• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LAPAR propune o nouă metodă de comasare a terenurilor agricole

    Ramona Dascălu -

    Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, federație la nivel național, care reprezintă interesele producătorilor agricoli, atrage atenția asupra unei stări de fapt care aduce mari deservicii agriculturii naționale și duce direct la scăderea competitivității exploatațiilor agricole din România. Este vorba despre excesiva fărâmițare a terenurilor lucrate de fermieri, situație care nu permite aplicarea unei tehnologii pentru mărirea productivității muncii, utilizarea de produse fitosanitare în cantități mai reduse și implicit consumuri mai mici de combustibili, reducerea emisiilor de carbon și de diminuarea folosirii pesticidelor, acestea fiind dorințe și obiective ale Uniunii Europene.

    Potrivit unui comunicat remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, LAPAR vine cu unele propuneri pertinente care ar rezolva, măcar în parte, această problemă, cu precizarea clară că acest demers se vrea începutul unei dezbateri publice naționale, fără ca propunerea să fie gândită a afecta deloc existența și situația fermelor mici și mijlocii din România. LAPAR afirmă clar că nu este o propunere îndreptată împotriva cuiva, ci o chemare la discuții care să permită creșterea profitabilității agriculturii din România, la toate nivelurile.

    În România există, conform datelor INS și ale Uniunii Europene, cel mai mare număr de ferme din spațiul comunitar – 3,422 milioane, adică o treime din cele aproximativ 10 milioane de ferme din Uniune. Dar 91,8% dintre ferme au suprafețe mai mici de 5 hectare, în această situație putându-se vorbi mai degrabă de gospodării țărănești, de subzistență. Iar amplasarea fizică a acestor suprafețe, de multe ori intercalate între proprietăți mai mari, duce la fragmentarea suprafețelor de lucru, impunând măsuri restrictive fermierilor care doresc să lucreze suprafețe mai mari, după principii de rentabilitate economică și cu respectarea normelor europene în domeniu.

    ”LAPAR dorește păstrarea tuturor tipurilor de exploatații agricole, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România propune o nouă metodă de comasare a terenurilor agricole, cu respectarea dreptului de proprietate și folosință. Asta înseamnă că fermierul care are o suprafață însemnată într-un loc sau altul, dar există multe proprietăți de mici dimensiuni în zona sa, poate să pună la dispoziție micilor fermieri sau proprietarilor de suprafețe mai mici un teren la limita exploatației sale (în suprafață echivalentă și de aceeași calitate a solului). Prin acest schimb de terenuri nu ar fi afectat dreptul la proprietate, dar ar avea loc comasarea terenurilor, ceea ce ar permite exploatarea agricolă în condiții de maximă eficiență. Existența la această oră a multor mici proprietăți ”intercalate” între suprafețe agricole mari face imposibilă lucrarea pământului fără costuri suplimentare, generate de consumul de combustibil, de îngrășăminte și substanțe fito-sanitare”, se arată în comunicatul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România

    De asemenea, LAPAR vorbește și de problema imposibilității construirii unui sistem de irigații (mai mult decât necesar în condițiile schimbărilor climatice), pentru că acest lucru ar presupune eventuala intrare a fermierului pe proprietăți care nu îi aparțin. De aceea, LAPAR consideră că un nou sistem de comasare a terenurilor, prin schimburi punctuale între proprietari, ar rezolva una dintre multele probleme ale agriculturii din România.

    În încheiere, LAPAR  susține că ”actuala structură a proprietății agricole în România constituie o piedică în realizarea viitoarelor obiective de mediu și climă ce vor fi impuse prin noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene, în discuție la această oră. O reală comasare a terenurilor, acolo unde este posibil, generând suprafețe mari de lucru, va permite în mod direct reducerea consumurilor specifice pe hectar, cu creșterea profitabilității pentru fermieri și pentru țară”.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!