• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se face prăbușirea plantelor de roșii, tehnica simplă care crește producția cu peste 50%!

    Angelica Lefter -

    Tehnica prăbușirii plantelor de roșii după modelul olandez nu este foarte răspândită în rândul legumicultorilor români, în ciuda faptului că experiența arată că procedura – una simplă, duce la creșteri de producție de 50%. Într-un video realizat într-un solar, compania Agrosel / Hektar prezintă tehnica prăbușirii plantelor la cultura de tomate.

    Prăbușirea plantelor întinerește cultura de tomate

    ”Este o prăbușire a plantei după stilul olandez. Lăsăm planta ușor în jos, prin asta facem întinerirea plantei. Ce înseamnă întinerirea plantei? Vârful care a fost sus a ajuns la nivel maxim de creștere, deci nu mai putea fi legat, îl aducem în jos la o jumătate de metru de arcadă.”, explică legumicultorul lăsând să se înțeleagă cu tehnica prăbușirii plantelor se pretează numai la hibrizii cu creștere nedeterminată.

    Cum se face prăbușirea plantelor de roșii

    Planta de roșie, ajunsă în partea de sus a solarului, se desface din sistemul de prindere și se coboară la o jumătate de metru de metru de arcadă. Partea de mijloc a plantei se prinde pe niște profile construite de către legumicultor pentru ca roșiile să nu stea pe jos sau pe folie și să se păteze.

    O mare atenție trebuie acordată unghiului de coborâre care nu trebuie să fie de 90 de grade pentru că rupe planta. Prinderea tomatelor la bază se face cu ață și folosindu-se clipsuri care pot răni planta: ”Planta se leagă de jos cu un clips la colet în jurul tulpinei. Acel clips, când planta se îngreunează cresc fructele și o rănesc. Atunci am mers pe premisa să punem ața sub cubuleț, o punem în pământ și clipsul de prindere nu sugrumă planta”.

    La prăbușire, unghiul trebuie să fie mai mare de 90 de grade, prinderea cu o ață (foto: captură video YouTube Agrosel)

    Cu cât crește producția de roșii prin tehnica prăbușirii

    Coborârea plantei de roșii va face ca aceasta să își dubleze producția. ”Toate aceste fructe se vor înroși în același timp, am coborât planta și îi mai dăm încă trei roduri. Dacă mai facem asta o dată, mai prindem încă trei roduri. Șase roduri pentru o tomată, un hibrid normal, înseamnă un ciclu de cultură”, explică fermierul.

    În cazul prezentat de Agrosel, legumicultorul precizează că din experiența sa a putut conduce o plantă până la maximum de 14 inflorescențe, ceea ce înseamnă cam 2 plante și jumătate, în raport cu câte inflorescențe face o plantă normală.

    Tehnica prăbușirii plantelor la roșii nu este foarte răspândită (foto: captură video YouTube Agrosel)

    Prăbușirea plantelor de tomate se poate face până la 1 septembrie

    Tehnica prăbușirii plantelor de roșii în solar poate fi aplicată până pe 1 septembrie, apoi creșterea trebuie stopată pentru a se proteja recolta finală. ”Plantele prăbușite poți să le întinerești până spre 1 septembrie. Atunci trebuie eliminat vârful de creștere ca să-i dăm răgazul plantei de la înflorire până la fructificare să se formeze fructul ca în octombrie să închidem ciclul de tomate”, explică producătorul de legume.

    Alte sfaturi utile pentru cultivarea roșiilor

    Sursa: YouTube – Agrosel, https://youtu.be/VDDahatwsyk


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!