• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stâne sub teroarea apelor! Fermier: ”Laptele scade în fiecare zi și oile ni se îmbolnăvesc!”

    Angelica Lefter -

    Se înrăutățește situația pentru crescătorii de animale, mai ales pentru oieri, care de zile întregi trebuie să suporte vremea schimbătoare și extrem de ploioasă. În țarcuri noroiul este până la glezne, băltește apa, iar producția de lapte a început să scadă.

    Cunoscutul oier din Făgăraș, Ioan Suciu, a postat pe ”Grupul Ciobanilor Adevărați” de pe Facebook, opinia sa despre situația din teren și îi întreabă pe alți crescători de ovine dacă se confruntă cu aceeași problemă.

    ”Salutări ciobănași! Cum stați cu laptele? La noi scade zi de zi…Dacă mai continuă timpul așa, va fi bai mare… Cred că vom pune brânza pe iarnă de acum….Că plouă de numa, zi de zi… Dacă noi ne-am săturat de atâta apă, apoi ele (nr. oile) săracile, numai în ploaie… Mai ales că oaia e animal de căldură, când e cald îi place… La ploaie de nicio culoare!! Dar vor veni călduri din noiembrie în colo… Iar fac ”planul” farmaciile veterinare, la medicamente pentru șchiop… Ce ne dă, trebuie să ducem…Cu respect!”, se arată în mesajul oierului Ioan Suciu, preluat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Foto: Facebook Ioan Suciu

    Totodată, crescătorul de ovine a postat un videoclip în care arată dezastrul de la stână, apa care băltește, gardurile date jos de viitură și mioarele plouate.

    Mulți oieri au dat curs întrebărilor puse de Ioan Suciu și au răspuns. Unii spun că oile nu dau un randament mai mare de 400 de grame de lapte pe zi, față de 800 – 900 de grame cât ar fi dat dacă vremea era mai frumoasă. Alții completează că se confruntă cu aceeași situație și în alte județe precum Neamț sau Harghita.

    Foto: Facebook oierul Ioan Suciu

    Iliuța Matei, o crescătoare de ovine din Baia de Aramă, județul Mehedinți, comentează la rândul său: ”Plouă de mai bine de o săptămână, iar laptele s-a dus în jos, însă iese brânza bună!”

    Un alt crescător de oi, Paul Răzvan Vijdea, din Abrud, județul Alba, scrie pe același grup al oierilor de pe Facebook, că oamenii n-ar mai trebui să comenteze prețurile la brânza și laptele de oaie. Totodată, îi invită pe cei care critică la stână, să vadă cu ochii lor dezastrul făcut de ploaie.

    ”Asta e pentru cei care zic că sunt scumpe brânza, oile și mieii! Haideți și voi (…) să vedeți cum este, măcar 2 zile la oi, după aceea să puteți să vă dați cu părerea!”, a comentat crescătorul de animale.

    Foto: Facebook, crescător de oi Paul Răzvan Vijdea

    Nicușor Nicu, un alt oier, scrie că oile au început să se îmbolnăvească din cauza ploii. ”Oprește, Doamne, ploile că au început să răcească oile!”, scrie tânărul crescător de animale din Sibiu care se roagă pentru soare.

    Foto: Facebook, Ioan Suciu

    Veștile nu sunt tocmai bune pentru crescătorii de animale în ceea ce privește vremea, pentru că, potrivit meteorologilor, va continua să plouă și în zilele următoare.

    De mâine, vineri – 19 iunie, intră în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică, de la ora 10:00, ce se va menține până la data de 21 iunie, la ora 10:00, în întreaga țară.

    Totodată, până în această seară, joi – 18 iunie, la ora 23:00, este valabil un Cod portocaliu de vremea rea, care anunță cantități însemnate de apă, vijelii și grindină, în mai bine de jumătate de țară: Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane, cealaltă jumătate de țară fiind tot sub un Cod galben de vijelii și ploi.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat