• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cartoful dulce testat la stațiunea Dăbuleni rodește bine pe solurile nisipoase din România

    agrointeligenta.ro -

    Cartoful dulce adus din Coreea de Sud și produs experimental, în premieră națională, la stațiunea de cercetare din Dăbuleni ar putea reprezenta o alternativă pentru fermierii din România care cultivă solurile nisipoase, putându-le aduce venituri importante, susțin specialiștii stațiunii.

    Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că la stațiune s-a cultivat experimental cartof dulce pe un hectar, în parteneriat cu cercetători din Coreea de Sud, de unde a fost adusă sămânța, pentru al doilea an consecutiv, rezultatele fiind de perspectivă pentru extinderea culturii la scară mare pe solurile nisipoase.

    Reprezentanții stațiunii au demarat deja procesul de informare a fermierilor asupra procesului tehnologic, beneficiilor, dar și riscurilor pe care le presupune înființarea acestei culturi.

    ‘Considerăm că este o cultură de perspectivă pentru solurile nisipoase din România și pentru terenurile sărace, cu conținut scăzut de humus, de 1%. Anul trecut am cultivat pentru prima dată cartof dulce pe un lot foarte mic, iar anul acesta am cultivat pe un hectar. În acest moment încercăm să facem cunoscută această cultură în rândurile fermierilor — proces tehnologic, condiții de păstrare, beneficii, riscuri etc. De altfel, sunt primele experimente care s-au făcut în țară și în Europa cu această cultură, iar noi, ca stațiune de cercetare, începem prin a acorda consultanță. Din 2014 vor fi din nou fonduri europene pentru agricultură, iar noi le prezentăm fermierilor idei de proiecte’, a spus Aurelia Diaconu.

    Potrivit acesteia, fermierii din Dăbuleni, de exemplu, ar putea cultiva, pe lângă pepeni, și cartof dulce, putând astfel să aibă beneficii mai mari. ‘Dacă toată lumea cultivă numai pepeni, din cauza supraproducției prețul este vara destul de scăzut. Dar dacă folosești o parte din suprafață pentru pepeni, o parte pentru cartofi și o parte pentru cartof dulce, timpul este ocupat pe parcursul întregului an, iar șansele de a crește veniturile sunt mult mai mari. Acest produs miracol, care este cartoful dulce, ar trebui mult mai popularizat în România, pentru că acum se vinde numai în hipermarketuri cu prețuri cuprinse între 9 și 12 lei. Dacă se va produce și la noi, prețul ar putea fi mai mic și mai multă lume ar putea beneficia de el’, a mai afirmat Aurelia Diaconu.

    Producția medie de cartof dulce care s-ar putea obține în România este de circa 30 tone/hectar.

    Cercetătorii stațiunii de la Dăbuleni dezvoltă de mai mult timp soiuri și culturi specifice solurilor nisipoase, care sunt mai puțin pretențioase la fertilitatea solului și rezistente la secetă.

    Ei au omologat două soiuri de pepeni verzi (De Dăbuleni și Dulce de Dăbuleni), două soiuri de arahide (Viorica și Dăbuleni) și două soiuri de fasoliță (Aura și Ofelia). Având în responsabilitate toate suprafețele cu nisipuri și soluri nisipoase din România,Stațiunea a înființat câmpuri experimentale în diferite zone ale țării la: Devesel (județul Mehedinți), Ivești (județul Galați), Însurăței (județul Brăila), Rușețu (județul Buzău), Valea lui Mihai (județul Bihor) și a colaborat cu Stațiunea didactică a Universității din Craiova și cu Institutul Delta Dunării — Tulcea.

    Sursa: Agerpres


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania