• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ajutorul de 7.000 euro/fermă – ÎN VIGOARE! Ce fermieri primesc sprijinul excepțional!

  Roxana Dobre -

  Regulamentul european care prevede un ajutor de 7.000 de euro/exploatație pentru fermierii afectați de criza provocată de noul coronavirus și 50.000 de euro pentru IMM-uri a intrat oficial în vigoare de ieri, vineri – 26 iunie odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Inițial, ajutorul pe fermă a fost stabilit la 5.000 de euro, dar ulterior suma a fost majorată. Alocarea financiară se face din PNDR, în limita sumelor rămase disponibile și până într-un procent de 2% din totalul banilor de revin României, astfel că vorbim de circa 160 de milioane de euro la nivel național atât pentru producători, cât și pentru procesatori.

  Statele membre, inclusiv România, pot achita fermierilor o sumă forfetară care urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza cererilor de sprijin aprobate de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020. Criteriile de plată trebuie reglementate de fiecare stat în parte, în funcție de ramurile afectate de criză și care necesită acest sprijin excepțional.

  Citiți și: Vot final la Bruxelles: Sprijin direct de 7.000 euro/fermier! Sumele urmează să fie plătite până la 30 iunie 2021!

  Ce fermieri pot primi sprijinul de 7.000 euro/exploatație

  Trebuie subliniat că decizia UE nu este obligatoriur de implementat dacă Guvernul unui stat membru nu dorește să introducă noi scheme de sprijn pentru fermierii afectați de noul coronavirus. În România, însă, producătorii agricoli au cerut ajutor întrucât afacerile lor au fost puternic impactate atât în perioada stării de urgență, cât și ulterior. Cele mai mari pierderi de venit le-au avut fermierii mici și medii pentru care ajutorul de 7.000 de euro pe fermă este binevenit, deși nu acoperă integral gradul de afectare.

  „Fermierii și întreprinderile rurale au fost afectați într-un mod fără precedent de consecințele epidemiei de COVID-19. Restricțiile extinse de circulație instituite în statele membre, precum și închiderea obligatorie a magazinelor, a piețelor în aer liber, a restaurantelor și a altor unități ospitaliere au creat perturbări economice în sectorul agricol și comunitățile rurale și au condus la probleme legate de lichidități și de fluxul de numerar pentru fermieri și pentru micile întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole. Acest fapt a creat o situație excepțională care trebuie să fie abordată”, se arată în documentul publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

  Care este scopul acestui sprijin excepțional

  Măsura respectivă ar trebui să permită statelor membre să recurgă la fondurile disponibile în temeiul programelor lor de dezvoltare rurală existente, pentru a sprijini fermierii și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care au fost afectați în mod deosebit de criză. ”Sprijinul, care are scopul de a asigura competitivitatea agrocomercială și viabilitatea exploatațiilor agricole, ar trebui să fie acordat pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, în scopul de a concentra optim resursele disponibile în direcția beneficiarilor celor mai afectați de criză. În cazul fermierilor, astfel de criterii pot include sectoarele de producție, tipurile de agricultură, structurile agricole, tipurile de comercializare a produselor agricole provenite din ferme și numărul de lucrători sezonieri angajați; în cazul IMM-urilor, astfel de criterii pot include tipurile de sectoare, tipurile de activități, tipurile de regiuni și alte constrângeri specifice”, se arată în noul Regulament European.

  Sprijin sub formă de sumă forfetară

  Având în vedere caracterul urgent și excepțional al măsurii respective, ar trebui stabilită o plată unică și un termen limită pentru aplicarea măsurii, reamintindu-se în același timp principiul conform căruia plățile efectuate de Comisie urmează să se realizeze în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva finanțării disponibile. ”Pentru a acorda un sprijin mai mare celor mai grav afectați fermieri sau IMM-uri, este oportun să se permită statelor membre să ajusteze nivelul sumelor forfetare pentru anumite categorii de beneficiari eligibili, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii”, este recomandarea de la Bruxelles.

  Iată prevederile noului Regulament:


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Dimitrie Muscă: ”O mână criminală mi-a pus pestă porcină africană în ferma de la Macea!” APIA: 4.825 de fermieri înregistrați în sistem pentru subvențiile din acest an Marius Micu, vicepreședinte al Federației Naționale Pro Agro, numit secretar de stat în MADR

  Ultimele știri

  Alertă meteo în vigoare! ANM: Temperaturi scăzute, vânt, ninsori și viscol în 16 județe! Un TIR încărcat cu 625 de porci s-a răsturnat pe DN 17. O parte din animale au murit pe loc! Registrul de fermă – documentul fără care APIA nu plătește subvențiile