• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA la care fermierii s-au trezit cu sume mai mici în cont!

    Roxana Dobre -

    Subvenția APIA la care fermierii s-au trezit cu sume mai mici în conturi. Mai mulți agricultori ne-au semnalat la redacție că, potrivit calculelor pe care și le-au făcut, sumele virate la final de an pentru motorina utilizată în trimestrul al III-lea din 2021 sunt mult mai mici decât li se cuveneau. Informația ne-a fost confirmată de la nivelul APIA, inclusiv oficial, de către directorul general al agenției de plăți, Adrian Pintea.

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a virat anul trecut toți banii pentru subvenția la motorină pe trimestrul al III-lea. Toți banii pe care îi avea la dispoziție din resurse bugetare, nu și toți banii ce li se cuveneau fermierilor.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a primit la redacție mai multe sesizări din partea fermierilor care se plâng că sumele pentru ajutorul de stat pentru motorina aferentă trimestrului III din anul 2021, plătite de APIA pe 20 decembrie, au ajuns ”trunchiate” în conturi. Mai mult, fermierii au luat legătura cu funcționarii APIA de care aparțin care le-au răspuns că restul banilor ”ar putea” să vină cel mai probabil la pachet cu plățile pentru trimestrul IV din 2021, adică luna februarie.

    ”La cum se prezintă sumele și ce ni s-a spus de la APIA, ni s-a reținut o parte importantă din subvenția pentru motorină. Era normal să sunăm și noi mai departe la APIA și ni s-a răspuns că s-ar putea să se dea banii în primăvară, de fapt când se va achita şi motorina pentru trimestrul IV. Dar nu știu de unde și până unde își permit ei să oprească acești bani în permanență și mai ales fără să fim anunțați. Și pe urmă ne dau diverse motive, că îi dau în primăvară. Nu este normal să se mai atingă de banii noștri, acest lucru vreau să îl subliniez, că fiecare ministru care vine se umflă că ne dă banii dar în conturi ajung pe jumătate. Să ne dea ce ni se cuvine și să lase politica la o parte, indiferent cine conduce ministerul”, este mesajul unui fermier mare care a dorit să își păstreze anonimatul.

    Marea nemulțumire a fermierilor este legată de lipsa de transparență în comunicare. Poate dacă s-ar fi anunțat că plata se face parțial, dezamăgirea nu ar fi fost așa de mare. O altă dezamăgire este legată de faptul că nimeni nu are curaj să iasă în față să anunțe public ceva ce poate nu este pe placul producătorilor agricoli. ”Am primit telefoane și de la alți fermieri adică nu este doar o greșeală sau un caz izolat pentru ferma mea. Sunt banii noștri, dreptul nostru pe care trebuie să îl primim în baza un hotărâri de Guvern, nu este nimic opțional. La câte scumpiri au de îndurat fermierii cu gazele, electricitatea, inputurile asta mai lipsea să ne oprească și banii pentru motorină. Și deranjant este că nicio instituție nu au făcut un anunț oficial: uitați avem banii aceștia pe care îi dăm și diferența o primiți în luna ianuarie. Dar toată lumea tace ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu este posibil să îmi oprești banii mie ca fermier, așa fără să mă întrebi. Este un drept până la urmă! Dar nici măcar nu spun dacă ne mai dau restul, doar că s-ar putea. Păi cu ”s-ar putea” suntem sătui noi de la Oros”, a mai arătat fermierul.

    APIA a comunicat doar că a făcut plăţile, nu a spus că sunt parţiale

    Reamintim că Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, a efectuat pe 20 decembrie  plata aferentă ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, pentru cantitățile de motorină utilizate în perioadele 01.07. – 30.09.2021 (trimestrul III/2021), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Conform unui comunicat al agenției transmis pe 20 decembrie, valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare a fost de 191.953.640,00 lei pentru un număr de 17.260 beneficiari cu cantitățile de motorină determinate cu acciza redusă de 122.192.830,261 litri.

    APIA va achita către fermieri și restul sumelor

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a întrebat direct la APIA Central care este situația plăților pentru Ajutorul de stat pentru motorină. Directorul general al agenției de plăți, Adrian Pintea, ne-a explicat că fermierii au primit 70 la sută din sumele integrale, bani raportați la plafonul de 191.953.640,00 lei.

    ”Am reușit să achităm fermierilor 70 la sută din trimestrul III, anul 2021 pentru ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Împreună cu Ministerul Agriculturii am făcut un efort comun pentru ca fermierii să primească banii chiar în 2021, și era păcat să nu achităm deloc. Trebuie să ținem cont că este o premieră și niciodată nu s-a plătit trimestrul III în același an după cum se știe că banii veneau din bugetul de stat pe anul următor. Fermierii vor primi și restul sumelor care li se cuvin”, ne-a declarat Adrian Pintea, șeful APIA.

    De precizat că suplimentare fondurilor pentru plata motorinei a fost una dintre primele măsuri pe care le-a luat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. Banii pentru fermieri au fost obținuți printr-o Hotărâre pentru modificarea art. 10 din HG nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură aprobată de Guvern pe 15 decembrie. Astfel sumele pentru fermieri au fost suplimentate cu  13.963.234 lei, disponibili la finalizarea perioadei de depunere a cererilor în cadrul schemei de „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2021 asupra sectorului apicol 174.000.000 lei, în conformitate cu OUG nr.122/2021 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021.

    Nu este prima dată când subvenția pentru motorină este plătită trunchiat către fermieri. Spre exemplu în 2020 fermierii au primit banii de abia în luna februarie, diferență trimestrul II (47,33%) și plata integrală a trimestrului III. Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Banii APIA: Se fac plăți parțiale pentru subvenția la motorină pe anul trecut!

    Mai mult, și în 2018 fermierii s-au plâns că au primit 70 la sută din cuantumul total, de această dată pentru trimestrul II al acelui an care s-a achitat de abia în luna octombrie. Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: FERMIERII RECLAMĂ: Subvenția la motorină S-A PLĂTIT NUMAI ÎN PROCENT DE CIRCA 70%!


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA