• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Obsesia” lui Cosmin Olteanu, fermierul venit din morărit: ”Să duc grâul la calități extreme, să fac grâu premium!”

    Daniel Befu -

    Cosmin Olteanu a fondat o companie care astăzi este în top 3 cei mai importanți jucători de la nivel național pe morărit-panificație, cu o cifră anuală de afaceri de 88 milioane euro și o capacitate de procesare a cerealelor de 155.000 tone/an. Din 2016, prahoveanul încoace a făcut o serie de achiziții strategice, începând cu silozurile Cargill din Teleorman și până la moara de la Carani, județul Timiș (cea mai mare din România), ceea ce-i va permite să aibă o acoperire națională pe întreaga paletă de activități de morărit a grupului Oltina.

    Migrarea sa lui Cosmin Olteanu de la morărit spre agricultură a avut loc ”accidental”, dar cumva, în sinea lui, mereu a tânjit după asta: ”În 2011, un bun prieten de al meu, de care mă leagă o prietenie de 30 de ani, care provine din agricultură, mi-a propus să ne asociem și să facem o fermă agricolă. Am început cu 900 ha. Apoi a venit anul 2012 care a fost un an foarte greu din cauza secetei”.

    În 9 ani cei doi au investit și s-au extins la 4.500 ha. Motivele intrării într-un business din afara ariei sale de activitate are, pentru Cosmin Olteanu, următoarea motivație: ”Sunt pasionat de agricultură, nu sunt agronom dar îmi place, poate fiindcă eram tot timpul într-o colaborare cu fermierii. Oltina, societatea noastră, se ocupă de morărit-panificație din 1999 și aveam interacțiune cu fermierii pe partea de achiziție grâne. La fermieri m-a fascinat cum vorbeau ei de culturi când și le prezentau, cum erau mândri de ce producții fac și de aspectele de calitate. Am început în acel moment să prind drag de grâu și ulterior au început să îmi placă toate culturile. Mi-a plăcut și că fermierii tot timpul sunt arși de soare. M-am molipsit de la ei și iată că am ajuns să fug de la serviciu aproape în fiecare zi, ca să îmi văd culturile. Sunt pasionat. Îmi place când plouă să mă duc pe teren să stau în mijlocul culturilor. Însă fiindcă sunt totodată și director general al Oltina, nu mă pot dedica fermei vegetale mai mult de 1-2 ore/zi, dar o face partenerul meu cu o implicare de 100%”.

    În tot acest răstimp, Cosmin Olteanu a avut o obsesie: ”să duc grâul la calități extreme, să fac grâu premium”. Și a mai ținut la un aspect, de ordin personal: ”întotdeauna când am un partener, rămân cu el”.

    În câmp, fermierul Cosmin Olteanu folosește în procent de 60% soiuri de grâu românești și circa 40% străine. E mândru că în 2019, pe 70% din suprafața cu grâu a fermei, a obținut producții ”de peste 8t/ha, cu super calități de panificație”.

    Unul din cei mai aprigi contestatari ai rachetelor antigrindină

    Cosmin Olteanu este extrem de ferm când vine vorba de problemele din agricultură, punând pe primul loc impactul Programului Național Antigrindină: ”Recent am fost la un fermier și când a început să plouă am stat afară, deoarece îmi place ploaia și a devenit o raritate în zonă. Noi, în zonă, avem o problema cu ploile alea frumoase de vara, torențiale  care nu mai sunt. Au dispărut. Noi avem o zonă unde aveam un regim de precipitații foarte bun. Eu sunt născut, crescut aici. Cât timp am fost copil, îmi amintesc cum ploua torențial în ziua de bâlci. Din 2011 nu am mai avut o ploaie în ziua de Sfântu’ Ilie. Noi avem atunci bâlciul. Acum în fiecare an de Sfântu’ Ilie trag cu rachete înspre nori.  Cea mai mare problemă a fermierilor din zonele unde sunt amplasate sistemele de lansare a rachetelor antigrindină e că în timp ce reprezentanții statului spun că ele aduc ploaia, ele de fapt izgonesc ploaia. Avem probleme crunte de la acest program, care din punctul meu de vedere ar trebui să se numească «Programul Național Antifermieri», fiindcă este împotriva fermierilor. Le putem spune «rachete antiagricultură», «rachete antipâine» sau «rachete antifermieri» fiindcă statul roman are o serie de baterii îndreptate împotriva fermierilor. Trag cu aceste rachete ziua, noaptea, după orice nor. Înțeleg să se tragă când este un cod roșu, însă nu există context să nu tragă. Mai trist e că în afară de faptul că sistemul antigrindină alungă ploile, după ce trag cu rachete ne și bate grindina, că nu sunt eficiente. Ar trebui desființate instantaneu. În Spania fermierii s-au răsculat împotriva Ministerului Agriculturii de la ei și au reușit și le-au desființat. Și noi ar trebui să ne unim să rezolvăm problema, fiindcă fermieri din toată țara semnalează că sunt probleme la stațiile antigrindină, începând din Dâmbovița și Prahova, până în Vrancea, Iași și Vaslui. Peste tot unde sunt stații de rachete, toată zona este lovită de o seceta cumplită. Ne-au pârjolit culturile de ani de zile. Trebuie să facem ceva să oprească acest măcel”.

