• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii moldoveni s-au decis: Ies cu miile în stradă pe 23 noiembrie

    agrointeligenta.ro -

    Agricultorii din Republica Moldova au decis să organizeze o acțiune de protest în masă pe 23 noiembrie. Ei vor manifesta împotriva politicilor guvernării naţionale despre care spun că sunt ”o povară prea mare asupra agriculturii”.

    Fermierii au oferit Guvernului de la Chişinău un răgaz de două săptămâni pentru soluționarea problemelor din cea mai importată ramură a economiei naționale, dar solicitările lor au fost lăsate fără atenție din partea Guvernului. Anterior, președintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a anunțat că fermierii au formulat o rezoluție cu revendicări, care a fost adresată Guvernului. ”Noi am promovat ideea că în Moldova trebuie susţinuţi fermierii mici. Credem că trebuie susţinuţi şi agricultorii tineri şi promovăm ideea ca un agricultor să fie considerat tânăr până la 40 de ani. Am promovat ideea că tinerii fermieri să primească subvenţii mai mari – de 60%, ceea ce ar ajuta ca în mediul rural să fie atraşi tinerii”, a explicat oficialul, citat de Omega Media Group.

    Fermierii mici sunt de bază, dar nu au aprijin pe măsură

    Cosarciuc susține că 70 la sută din toată producția agricolă vine de la fermierii mici, care însă beneficiază doar de 20 la sută din Fondul de subvenționare, astfel nefiind motivați. ”Noi am formulat ideea ca Fondul de subvenţionare să fie divizat, 50% pentru gospodăriile mici, şi 50% pentru gospodăriile corporative. Am propus să fie reglementată şi mărimea compensaţii pentru un beneficiar – până la 400 mii lei, ceea ce ar face ca mai mulţi fermieri să primească subvenţii”, a mai spus sursa citată.

    Președintele Federației a mai adăugat că pentru anul curent a fost introdusă o cotă TVA de 20 la sută și ”ne-a trebuit mult timp ca să promovăm ideea ca 12% din aceste mijloace să rămână în conturile agricultorilor”. ”Autorităţile au decis că TVA-ul trebuie plătit în bugetul de stat, iar ulterior 12% să fie returnate. Noi vedem că politica fiscală pentru anul 2014 are aceeaşi prevedere. Noi am propus ca TVA care trebuie să fie plătit să rămână integral în conturile agricultorilor, să fie de 20%, dar banii să nu fie transferaţi în buget, aşa cum este în Ucraina, banii rămân pentru dezvoltarea afacerii”, a concluzionat Cosarciuc.

    Din cauza că Guvernul nu a dat curs cererii agricultorilor, organizațiile de fermieri au decis să se ridice la proteste.

    Agricultorii nu sunt singurii care ies la acțiuni de protest. Recent, o acțiune similară a fost organizată de primarii și șefii de raioane din Moldova, care sunt indignați de tergiversarea adoptării Legii privind finanțarea publică locală. Primarii au spus că vor continua acțiunile de protest dacă nu le va fi revendicată cererea. Președintele Parlamentului, Igor Corman, a anunțat deja că cererea primarilor nu va fi revendicată, iar Legea privind finanțarea publică locală va intra în vigoare din 1 ianuarie 2015 și nu 2014 așa cum s-a cerut. De asemenea, acum două săptămâni, sute de preoți și creștini au ieșit la o acțiune de protest prin care s-au opus adoptării modificărilor legislative prin care propagarea homosexualității a fost exclusă din rândul ilegalităților. Totodată, mai bine de trei săptămâni continuă acțiunile de protest organizate de PCRM la care s-au alăturat mii de persoane nemulțumite de activitatea actualei guvernări.

    Foto: Mediafax


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024. Listă completă cu fermierii care primesc prima tranșă din plata pe hectar Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!” OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!