dintre cei mai cunoscuți producători de sămânță, EtinoCereal.
”Suntem într-un câmp, într-un lan foarte frumos, unul dintre cele mai frumoase din România din ce am văzut anul acesta. Cu soiul de grâu aparținând companiei Peteka, PG 102. Este un soi românesc, un soi cu foarte bune randamente de producție, în condiții optime și în anumiți ani depășind 10 tone la hectar, până la 10,8 tone de grâu la hectar. Aici avem un câmp și estimăm la ora actuală că vom obține 7 tone de grâu la hectar, ceea ce pentru anul 2020 este extraordinar. Avem aici un lot de bază al lui EtinoCereal, cred că va fi foarte cerut de fermierii din zona Doljului și nu numai, că dacă ne uităm în Bărăgan, va fi o lipsă acută de sămânță de grâu. Tot ce este aici se transformă în sămânță bază, după aceea va popula fermele din toată țara”, ne-a declarat Stelian Fuia.
Grâu românesc cu care s-au obținut producții de peste 10 tone la hectar
Stelian Fuia a subliniat că PG 102 este un soi de grâu adaptat climei din țara nostră, cu producții foarte bune. Totodată, tehnologia cerută de acest soi românesc nu este una foarte diferită de alte soiuri, însă contează să fie aplicată corect: ”Este un soi de grâu românesc, adaptat condițiilor de climă din România, potențialul de producție este foarte ridicat, în mod frecvent se obțin 8-9 tone la hectar cu potențial de peste 10 tone la hectar în condiții optime de tehnologie și de condiții pedoclimatice. Anul acesta am avut condiții pedoclimatice limitative, ca factor limitativ. Prin tehnologia pe care o aplicăm, noi urmărim în primul rând să conservăm potențialul genetic al soiului. Orice soi în general are un potențial de producție dat genetic, dar noi încercăm să protejăm această capacitate de producție a soiului, să păstrăm din potențial. Întotdeauna când aplicăm un tratament chimic, luăm din potențialul de producție sau din calitate. Noi dacă luăm o aspirină ne face bine, dar în anumite locuri din organism rămân niște efecte secundare, așa și la cultura de grâu și în culturile vegetale. Orice am folosi chimic se reflectă în scăderea indicilor de producție și/sau a indicilor de calitate”.
Booter și QuickGrow, două produse recomandate cu aplicare la PG 102
Soiul de grâu PG 102 este creat de companiei Peteka Agrocultura să fie unul rezistent și a demonstrat acest lucru, având în vedere condițiile pedoclimatice din acest an. Director general companiei Peteka Agrocultura, Stelian Fuia, explică fermierilor pe larg cum trebuie aplicată tehnologia pentru a obține o cultura bună chiar în condiții pedoclimatice severe.
”Este un soi pe care noi l-am creat, este soiul nostru, l-am construit așa cu gândul la fermierii români și nu numai soiul, ci și tehnologia. Anul acesta, cu condiții pedoclimatice speciale programele de chimizare au accentuat seceta, mai ales fertilizarea excesivă, au accentuat fenomenul de secetă, iar aici am încercat să eliminăm acest lucru folosind îngrășăminte cu eliberare lentă, care să nu devină toxice pentru plantă. Avem un îngrășământ de bază de azot și potasiu la care avem adăugat un complex de microorganisme care ajută la solubilizarea fosforului din sol pentru că noi în solurile din România avem fosfor, dar este blocat, nu este accesibil plantelor. Sunt microorganisme din genul tricoderma sau Bacillus subtilis care solubilizează acest fosfor blocat. Deci avem un îngrășământ cu azot și potasiu cu microorganisme, cu eliberare lentă și cu un foarte mare conținut de sulf. Se numește Booster îngrășământul și nu a afectat deloc cultura în condițiile de secetă.
Am menționat și sulful pentru că este foarte important, două molecule de sulf reușesc să elibereze o moleculă de azot blocată în sol pentru că atunci când noi fertilizăm, luăm azotul ca exemplu, plantele folosesc în jur de 20%, maxim 30%, din azotul din îngrășământul aplicat. O parte se evaporă, o parte se duce în sol cu apa din precipitații, o mare parte se blochează în sol. Rolul sulfului este de a elibera azotul ca și aceste microorganisme care eliberează fosforul din sol. În plus i s-a aplicat un stimulator de fotosinteză pe care noi îl producem QuickGrow și care ajută planta să treacă peste perioadele de stres hidric și chiar și chimic de la programul de protecție de la pesticide. Tratamentele s-au făcut la timpul lor, nimic deosebit în afară de îngrășământul Booster și cel de la QuickGrow pentru accelerarea fotosintezei”, a spus specialistul.
Soi cu cerere, un an dificil pentru stocurile de sămânță
Stelian Fuia a mai menționat că fermierii care vor să cultive grâu în toamnă trebuie să se aprovizioneze din timp cu sămânță, pentru că va fi un an dificil și din acest punct de vedere.
”În condițiile acestui an e tot ce se poate obține de la grâu în România. Și dacă lucrurile vor fi normale, estimăm peste 7 tone de la grâu în câmp, cu o tehnologie să zicem aproape clasică. Stocurile de sămânță anul acesta vor fi totuși limitate și este important să ia o decizie ce vor cultiva din timp și să-și rezerve aceste cantități la producătorii de sămânță pentru că altfel s-ar putea trezi în luna septembrie că vor semăna ce se găsește nu ce își doresc! EtinoCereal este un partener pe care noi îl recomadăm cu încredere în ce privește desfacerea de sămânță în anul 2020”, a concluzionat Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii și director general companiei Peteka Agrocultura.
Pentru a achiziționa sămânță de grâu din soiul PG 102, puteți lua legătura cu reprezentanții fermei EtinoCereal la telefon: 0722.444.888