• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE

 • Ziua Porumbului 2021 de la Vezendiu, jud. Satu Mare – LIVE VIDEO

  Ziua Porumbului 2021 are loc astăzi, joi – 16 septembrie, la Vezendiu, în județul Satu Mare. Fermierii se reunesc și în acest an în cadrul evenimentului de câmp organizat în mod tradițional de compania Promat Tășnad în colaboare cu companiile Agroind Cauaceu și Agrotex Carei.

  Trio-ul de companii Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei organizează anual trei evenimente majore în zona de nord-vest a țării, ”Ziua grâului”, ”Ziua rapiței” și ”Ziua porumbului”. Platforma dedicată culturii de porumb este organizată de către echipa Promat Tășnad, în coordonarea administratorului companiei, Cristian Moldovan, și a directorului tehnic, ing. Marian Coneac.


  PNA 2020. Sumele decontate apicultorilor: 203,24 lei – familia de albine, 26,74 lei – o matcă și 428 lei – analize!

  Roxana Dobre -

  Un număr de 6.150 apicultori declarați elibili și 10 forme asociative legal constituite au în conturi sumele alocate prin Programul Național Apicol (PNA), campania 2020. Un oficial din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), consilierul ministrului Adrian Oros, a publicat în spațiul online lista completă a sumelor decontate apicultorilor.

  ”Dragi colegi, v-am promis că voi posta lista completă cu materialele decontate prin Programul Național Apicol și sumele aferente produselor decontate, individualizat, pe fiecare categorie în parte. Câteva mențiuni suplimentare: Alocarea sumelor prin PNA 2020 s-a făcut după următoarea formulă: Suma totală solicitată prin Program a fost de 70.527.428,55 lei iar pentru decontare, calculul sprijinului financiar pentru fiecare acțiune s-a realizat având în vedere prevederile Hotărârii de Guvern nr. 339/2020 modificată și completată de Hotărârea de Guvern 589/2020 din Anexa nr. 2. Norme de aplicare a Programului naţional apicol pentru perioada 2020-2022 art. 8.2 pentru toate măsurile din Program mai puţin măsura D.- Măsura de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune pentru care s-au aplicat prevederile art. 8.3. respectiv 8.4. De asemenea, vă prezint în anexă și situaţia cererilor de plată depuse pentru acţiunile cuprinse la măsura A. Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori şi pentru acţiunea C.4 – Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie-remorci şi mijloace de încărcare–descărcare a stupilor în pastoral”, a adus lămuriri Marian Irinei, apicultor și consilier al ministrului agriculturii, Adrian Oros.

  Astfel, potrivit documentului prezentat de Irinei, APIA a decontat prin PNA 101.774 de mătci, 145.133 de familii albine, 32.641 cutii, 8.644 colectoare de polen, 1.437 colectoare de propolis, 328 încălzitoare de miere, 38 de uscătoare de polen, 245 uscătoare de ceară, 138 de măturătoare, 1.462 de combinezoane apicole, 1.485 de mănuși, 1.123 afumătoare, 1.281 dalte apicole, 1.250 furculițe pentru descăpăcit, 651 cuțite pentru descăpăcit, 934 site filtrare miere.

  În topul celor mai costisitoare achiziții decontate pentru stupari se află remorcile apicole (50 de bucăți decontate n.r) pentru care s-a plătit suma totală de 740.899,44 lei iar prețul decontat per bucată este cel maxim prevăzut în cazul achiziției, adică 36.974,80 de lei. Și motostivuitoarele pentru încărcarea și descărcarea stupilor sunt în clasamentul cu cele mai scumpe achiziții. Astfel, APIA a banii pentru 10 astfel de achiziții efectuate de stupari, iar suma totală plătită prin program este de 811.917,48 de lei iar prețul maxim decontat per bucată este de 15.546,20 lei.

  Mai mult, apicultorii au primit și bani pentru o serie de medicamente, tratamente eligibile în program și asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori, conform situației de mai jos:

  Cum s-au calculat sumele individuale pe fiecare categorie

  Apicultorii au fost interesați de modul în care au fost calculate sumele decontate, având în vedere că în unele cazuri, plata efectuată este mult mai mică decât suma maximă care este permisă în PNA iar în alte cazuri, suma decontată atinge chiar maximul permis spre decontare.

  Conform explicațiilor oferite de Marian Irinei, ”formula„ de calcul pentru sumele decontate individual pentru fiecare achiziție a presupus împărțirea plafoanelor alocate pentru fiecare categorie la numărul de materiale eligibile. Suma totală cerută spre decontare în program, conform postării lui Marian Irinei, a fost de 70.527.428,55. Din datele APIA în conturile stuparilor au ajuns 50.210.000 lei. Suma pentru servicii de consultanță, organizări de evenimente și cursuri de specializare/perfecționare a fost aprobată la plată în cuantum total de 356.047,75 de lei.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alertă ANM emisă astăzi! Ploi peste 40 l/mp, vânt puternic și căderi de grindină până sâmbătă! Decizie subvenții APIA! Crescătorii de animale care sunt penalizați la plată! Economistul Cristian Păun – 5 lecții pentru fermierii care vor să vândă la un preț mai bun!

  Ultimele știri

  Valentin Popa: ”Oameni buni, treziți-vă! Ați dat pământul la străini pe 300 kg/ha redevență!” Avans APIA 2021. Sumele pe hectar și pe cap de animal care intră la plată de luna viitoare! OUG aprobată de Guvern! Reguli noi pentru românii care încasează ajutoare sociale!