• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un bărbat de 43 de ani a murit înțepat în cap de o albină ce ar fi provenit de la stupii vecinului său!

    Angelica Lefter -

    Un bărbat de 43 de ani a murit de la o singură înțepătură de albină care, cred oamenii din localitate, ar fi provenit de la stupii vecinului. Acesta din urmă deține 40 de stupi și ar fi primit observații  și chiar reclamații din partea altor localnici să respecte legea privind distanța minimă față de proprietățile învecinate sau să ridice un gard care să prevină astfel de incidente.

    Victima, un bărbat de 43 de ani din orașul Mihăilești, județul Giurgiu, a fost înțepat de albină în cap și a decedat ulterior, pe fondul unei alergii. Cazul a fost relatat pe Facebook de un localnic, apicultor la rândul său, și a stârnit mai multe reacții despre cum ar trebui îngrijite albinele și cum ar trebui protejați cei care sunt alergici la înțepătura lor. Mesajul postat pe grupul de Facebook ”Apicultori din România – Grup Liber” a stârnit și multă compasiune, dar și discuții aprinse între crescătorii de albine.

    ”Acum 3, 4 ore, până să înceapă ploaia, a fost omorât un consătean de-al meu de o singură înțepătură de albină, un om sănătos la vârsta de 43 de ani cu o fată de 15 ani. Nu îl cunosc personal decât pe nașul lui, cu care am vorbit și mi-a spus că de mai bine de o lună toți vecinii i-au tot atras atenția vecinului care deține 40 de stupi, să ducă albinuțele în altă parte pentru că îi înțeapă. (…) Toți stupii îi are în spatele casei, într-o curte de până în 500 de metri pătrați. Gardul între el și vecini de nici măcar un metru înălțime. Părerea mea personală e că ar fi trebuit măcar să respecte legea, dacă nu are spațiu să țină stupii la distanță de casele vecinilor, măcar cu un gard de minim 2 metri cu plasă pe el încât să nu poată trece albinele prin gard. Nu știu ce poate păți stuparul pt că într-adevăr, nu se poate dovedi că cel decedat a fost înțepat de una din albinele lui, dar vă spun din suflet tuturor să luați în seamă vecinii în caz că vă tot avertizează că îi înțeapă albinele voastre!”, a scris localnicul apicultor.

    Contactat de jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO, acesta a declarat că la postul local de poliție au fost depuse inclusiv reclamații de către alți săteni, deranjați de albinele vecinului.

    Bărbatul care a sesizat problema legată de alergia mortală la înțepătura de albină este la rândul său apicultor și a declarat că ”este cunoscut faptul că albinele devin agresive dacă nu au ce să culeagă”. Mai mult, este de părere că vecinul apicultor, care deține în spatele curții aproape 40 de stupi nu respectă legea care spune că: ”Orice stup trebuie să fie la minim 5 metri distanță de gardul vecinului, iar dacă nu are spațiu îi poate ține și lipiți de gard, dacă acesta este înalt”.

    Și alți crescători de albine au reacționat la postarea bărbatului, fiind în general de acord cu respectarea distanței, care poate face diferența între viață și moarte. ”Peste tot există aceeași problemă. În acest moment, când familiile sunt la apogeu, toți proprietarii cu peste 10 stupi, ar trebui să-i mute în locații mai puțin populate. În păduri, fânețe, culturi agricole. Nici nu mai contează cât e gardul și cât e distanța până la drum, dar tot ce e transpirat în apropiere,om ,sau cal, va avea de suferit. Dacă se întâmplă să fie alergic, sau înțepăturile să fie de ordinul sutelor e condamnat”, se arată într-un astfel de comentariu.

    ”Eu anul trecut am fost înțepată de albină și am făcut șoc respirator neavând probleme până atunci…Dacă nu aveam cortizon în casă poate nici nu mai ajungeam până la spital…Nu vă jucați cu așa ceva”, scrie o femeie, care a comentat la postarea inițială a apicultorului din Giurgiu.

    Odată cu perioada secetoasă este cunoscut faptul că din lipsă de flori, familiile de albine pot deveni irascibile. În astfel de situații atât apicultorul cât și persoanele care știu că au alergie la înțepătura de albină ar trebui să-și ia măsuri de precauție pentru a evita o tragedie similară cu cea din Mihăilești.

    Ce spune Legea apiculturii despre distanța minimă dintre stupi și vecini

    Legea apiculturii nr. 383/2013, cu modificările ulterioare, stabilește care sunt distanțele minime și condițiile de creștere a albinelor în comunități. Astfel, articolul 13 al legii, modificat în 2015, prevede că ”amplasarea familiilor de albine pe terenurile deținute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanță de cel puțin 10 m față de drumurile publice sau hotarele proprietăților din domeniul public aflate în intravilan ori în extravilan și la o distanță de cel puțin 5 m față de hotarele proprietăților din domeniul privat aflate în intravilan ori în extravilan”.

    Dacă nu se poate asigura distanța, legea impune ridicarea unui gard menit să protejeze vecinul de albine. Astfel, dacă distanța este mai mică de 5 m, ”familiile de albine trebuie să fie despărțite de acestea printr-un gard, zid, plasă ori alt obstacol prin care albinele să nu poată pătrunde în zbor, cu o înălțime minimă de 2 m, măsurată de la nivelul solului, și care să continue pe aceeași linie încă 2 m dincolo de stupii amplasați la extremitățile stupinei”, se arată în legislație. Numărul familiilor de albine amplasate pe vatra permanentă, pentru iernat, nu este limitat.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații