Nu ratați termenul de 1 iulie pentru subvenția anuală de 3.000 de euro/fermă!
Roxana Dobre -Termenul pentru subvenția de 3.000 euro, aproape de final. Legumicultorii mai au la dispoziție 2 zile să valorifice tomatele înscrise în programul de stat care acordă o subvenție de 3.000 euro pentru os suprafață cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp. Termenul inițial de 15 iunie a fost prelungit până la 1 iulie.
Legumicultorii mai pot profita doar două zile de perioada în care trebuie să valorifice cu acte în regulă roșiile ”purtătoare” subvenție. Mai exact, termenul de 1 iulie, inclusiv, este ultima zi în care aceștia mai pot vinde legumele înscrise în program. Termenul este corelat cu celelalte termene, respectiv termenul de depunere a documentelor justificative și de întocmire de către DAJ a situației centralizatoare cu sumele reprezentând ajutor de minimis.
Astfel, calendarul pe care trebuie să îl respecte legumicultorii este:
-valorificarea producției până la data de 1 iulie inclusiv;
-depunerea la DAJ a documentelor justificative care atestă valorificarea producției și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecția plantelor, până la data de 15 iulie inclusiv;
-întocmirea de către DAJ și transmiterea situației centralizatoare a sumelor reprezentând ajutor de minimis la MADR, până la data de 31 iulie 2020.
Reamintim că resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă de 187.500 mii lei, reprezentând echivalentul în euro al sumei de 39.477 mii euro și se asigură din bugetul pe anul 2020. Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 3.000 euro/beneficiar/an.
Pentru a fi eligibili la aplicarea schemei solicitanților li s-au cerut să îndeplinească următoarele criterii cumulative:
- să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripția „Program susținere tomate, anul 2020, beneficiar numărul ………….., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului ………/ Municipiului Bucureşti”;
- să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp;
- să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere.
- să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii.
- să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.