Legea mirosurilor, adoptată! Primarii pot închide fermele care creează ”disconfort olfactiv”!
agrointeligenta.ro -Legea mirosului sau a mirosurilor, cum vreți să îi spuneți, a fost adoptată astăzi, miercuri – 17 iunie, în Camera Deputaților, for decizional. Actual normativ aduce modificări importante la textul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului. Mai exact, primarii vor putea dispune ”încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz”.
Noua lege a fost inițiată de către un parlamentar USR: Cornel Zainea. ”De ce avem nevoie de o lege a mirosurilor? Deoarece avem vid legislativ, iar Garda de Mediu a spus că nu poate da amenzi și sancționa poluatorii deoarece nu există cadru legal. Mirosurile afectează pe toată lumea. Dacă pute, pute și pentru USR-ist, și pentru PSD-ist, și pentru UDMR-ist, și pentru sărac, și pentru bogat. Și pentru cetățean, și pentru politician”, a spus acesta în plen. Legea s-a bucurat de o mare susținere în toate partidele: a fost votată în Parlament, cu 309 voturi pentru și o abținere.
Actul normativ trebuie promulgat de Președintele României și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Chiar și așa, după votul din Parlament, mai mulți edili au salutat măsura care le dă posibilitatea de a închide temporar sau chiar definitiv o serie de afaceri care crează disconfort olfactiv în zonele rezidențiale. În rândul acestor activități generatoare de mirosuri pot intra și exploatațiile agricole, fermele de animale care nu respectă ”regimul mirosurilor”.
Legea mirosurilor introduce în legislația românească termenul de ”disconfort olfactiv„, definit ca fiind ”efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare”.
Tot prin această lege este introdus și ”planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activități noi sau a 2 instalaţiilor/activităților existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităților existente”.
”Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează de către operatorii economici/titularii activităților care pot genera
disconfort olfactiv”, se arată în noua lege votată de deputați.
Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, prin autoritățile publice din subordinea sa, supraveghează și controlează aplicarea prevederilor legale privind protecția atmosferei și gestionarea zgomotului ambiental, în care scop:
a) dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz;
b) solicită aplicarea măsurilor tehnologice, a restricțiilor și interdicțiilor în scopul prevenirii, limitării sau eliminării emisiilor de
poluanți și a disconfortului olfactiv
c) solicită luarea măsurilor în vederea respectării nivelului maxim admis al zgomotului ambiental.
Astfel, mai exact, autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.
La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.
Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.