• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Sfatul unui fermier pentru guvernanți: ”Veniți în câmp să vedeți producțiile, nu mai ascultați de agenții traderilor!”

  agrointeligenta.ro -

  Fermierul Iulian Paraschiv din Moara Vlăsiei, județul Ilfov, este unul dintre agricultorii care zilele acestea se află în câmp la recoltarea păioaselor. Producătorul agricol eset dezamăgit nu doar de recoltă, unde l-a păgibit seceta, ci și de atitudinea guvernanților care amână plățile fermierilor, împingându-i către bănci, să se îndatoreze. Despăgibirile de secetă și plata ajutorului pentru motorina utilizată în trimestrul I de către fermieri ar putea reprezenta un sprijin real pentru fermierii români care în aceste zile culeg o recoltă derizorie și întâmpină dificultăți în finanțarea lucrărilor următoare.

  Iată, integral, mesajul fermierul ilfovea Iulian Paraschiv care recunoaște: ”Aș vrea să fiu mai optimist, dar nu am cum”:

  ”Zilele acestea am început recoltatul la grâu și deja am fost întrebat ce producție fac, cât și cum? Toți cei care m-au sunat au făcut estimări suprarealistice.

  Îi invit pe toți aceștia să vină la câmp, să vadă cu ochii lor și să nu-și mai dea cu părerea din birourile multinaționalelor/băncilor – acolo unde se vinde țara.

  Toți cei din conducere care fac estimările pentru secetă ar trebui să vină în câmp, să nu se mai bazeze pe presupuneri culese de agenții comerciali ai traderilor și furnizorilor de inputuri.

  Dacă au uitat, le reamintesc că din luna august 2019 până în luna mai 2020 seceta a fost gravă și a afectat profund culturile de toamnă. Am fost nevoiți să facem însămânțări în teren uscat, lipsit de apă, fără a putea pregăti foarte bine terenul. Însă cel mai grav este că nu a ploua,t iar peste iarnă zăpada a lipsit cu desăvârșire. Primăvara lipsită de precipitații a “încununat” starea de secetă afectând astfel total culturile de toamnă.

  Și că totul să fie “minunat” cei de la guvernare așteaptă acum să terminăm recoltatul, pentru a putea astfel să aibe rezultatele ca ulterior să ne arunce firmiturile din banii luați de la UE pentru secetă. Au încercat și au reușit să fractioneze cererile pentru despăgubire pentru secetă. Au fost însamânțate în toamnă 2,9 milioane de hectare, fermierii au depus cereri pentru 1,8 milioane de hectare, iar comisiile au validat inițial doar 1,16 milioane de hectare ca fiind afectate de secetă. Colac peste pupăză, ulterior, au fost cerute reverificări prin sondaj – înclin să cred că se vrea să se scadă numărul de hectare declarate calamitate și astfel sumele date fermierilor să fie cât mai mici.

  Le reamintesc guvernanților că fermierii au scadențe pentru inputuri și credite la 15 iulie și 31 iulie, iar dacă ei vor da ajutorul pentru secetă mai târziu, vom intra intr-o situație foarte grea din punct de vedere financiar.

  Să nu se mai laude cu plăți mai devreme ale subvenției APIA, aceasta nu are nicio legătură. Să o plătească în toamnă.

  Să plătească însă acum ajutorul de secetă cât și subvenția de motorină – suma aferentă trimestrului I din 2020, și apoi să vină cu subvenția în avans – vor să mergem la bănci pentru a cere subvenția în avans pentru a plăti dobânzi la bănci. Îmi aduc aminte că în 2015 când a fost o situație asemănătoare și s-a luat subvenția în avans prin intermediul băncilor, fermierii au plătit dobânzi la bănci pentru subvenții. Toate, dar toate, pe cârca și truda țăranilor.

  Mi-ar place să văd mai puțină activitate online a guvernanților cu programelor lor zilnice, cu agenda de lucru, și mai multă implicare.
  Nu Legea mirosurilor este importantă, nu am ajuns la lucruri de genul acesta.

  Domnul Președinte să vadă adevăratele probleme ale fermierilor. Agricultura este esențială!”.  Te-ar mai putea interesa

  Bursă cereale 2021 – Portul Constanța și traderi. Prețuri la zi pentru grâu și orz Egiptul a anulat o licitație cu grâu din România. Motivul? Prețul prea mare! Prețul rapiței a spart bariera de 500 de euro pe tonă!

  Ultimele știri

  Fermier moldovean cu 12 ha de cireșe care stau neculese: ”Nu am unde le vinde!” Fermierul Gabriel Mațoi a dat startul campaniei de recoltat la orz. Norocul lui – solul nisipos! Vine canicula, dar nu scăpăm de ploi! Anunţul făcut de şefa ANM, Elena Mateescu!