• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Poziție clară de la Bruxelles: Transportul de miei către țările arabe nu poate fi oprit!

    Roxana Dobre -

    Transporturile de animale vii spre statele terțe nu pot fi suspendate sau înlocuite cu absolut nimic deoarece nu este în avantajul fermierilor europeni, a transmis eurodeputatul Daniel Buda, în cadrul unui dialog care a avut loc la Comisia pentru protecția animalelor în timpul transportului (ANIT), din Parlamentul European. Acesta a lansat și propunerea de ”etichetare pentru componenta de bunăstare a animalelor”, inițiativă ce ar veni în întâmpinarea dorinței consumatorilor de a cunoaște cu exactitate în ce condiții a crescut animalul pe care ei îl consumă!

    Foto: Facebook.com / Daniel Buda

    Potrivit unei postări pe pagina personală de Facebook, eurodeputatul a avut un schimb de opinii cu Julia Klöckner, ministrul german al alimentației și agriculturii.

    ”În calitate de coordonator din partea Grupului PPE, am intervenit în cadrul dezbaterii și am transmis faptul că transporturile de animale vii spre statele terțe nu pot fi suspendate sau înlocuite cu absolut nimic deoarece nu este în avantajul fermierilor europeni. Astfel, comisia ANIT, împreună cu celelalte instituții europene trebuie să se asigure de introducerea unor condiții stricte pe timpul transportului astfel încât să se respecte normele de bunăstare și de protecție a animalelor”, a punctat Daniel Buda.

    Danie Buda: ”Suntem conștienți că transportul animalelor vii influențează calitatea cărnii”

    Daniel Buda a transmis în intervenția sa că transportul de animale vii este un subiect extrem de delicat și complicat. ”Suntem conștienți de faptul că acest transport al animalelor vii influențează calitatea cărnii obținută prin abatorizare, dar transportul de animale vii se realizează și pentru animalele care sunt pentru reproducție. Aș pleca de la câteva realități care nu pot fi ignorate și m-aș referi la transportul de animale vii pentru reproducție sau pentru a fi crescute. În România, din păcate, importăm purcei înțărcați la vârste foarte fragede din Danemarca, Olanda sau Polonia”, a arătat Daniel Buda.

    Acesta a mai completat că europarlamentarii sunt conștienți că transportul de animale vii nu poate să fie sub nicio formă oprit. ”Discutăm de un export din România, dar nu numai, către țările arabe, de animale vii, de miei de exemplu, care de asemenea nu poate fi oprit. În momentul în care am opri aceste transporturi, beneficiarii noștri cu siguranță s-ar reorienta către alte piețe, ceea ce desigur nu ar fi în avantajul fermierilor din UE. Avem acest regulament pentru bunăstarea animalelor care trebuie modificat”, a subliniat ferm oficialul european.

    Condițiile în timpul transportului trebuie să asigură standarde înalte de bunăstare

    Daniel Buda a mai arătat că discuțiile care se poartă la nivel european trebuie canalizate pe asigurarea condițiilor în timpul transportului.

    ”Trebuie să avem aceste condiții care asigură standarde înalte de bunăstare, suficient de rezonabile, astfel încât să avem garanția că animalele sunt transportate corect de la încărcare până la descărcare. În același timp, aș dori să vă întreb un lucru în ceea ce privește etichetarea și componenta bunăstării. Știm bine că în sectorul creșterii păsărilor, avem un sistem de numerotare a ouălor. Dacă avem ouă bio, avem cifra 0, dacă avem găini care sunt crescute în anumite condiții, cifra 1, 2 sau 3. Nu are în vedere președinția dvs. să extindem acest sistem pentru etichetare pe componenta de bunăstare a animalelor, tocmai venind în întâmpinarea dorinței consumatorilor de a cunoaște cu exactitate în ce condiții a crescut animalul pe care ei îl consumă? Ar trebui să lucrăm la acest sistem cu atât mai mult cu cât suntem în logica Green Deal-ului, iar bunăstarea este un element care contribuie în mod clar la atingerea obiectivelor climatice”, a propus eurodeputatul român.

    Ministrul german al agriculturii: ”Trebuie să reducem transporturile pe distanțe mari și să căutăm alternative”

    Julia Klöckner, ministrul german al alimentației și agriculturii, i-a transmis oficialului europeană că transporturile trebuie să rămână posibile. ”Ne-ați spus pentru că sunt foarte importante, iar țările s-ar reorienta către alți distributor. Ideea ar trebui să fie să reducem transporturile pe distanțe mari și să căutăm alternative. Sunt de părere că această comisie de anchetă se ocupă de chestiuni foarte importante și mă bucur că și-a început activitatea. Sarcina Comisiei este să investigheze anumite încălcări grave ale dreptului european în ce privește încălcarea bunăstării animalelor în timpul transportului”, a arătat acesta.

    Julia Klöckner a mai punctat că oficialii europeni trebuie să fie interesați ce se întâmplă cu animalele până la destinație. ”Deci nu trebuie să ne gândim doar la transportul în interiorul UE. Regulamentul aferent a fost criticat, în bună parte, în mod justificat. Există o nevoie de îmbunătățire. Trebuie să ne gândim și la scurtarea duratei transportului. Avem promisiuni de sprijin intens din partea CE în ce privește etichetarea bunăstării animalelor. UE ar trebui să fie un exemplu în ce privește bunăstarea animalelor. În Germania ne asumăm acest obiectiv foarte serios, avem reglementări și mai stricte ca în UE”, a mai subliniat Julia Klöckner.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!