• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Necazul fermierului Florentin Bodiu! Și-a săpat singur șanțuri și tot l-au năvălit apele!

    Ramona Dascălu -

    În urma ploilor abundente din ultima perioadă, fermierului Florentin Bodiu, din județul Bistrița-Năsăud, i-au fost distruse cinci solarii cu legume. Acesta susține că s-au abătut necazurile asupra lui când livada cu meri, care se afla pe dealul de deasupra terenului său, a fost defrișată, iar acum apa se scurge de pe versant direct pe solariile bistrițeanului. Văzând că nu are încotro, acesta și-a săpat singur șanțuri în care să se scurgă apa, însă când plouă consistent, acestea se înfundă și toată munca îi este pusă din nou în pericol. Problema cu care se confruntă fermierul bistrițean, de fiecare dată când plouă abundent, a fost expusă și autorităților locale, dar, din păcate, acestea nu s-au arătat interesate în a rezolva necazul legumicultorului.

    Florentin Bodiu, mezinul familiei Bodiu, a lucrat câțiva ani în străinătate, în Italia, dar dorul de țară și de locurile natale l-au făcut să se întoarcă înapoi acasă și să lucreze pământul moștenit de la tatăl său. A știut de la bun început că vrea să facă legume bio și pentru început a făcut o investiție de 20.000 de euro în solarii, iar apoi au urmat și alte investiții în pământ și utilaje.

    Cum au apărut necazurile fermierului din Bistrița 

    Florentin Bodiu care și-a construit solariile, la Dumitra, sub un deal pe care erau circa 40 de hectare de livadă de meri. La un moment dat, cineva a cumpărat terenul, a defrișat tot și a transformat livada în teren agricol pe care l-a însămânțat fie cu grâu, fie cu porumb. Toată problema apare când plouă abundent mai multe zile la rând, cum s-a întâmplat în această lună, și când toată apa se scurge de pe versant, nemaifiind reținută de rădăcinile copacilor.

    ”Nu știu ce să mai fac. Nu am avut aceste probleme până nu s-a defrișat plantația de meri. De atunci e o nebunie totală. De știam, nici nu făceam solariile în zona asta. Am și porumb pe un hectar sub apă, drum accesibil nu mai este. Cel mai tare mă doare de solarii pentru că am făcut șanțuri ca să nu am probleme și uite că trece dintr-un solar în altul, trece apa prin ele. Plantele sunt 90% compromise. Și alea 10% nu vor mai da rod. Eu sunt în faliment total. Din partea autorităților, niciun răspuns. Acum trei săptămâni am avut o daună mai mică, au venit toți, au făcut poze, au promis că mă ajută. Au făcut dosar, nu mai știu nimic de el, nu mă mai sună nimeni. Acum chiar nu mai pot. M-am săturat, nu mai am niciun curaj să merg la muncă”, a spus Florentin Bodiu, potrivit timponline.ro. 

    Și-a săpat singur șanțurile ca să-și apere culturile 

    Văzând cum stau lucrurile, de câțiva ani, Florentin Bodiu s-a apucat de săpat șanțuri ca să-și protejeze culturile. În primăvară, a investit 2000 de lei să curețe șanțurile ca să nu se mai confrunte cu problemele de anul trecut, când apa i-a intrat în două solarii și toate roșiile s-au făcut una cu pământul: ”Mi-am făcut șanțurile iar. La prima ploaie mai puternică, a venit tot versantul la vale și iar s-au înfundat șanțurile. Am vorbit cu primăria Dumitra, a venit primarul la fața locului, i-am arătat ce s-a întâmplat. I-am cerut un buldoexcavator de la Primărie să le desfund și mi-a zis că nu se poate, să mă descurc singur. Acolo trebuie făcute lucrări tot mai mari pentru că la fiecare ploaie sunt și mai mari pagubele. Nu am mai stat și am chemat un utilaj și am făcut iar eu singur lucrările știind că se anunță cod portocaliu pe județ. În 4-5 ore am desfundat șanțurile, le-am curățat”.

    Apele i-au distrus cinci solarii, trei total și două parțial 

    Cu toate eforturile pe care le-a făcut, fermierul din Dumitra tot s-a ales cu pagubă. Din șapte solarii, cinci i-au fost distruse total sau parțial. Acesta spune că dacă nu primăria nu o să se implice în rezolvarea situației sale, nu știe ce va face. Legumicultorul bitrițean se declară foarte nemulțumit de faptul că nimeni, dintre autorități, nu îl ajută chiar dacă pagabulele se văd cu ochiul liber.

    ”A venit ploaia vineri, 19 iunie, și mi-a făcut o daună aproape totală. Din șapte solarii, trei sunt parțial distruse și două total. Am un solar plantat cu roșii care, în 3-4 săptămâni, ar fi trebuit să se coacă, un solar pregătit pentru plantat pe care nu îl voi mai putea planta. Problema e că nu reușesc sub nicio formă să o scot la capăt nici cu primăria, nici cu daunele”, a mai spus acesta.

    Florentin Bodiu are cinci dosare de daună, dar despăgubirile se lasă așteptate

    Bistrițeanul are în total cinci dosare de daună înregistrate la instituțiile statului, trei pentru afectarea culturilor din cauza inundațiilor și două pentru distrugerea solariilor de către vânt. A primit până acum doar două răspunsuri că paguba ar fi prea mică și nu poate fi despăgubit.

    ”Am făcut cinci dosare de daună la Direcția pentru Agricultură și la Prefectură, prin primăria Dumitra,cu toți funcționarii care au venit, au filmat, au făcut poze. Când am avut probleme cu folia, mi-au zis că dauna e prea mică, erau vreo 8000 de lei, și nu mă pot despăgubi. Acum mi-am luat folia din banii mei. Toată problema e că muncim degeaba. În caz de probleme, nu ne ajută nimeni. Eu sunt un om la locul meu, vreau doar să muncesc și să-mi văd de treaba mea, dar văd că nu am nicio șansă. Și ardeii și varza sunt luate de apă la vale pentru simplul fapt că nu se fac niște îmbunătățiri funciare cum ar trebui să se facă, deși știu că în fiecare an la bugetul local sunt prinși bani pentru lucrări de îmbunătățiri funciare”, a spus Florentin Bodiu.

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”