• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cei doi „B” care conspiră să arunce în aer preţurile alimentare în această toamnă

    agrointeligenta.ro -

    Regula este că atunci când ţiţeiul se scumpeşte, porumbul se ieftineşte şi invers. În toamna lui 2012 se va produce excepţia.

    Preţurile alimentere vor fi împinse în sus atât de scumpirea porumbului cât şi de cea a petrolului.

    Porumbul şi petrolul sînt „materii prime” esenţiale în producţia alimentelor – nutreţul destinat animalelor în cazul porumbului sau motorina destinată maşinilor agricole fiind doar două dintre cele mai evidente forme în care acestea se regăsesc în lista costului final de producţie.

    Când unul dintre cei doi „B” – fie buşelul fie barilul – creşte sau scade în dolari, alimentele devin mai scumpe respectiv mai ieftine.

    Rareori se întâmplă ca pe pieţele internaţionale ambele mărfuri să cunoască tendinţe accelerate şi susţinute de scumpire. Vara aceasta, în mod excepţional, le-a adus însă pe amândouă prin seceta care a lovit Midwest-ul american şi prin creşterea tensiunilor din Golful Persic.

    În această vară Statele Unite,cel mai mare producător mondial de porumb, s-au confruntat cu cea mai lungă perioadă de secetă din ultimii 25 de ani. Patru cincimi din suprafaţa arabilă a acestei ţări au fost afectate de o lipsă acută de precipitaţii şi de temperaturi peste media obişnuită în iunie, iulie şi august, luni esenţiale pentru acestă cultură.

    Dapartamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) estimează potrivit ultimelor rapoarte că anul acesta recolta de porumb va fi de maximum 10,8 miliarde de buşeli, cu cincime mai mică faţă de cea de anul trecut şi cu doua faţă de cea de acum doi ani.

    În condiţiile în care, în rezervele de anul trecut se găsesc cu puţin peste 1 miliard de buşeli, oferta pe piaţa americană se va ridica la aproape 11,9 miliarde de buşeli, cu 12% mai puţin ca în urmă cu un an. Aceasta va face ca preţul mediu al buşelului de porumb, în sezonul 2012-13 să cadă undeva între 7,50 şi 8,90 de dolari cu cel puţin 1 dolar mai mult faţă de cel precedent, un record în termeni nominali.

    Din 15 iunie când atingea 5,09 dolari per buşel preţul porumbului a crescut  la 7,95 dolari per buşel în 7 septembrie, atingând chiar şi 8,31 dolari per buşel pe 21 august.

    În Golf, principala zona de producţie a petrolului din lume, tot în această vară tensiunile au crescut, Israelul lăsând să se înţeleagă că până la finele acestei toamne ar putea lovi instalaţiile de îmbogăţire a uraniului din Iran, pentru a împiedica regimul de la Teheran să îşi continue progresele în dezvoltarea capacităţilor de producere a armamentului nuclear.

    Un astfel de atac ar duce înclusiv la blocarea strâmtorii Hormuz, prin care trec dinspre zonele de producţie din Arabia Saudită, Irak, Kuwait şi Iran spre restul lumii 17 milioane de barili de petrol pe zi.

    Temerile, alimentate şi de diferite rapoarte de presă sugerând implicarea discretă în planul de atac asupra Iranului a Arabiei Saudite, ţară care şi-ar putea scoate temporar din funcţiune instalaţiile radar-rachetă, pentru a permite avioanelor israeliene să treacă nestingherite prin spaţiul său aerian, au împins constant în sus preţul petrolului în această vară.

    Din 28 iunie când atingea 77,69 de dolari per baril, preţul petrolului este cotat în acest moment la 95,36 dolari per baril.

    Indicele preţurilor alimentare măsurat de agenţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, FAO FOOD Price Index, a revenit în lunile iulie şi august la valoarea de  213 puncte pe care o avea în aprilie după ce scăzuse în mai la 205 şi chiar la 200 în iunie.

    Porumbul se regăseşte în nutreţul destinat păsărilor, porcilor şi vitelor – dar şi, mai nou în obţinerea biocombustibililor – petrolul se regăseşte în combustibilul destinat utilizării maşinilor agricole, transportului, funcţionării unor instalaţii de generare a agentului termic şi a electricităţii – scumpirea ambelor regăsindu-se în preţul cărnii, ouălor şi laptelui şi nu numai.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”