    Soluția pe care Cosmin Olteanu o propune pentru protejarea intereselor fermierilor din horticultură, în contextul în care s-ar renunța la bateriile de rachete antigrindină, sunt sisteme alternative de protecție: Avem câteva mii de ha cu vie în județ. Dacă statul le dă producătorilor bani ca să pună plase anigrindină, se face economie de milioane de euro și s-ar rezolva și problema noastră, a fermierilor de cultură mare”.

    Calculele contabile pe care fermierul le pune pe seama absenței precipitațiilor din arealul în care are amplasate solele, nu ar fi motivante, dacă agricultura n-ar fi în primul rând o pasiune și de-abia apoi o afacere: ”În fiecare an avem profituri semnificativ mai mici, raportat la suprafața pe care o lucrăm și la tehnologiile ultraperformante pe care le folosim. În fiecare an, privarea de precipitații ne diminuează din producții. Am putea avea un profit de 5 ori mai mare, adică am putea face 300-400 euro/ha, dacă n-am fi privați de precipitații, iar noi reușim să avem profit de maxim 80 euro/ha. Chiar și așa, nu regret pasul de a fi investit în agricultură”.

    Următorul pariu e un popas pe Drumul Vinului

    După investiții de 4 milioane euro în cultura mare, au investit alți 500.000 euro în viticultură. În urmă cu 2 ani producătorul și partenerul său au achiziționat la 15 km de Ploiești, în zona Valea Călugărească un conac la roșu, pe care îl vor finaliza în 2021, construcție înconjurată de o mică podgorie. În prezent lucrează 80 ha de vie, din care 30 ha sunt deținute în proprietate. Au aplicat pentru finanțare europeană cu un proiect de cramă în valoare de 4 milioane de euro. Conacul va fi inclus în circuitul turistic Drumul Vinului, având avantajul că din punct de vedere al localizării, este primul popas de pe acest traseu: ”Vrem să facem exact ca în Italia și Franța. Conacul și crama vor fi date în circuitul turistic în 2022, dacă obținem finanțarea, iar proiectul arhitectural al conacului mai necesită 700.000 euro pentru finalizare”.

    1 iulie, data în care prezentul și-a dat întâlnire cu viitorul

    Cosmin Olteanu are 4 copii, cu vârste cuprinse între 10 și 27 de ani. Fiul său Cătălin (23 ani) va absolvi în această vară USAMV București, specializarea Agricultură: ”Aș vrea să îl angrenez și în agricultură și partea de morărit. A început de la 1 iulie munca pe partea de aprovizionare și desfacere a produselor de morărit, dar îl voi trece și prin responsabilități legate de comerț, în primă fază. Vreau ca în 1-2 ani să aibă o imagine de ansamblu și de detaliu a activităților noastre. La final el trebuie să se convingă ce îi place mai mult:  agricultura sau partea de morărit”. Legat de remunerația pe care i-o va oferi proaspătului angajat, producătorul râde: ”Acum pe birou am funcția pe care îl voi încadra și salariul, însă va fi un salariu pentru un băiat care tocmai a terminat școala”.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!