• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SOLUL – baza agriculturii! ZECE MOTIVE pentru care fermierii aplică TERRACALCO în fiecare an!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Anul agricol 2020 s-a dovedit extrem de capricios până în acest moment şi cu siguranţă vom vedea în continuare acest aspect. Am avut precipitaţii în toamnă şi iarnă, comparativ cu precedentul, dar ne-am confruntat cu îngheţuri târzii şi secetă (extremă în unele areale). Acum, avem apă prea multă, inundaţii şi în final…o masivă degradare a solului.

    Aspectul acesta ne-a dat de gândit asupra investiţiilor, în sisteme de irigare şi în sol, bunul cel mai de preţ al fermierului.

    Paşii logici ai unei culturi ideale profitabile sunt:
    – Analiza solului (cartând agrochimic corect respectând principiul uniformităţii doar în prezenţa fermierului, minim câţiva parametrii primordiali ca Ph, Ah, N, P, K, Humus) şi dacă putem, şi câteva microelemente (Ca, S, Zn, B, Mg, Mn, Mo sau Na unde se impune)
    – Planificarea culturilor în funcţie de rezultatele analizei pentru minim 2 ani (ideal 5): gama de lucrări ale solului, reglare pH, planta, asolamentul, hibridul/soiul folosit, densitatea/ha, fertilizanţii folosiţi în funcţie de factorii influenţi ca şi consumul specific şi regimul de precipitaţii, gama de pesticide.

    Cu toţii ştim că, pentru creşterea producţiei şi a calităţii acesteia, trebuie să investim în sol, pentru că este patul germinativ care asigură creşterea şi dezvoltarea plantelor. Trebuie să milităm şi să facem ceva pentru oprirea degradării solului prin combaterea acidităţii acestuia, structura corespunzătoare (granulară), creşterea continuă a procentului de humus (care ne asigură o bună parte din azotul necesar), irigaţii.

    Cele două tipuri de aciditate a solului

    În România și nu numai, avem foarte sol degradat, unde putem şi trebuie să aplicăm soluția potrivită. Revenind la aciditatea solului, e foarte important să conştientizăm că există 2 tipuri de aciditate, una naturală, specifică tipului de sol din areale clasice de aciditatea ale ţării (pe podzoluri, pe brun roşcate de pădure etc.) caracterizate în general printr-un procent ridicat de argilă, băltiri, cruste mari, fermierul putând să “intre în teren” destul de târziu. Aceste zone răspund foarte bine la aplicarea de Terracalco, precizându-se din cercetări, că o modificare a 50% din parametrul măsurabil –aciditate hidrolitică- îi corespunde o creştere cu minim 20% a producţiei.

    Celălalt tip de aciditate, cea artificială, o găsim răspândită pe areale largi, indiferent de tipurile de sol, chiar pe cernoziomuri. Este rezultatul utilizării greşite a îngrăşămintelor, rezultatul dispariţiei aplicării gunoiului de grajd precum şi rezultatul agrotehnicii defectuoase în special, prin lucrarea solului la regimuri hidrice neadecvate. Această aciditate artificială o întâlnim în foarte multe ferme. Îi auzim pe fermieri spunând: “am dat suficient, dar uite cum arată cultura, iar producţia e oscilantă”. Aceasta o putem combate mai uşor, cu o doză mai mică de produs. Dar trebuie neapărat să o facem, pentru că altfel creăm dezechilibre solului. Tocmai din acest motiv se militează foarte mult pentru introducerea dozei de Calciu tampon a azotului.

    În final, pentru creşterea producţiei se impune folosirea şi includerea în tehnologie a acelor aspecte de “fineţe” care fac diferenţa (şi în majoritatea cazurilor pe care le-am întâlnit diferenţa e mare). Unul dintre cele mai importante aspecte şi “fineţuri”, îl reprezintă Terracalco 95. Acest produs şi-a dovedit cu succes eficacitatea, contribuind la acele plusuri de producţie şi calitate, uşurinţa cu care lucrăm solul după folosirea Terracalco 95, structurarea pozitivă a solului prin dispariţia băltirilor precum şi creşterea rezistenţei la secetă a plantelor pe solurile unde îl aplicăm.

    De ce aplică fermierii Terracalco: 10 motive să alegeți produsul pentru îmbunătățirea solului

    1. Pentru a-şi spori recolta la hectar;
    2. Pentru a îmbunătăţi calitatea solului și a recoltelor;
    3. Datorită faptului că se împrăştie uşor, fiind granulat;
    4. Doza aplicată este mică/ha datorită faptului că este doar substanţă active, Calciu pur;
    5. Pentru corectarea acidităţii solului cu rol direct în disponibilizarea azotului, potasiului dar mai ales fosforului dar şi a microelementelor, atât a îngrăşămintelor pe care le aplică în anul curent, dar a celor blocate în sol din anii trecuţi;
    6.  Pentru rezolvarea problemelor legate de structura solului (băltiri, rezistenţa la secetă a plantelor, transformarea structurii din compactă în granulară, infiltrarea apei în sol);
    7. Pentru creşterea naturală a procentului de humus prin asigurarea pH-ului optim pentru creşterea şi dezvoltarea microorganismelor responsabile de punerea la dispoziţie în forme asimilabile a elementelor nutritive;
    8.  Pentru îmbunătăţirea vieţii faunei din sol (animale mici, râme care găsesc condiţii optime pentru a afâna solul);
    9. Pentru a respecta fişa consumului specific al plantelor de cultură aprovizionându-le cu Calciu – până la 10 kg/to de producţie la cereale, până la 60 kg/to de producţie la răpită, 30 kg/to la floarea soarelui şi 12 kg/to la porumb, până la 4 kg/to la sfeclă de zahăr şi 6 kg/to la cartof (se poate observa că la culturi ca sfecla, floarea soarelui, rapița, soia, porumb, consumul de Calciu este chiar mai mare decât consumul de fosfor);
    10. Pentru a tampona efectul nociv al azotului, la 100 kg azotat/uree – 100 kg Terracalco iar la 100 kg nitrocalcar – 50 kg Terracalco 95.

