Vot final la Bruxelles: Sprijin direct de 7.000 euro/fermier! Sumele urmează să fie plătite până la 30 iunie 2021!
Roxana Dobre -Sprijnul de 7.000 euro pe fermier a primit votul final la Bruxelles. Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a dat vestea bună fermierilor români prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Acum, Ministerul Agriculturii trebuie să demareze procesul de colectare a datelor aferente fermelor care sunt în situația de a beneficia de bani!
”S-a votat în plen majorarea sprijinului din FEADR de la 5.000 de euro la 7.000 de euro pentru fermierii afectați de criza COVID-19. România trebuie să facă demersul de colectare a datelor aferente fermelor care sunt în situația de a beneficia. Acum practic în câteva zile ar trebui să intre statele membre în acțiune după ce decizia de publică în Jurnalul Oficial. Ministerul Agriculturii trebuie să definească gradul de afectare a fermelor ce înseamnă practic o exploatație afectate de pandemie”, a explicat eurodeputatul.
Sprijinul inițial era de 5.000 de euro
Pe 12 iunie, în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, al cărei vicepreședinte este Daniel Buda, a fost adoptat Proiectul de aviz și amendamentele înaintate de această comisie la raportul privind măsurile specifice de acordare de sprijin temporar excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia de COVID-19.
Propunerea inițială viza acordarea unui sprijin sub forma unei sume forfetare unice pentru fermieri și IMM-urile active în procesarea, comercializarea și/ sau producerea produselor agricole, de 5000 de euro pentru fermă și 50.000 per IMM. Comisia AGRI a votat în această săptămână amendamentul conform căruia cuantumul maxim al sprijinul poate ajunge la 7000 de euro per fermier. Această sumă urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021 pe baza cererilor de sprijin aprobate de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.
Mai mult, în urma amendamentului adoptat de Comisia AGRI, sprijinul din FEADR acordat în cadrul măsurii a fost extins de la 1% la maximum 2% din totalul contribuției FEADR la programul de dezvoltare rurală. Această măsură ar trebui să permită statelor membre să utilizeze fondurile disponibile în cadrul programelor de dezvoltare rurală existente, pentru a sprijini fermierii și IMM-urile afectate în special de criza COVID-19.
Sprijinul, care are scopul de a asigura competitivitatea agrocomercială și viabilitatea exploatațiilor agricole, trebuie să fie acordat pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, în scopul de a concentra optim resursele disponibile în direcția beneficiarilor afectați în cea mai mare măsură de criză!