• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primele larve de Ostrinia nubilalis au fost observate în câmp

    agrointeligenta.ro -

    Cultivatorii de porumb din România sunt avertizați de către compania FMC Agro cu privire la apariția primelor larve de sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis) din acest an. Intervenția fermierilor trebuie să fie rapidă, cu insecticide de calitate, pentru ca producția de porumb să nu fie afectată. De asemenea, agricultorii au la dispoziție aplicația EVALIO Agro®Systems pe care o pot descărca gratuit pe telefonul mobil sau tabletă și care transmite avertizări cu privire la apariția dăunătorilor și momentele în care trebuie aplicate tratamentele de protecție în câmp.

    EVALIO Agro®Systems este un serviciu digital de monitorizare ai celor mai periculoși dăunători din diverse culturi (porumb, rapiță, tomate, cartofi, viță de vie, bumbac, salată) , implementat de către FMC la nivel global și oferit în mod gratuit fermierilor din întreaga lume.

    În România, programul EVALIO Agro®Systems a fost implementat în anul 2019 ca proiect pilot și a constat în monitorizarea dăunătorului Ostrinia nubilalis la cultura de porumb, în jumătatea de sud a țării. Pentru campania din acest an, care a început în 01 iunie, Evalio Agro®Systems a fost extins la nivelul întregii țări, cu ajutorul căruia se realizează monitorizarea culturii de porumb, pentru doi dintre cei mai periculoși dăunători: Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera.

    În urma monitorizării realizate, în data de 18 iunie 2020 compania FMC a emis primul buletin de avertizare de zbor intens al dăunătorului Ostrinia nubilalis – Generația I, în zonele de vest, sud-vest, sud și sud-est ale României, în vederea aplicării tratamentelor cu insecticide.

    Reprezentanții FMC Agro România vizitează cu o frecvență sporită fermele care fac parte din programul Evalio 2020, în care sunt amplasate capcanele feromonale pentru monitorizarea dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera, pentru a observa zborul, evoluția și dezvoltarea acestora. La momentul emiterii buletinului de avertizare, în mai multe ferme din partea de sud și sud-est ale țării au fost observate primele ponte depuse.

    În urma vizitelor din ultimele zile, reprezentanții FMC Agro România au constatat apariția larvelor de Ostrinia nubilalis în foarte multe ferme din zonele de sud, sud-vest și sud-est ale țării, unde sunt amplasate capcane feromonale, ca parte a programului de monitorizare Evalio® AgroSystems. Aceste larve au început deja să provoace daune culturilor de porumb și trebuiesc combătute în regim de urgență.

    Ce insecticide recomandă FMC pentru combaterea dăunătorilor

    În aceste stadii incipiente, larvele se hrănesc în interiorul frunzelor și/sau cu staminele și ramurile paniculului nedeschis, urmând ca în scurt timp (următoarele 3-4 zile) sa creeze orificii pe internodiile tulpinilor, să pătrundă în tulpini si sa sape galerii, moment în care combaterea lor devine aproape imposibilă. Pentru a evita producerea unor pagube foarte mari acolo unde larvele sunt deja prezente în lanurile de porumb, FMC Agro România vă recomandă aplicarea de urgentă a unui tratament cu insecticidele Avaunt® sau Coragen®.

    În cazul în care nu se efectuează un tratament de combatere, majoritatea larvelor primei generații de Ostrinia nubilalis vor patrunde în tulpinile de porumb și vor săpa galerii de-a lungul acestora, urmând ca plantele atacate să aibă deficiențe de nutriție și să nu se dezvolte corespunzător, ceea ce va însemna o producție scăzută.

    Mai mult decât atât, în cazul unor vijelii/vânturi puternice înainte de recoltat, plantele atacate sunt predispuse să se frângă și să nu mai poată fi recoltate mecanizat, fapt ce poate provoca importante pierderi de recoltă.

    Aflați mai multe informații despre zborul dăunătorului Ostrinia nubilalis accesând link-ul http://www.evalioagrosystems.fmc.com/evalio/ro_RO/.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!