    Rezultatele din teren vorbesc de la sine

    După cum v-am obişnuit, ne place că fermierii să vorbească pentru noi. Atunci eşti mândru de munca pe care o faci şi cu siguranţă o faci bine. Avem foarte mulţi fermieri care ne sună şi ne spun: “Se văd diferenţe mari între plante, unde am aplicat Terracalco 95 şi unde nu”; “Am înregistrat un spor notabil de producţie pe parcela unde folosesc Terracalco 95”; “E o diferenţă mare între parcelele unde am folosit carbonat de calciu şi unde am folosit Terracalco 95, plantele arată mult mai bine cu Terracalco 95” şi multe altele.

    Până la urmă, asta se întâmplă în sol după aplicarea Terracalco 95, un pat germinativ optim, capabil să pună la dispoziţia plantelor toate elementele nutritive în forme asimilabile, cu structură optimă care in magazineaza şi păstrează apa.

    Avem foarte mulţi fermieri care folosesc Terracalco 95. Majoritatea fermierilor îl folosesc în doză unică, o dată la 3-4 ani pe aceeaşi suprafaţă, dar din ce în ce mai mulţi preferă să îl folosească an de an, în tehnologie în cantităţi mai mici.

    Vom începe cu inginerul agronom Cristian Andrici, președinte al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Botoșani, un fermier respectabil, ce lucrează 2.000 ha şi care de câţiva ani, nu concepe să înfiinţeze cultura fără Terracalco 95. Obligatoriu pe suprafeţele noi, face o cartare agrochimică profesionistă, iar pe terenurile pe care le lucrează (Botoșani-Suceava) introduce în tehnologie Terracalco 95.

    ”După ce am folosit TerraCalco®95 am observat că plantele se dezvoltă mai rapid în primele stadii de vegetație fără a prezenta carențe sau pseudo carenţe (rapiță). Solul după primul an de folosire a TerraCalco®95 nu mai făcea crustă, sau crusta era una foarte mică. La 3 luni de la utilizarea produsului pe un sol cu 5,2 pH și cu aproximativ 40 mm apă pH-ul a virat la 6,2 în contextul în care am administrat 750 kg/ha. Din punctul meu de vedere e cea mai eficientă soluție pe solurile acide pentru că se utilizează o cantitate mică în comparație cu carbonatul de calciu și se poate administra cu orice mașina de administrat îngrășăminte. În acest an mi-am achiziţionat o maşină special pentru administrat Terracalco 95, cu care pot face lejer 80-100 ha/zi. O mai dau şi colegilor mei”, ne spune tânarul fermier, mândru de culturile sale.

    “Mi-am modificat PH-ul de la 5.2 la 6.2 cu 750 kg/ha de TerraCalco®95

    Venind în partea de sud a ţării, avem fermieri deosebit de serioşi, foarte buni tehnologi şi pasionaţi de agricultură. Unul dintre aceştia este cu siguranţă Felix Fiscus. „Lucrez aproximativ 1.000 ha. În primul an am folosit TerraCalco®95 pe circa 60 de hectare pentru a face un test. Înainte de a administra TerraCalco®95 am luat o probă de sol în vedere efectuării unei analize agrochimice, iar după recoltarea grâului, am luat din nou o probă de sol pentru a vedea diferenţa în urma aplicării produsului. După cea de-a doua analiză pH-ul solului a crescut cu 1,1 puncte, la aproximativ 6,4. Terenul se lucrează mult mai bine după aplicarea produsului, acesta fiind mult mai afânat, iar băltirile se găsesc într-un procent mult mai mic pe suprafaţa unde am aplicat TerraCalco®95. Sunt mulţumit de acest produs şi consider că este un produs esenţial în fermele care se confruntă cu aceste probleme ale solului.”

    “Se vede efectul Terracalco, culturile arată foarte bine!”

    În Vestul ţării, găsim o familie de fermieri care îmbina extraordinar de bine agricultura cu zootehnia. Utilizatori ai TerraCalco®95 de câţiva ani, familia Roşca din Orţişoara, Timiş vede cu ochiul liber rezultatele bune ale aplicării acestui produs. “Folosim TerraCalco®95 de 2 ani de zile, pentru îmbunătăţirea acidităţii solului. La noi în zonă, terenul este destul de acid, cu un pH între 4,8-5,2. Pe solele unde am administrat şi administrăm în fiecare an se vede efectul, îmbunătăţeşte ph-ul şi culturile arată foarte bine!”

    Aşadar, dragă fermierule serios, bun tehnolog, care vrei producţie mai mare şi care eşti conștient că solul este bogăţia ta cea mai de preţ, aplică TerraCalco®95! Fă o agricultură ca la carte de care să fi mândru şi scoate maxim randament din solul pe care îl lucrezi. Pentru că fiecare hectar contează. Şi pentru că tu eşti cel mai bun. Şi decizia e în mâinile tale. Pentru orice detaliu sau dacă aveţi nevoie de mai multe lămuriri, contactaţi-ne. Echipa noastră vă va vizita .

    Pentru detalii suplimentare, contactaţi-ne:
    Dr. ing. Bogdan COSTEA
    Team Leader Agricultura Romania & Republica Moldova
    M:+40.757 929 157

    Email: agricultura@carmeuse.ro
    Web: www.carmeuse-agricultura.ro; www.terracalco.ro
    Facebook: www.facebook.com/CarmeuseHolding/


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!