Cercetătorii de la Buzău sunt pe cale să producă o plantă-aliment pentru longevitate!
agrointeligenta.ro -O plantă care poate reda și păstra tinerețea este foarte aproape de omologare la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă de la Buzău. Costel Vînătoru, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cercetători români, a dezvăluit că, în curând, și fermierii români vor putea cultiva spanacul longevității, așa cum este supra-denumit un soi de spanac tot mai apreciat la nivel mondial.
Spanacul longevității este unul dintre super-alimentele care au intrat recent în alimentația modernă, deși această plantă se cultivă de mult timp și pe scară largă în Asia și Africa.
Ce este spanacul longevității
Spanacul longevității (Longevity Spinach) sau Gynura Procumbens a luat amploare în ultimii ani în Statele Unite ale Americii, acolo unde planta este cultivată inclusiv de micii fermieri, pentru autoconsum. În România, cercetătorii și-au propus să aclimatizeze această plantă astfel încât ea să reziste la condițiile de mediu din țara noastră.
Denumit și spanac Moluccan, Sambung nyawa sau Daun dewa, spanacul longevității este o plantă pitică, cu frunze semi-suculente, care se pretează foarte bine la cultivarea pe suprafețe mici, chiar în ghivece.
Cea mai mare provocare a cercetătorilor de la SCDL Buzău o reprezintă adaptarea plantelor la regimul nostru de temperatură, acest timp de spanac fiind originar din zone mai calde.
”Este un material biologic de care am făcut rost cu mare greutate, doar două ghivece. Deja am început multiplicarea. În scurt timp, sperăm să creăm un lot pe baza căruia să facem mai multe observații, cercetări. Avem convingerea că și acesta, în scurt timp, va fi aclimatizat în România. Este numit spanacul longevității datorită proprietățilo sale alimentare de excepție și în special beneficiilor medicinale care au contribuție esențială în menținerea tinereții, a vieții”, a declarat Vînătoru pentru Opinia de Buzău.
Cum se cultivă spanacul longevității
Spanacul de longevitate crește bine fie la umbră, fie la soare complet, dar semi-umbra este preferată, deoarece tinde să crească mai bine. Poate fi adaptat lent pentru a crește în plin soare, atât timp cât rădăcinile plantei nu se usucă. Are nevoie de un sol bogat și de umezeală, dar nu trebuie udat în exces.
Primăvara, planta se regenerează rapid din sistemul radicular.
Crește ca o legumă anuală sau poate fi păstrată în ghiveci în timpul iernii.
Necesită doar o ușoară cantitate de îngrijire și se recoltează cu ușurință prin ciupirea frunzelor finale.
Spanacul longevității – beneficii
Datorită tuturor beneficiilor sale, este ușor de observat de ce Gynura Procumbens a câștigat atâta popularitate în gospodăriile din întreaga lume. Cercetările arată că Gynura scade nivelul glicemiei și poate fi utilizat ca tratament de succes pentru diabet. Specialiștii au folosit această plantă de peste un deceniu pentru a trata diabetul în regiunile africane.
Planta poate ajuta, de asemenea, niveluri mai scăzute de colesterol și trigliceride din organism. Cercetările arată că, odată cu scăderea nivelului de zahăr, extractul de etanol din frunzele plantei are efecte anti-hiperlipidemice. Având un nivel scăzut de colesterol poate proteja organismul de boli de inimă și ficat, asigurând o sănătate maximă. Un alt beneficiu este pierderea în greutate, având în vedere proprietățile de scădere a grăsimii plantelor. Evident, Gynura este pachetul complet de sănătate pentru un pacient diabetic.
Nu numai că Gynura este considerat un tratament natural pentru diabet și pentru scăderea colesterolului, dar este de asemenea excelent pentru scăderea tensiunii arteriale ridicate. Hipertensiunea arterială poate provoca hipertensiune arterială, care poate fi fatală dacă nu este tratată. Rezultatele sugerează că Gynura poate preveni și trata hipertensiunea arterială prin creșterea producției de oxid nitric în vasele de sânge. Oxidul nitric dilată vasele de sânge și permite un flux de sânge mai lin, făcând din nou corpul fericit. Gynura este utilizat ca alternativă perfectă la administrarea comprimatelor.
Gynura a devenit celebră și pentru efectele sale antiinflamatoare. Conține numeroși constituenți bioactivi, alcaloizi și steroizi. Acești steroizi și alcaloizi găsiți în plantă joacă un rol esențial în eliminarea inflamației. Practicanții au folosit Gynura pentru a ajuta la tratarea reumatismului de mai mulți ani. Reumatismul este o boală care provoacă inflamații și dureri în articulații sau mușchi. Datorită efectelor antiinflamatoare ale acestei plante, are sens perfect să folosești planta ca tratament pentru această boală.
Cum se consumă spanacul longevității
Există tone de moduri diferite de a putea consuma această plantă. Frunzele sale au un gust proaspăt, astfel încât pot fi zdrobite și puse în smoothie-uri, supe sau ceaiuri. De asemenea, spanacul longevității poate completa sandvișuri sau salate cu ingrediente sănătoase. Cel mai eficient mod este ca frunzele să fie consumate crude.