• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Accelerează performanța la cultura de cartof cu produsele INNVIGO! Soluțiile tehnologice pentru o producție bună la hectar!

    Roxana Dobre -

    Cartoful este o cultură care necesită mai multă atenție din partea fermierilor datorită specificității condițiilor tehnologice, de sol cât și a destinației producției. Aplicarea la timp a tratamentelor pentru boli și dăunători dar și menținerea unei culturi curate de buruieni sunt elemente esențiale pentru obținerea unei producții mari la hectar dar și a unor legume sănătoase. Schema completă pentru tehnologia cartofului vine de la INNVIGO!

    Notă: înaintea utilizării oricărui produs de protecția plantelor citiți cu atenție instrucțiunile de aplicare de pe etichetă! Respectați întotdeauna codul bunelor practici agricole în aplicarea tratamentelor fitosanitare.

    Pentru cultura de cartof metoda de erbicidare se poate aplica atât în preemergență cât și în postemergență după rebilonare pâna la închiderea  rândurilor, scopul acestei lucrări tehnologice fiind combaterea buruienilor, respectiv reducerea concurenței dintre planta de cultură și speciile de  buruieni mono și dicotiledonate anuale sau perene pentru resursele de spațiu, nutriție și apă.

    Specialiștii INNVIGO recomandă o serie de produse pentru protecția culturii de cartofi astfel ca în final fermierii să se poată bucura de o producție bună la hectar dar și plante sănătoase:

    Pentru   combaterea  buruienilor  în preemergență:

    EFECTOR 360 CS este un erbicid pelicular omologat pentru combaterea buruienilor  din culturile de rapiță de toamnă și cartofi, care conține 360gr/l clomazonă cu acțiune peliculară care acționează asupra buruienilor, în principal în timpul germinării. Efectul erbicid este obținut în timp de 7 zile de la apariția buruienilor. Viteza de acțiune depinde de faza de dezvoltare a buruienilor care urmează să fie controlate, de condițiile meteorologice predominante: temperatură, umiditate și stadiul de creștere a buruienilor. Produsul în doza recomandată este selectiv pentru cartofi și poate fi utilizat pe toate tipurile de sol.

    Buruieni  controlate: mohor, racovina, lingurica, lipicioasa, știr sălbatic, traista ciobanului, loboda, zârna, hrișca urcătoare, romanița de câmp, mușețel. Produsul se  aplică în doză de 0,25 l/ha după plantare, înainte apariției plantelor de cartof (BBCH 00-09).

    Pentru   combaterea  buruienilor  în postemergență:

    RINCON 25 SG este un erbicid selectiv sulfonilureic pentru combaterea postemergentă a  buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate  din culturile de  cartof si porumb. Erbicidul conține rimsulfuron 250gr/kg sub formă de granule solubile perfect selectiv pentru cultura de cartof, cu acțiune sistemică şi se utilizează pentru combaterea buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate. Acesta este absorbit în principal prin frunze și transferat apoi rapid în interiorul plantei stopând creșterea și dezvoltarea buruienilor prin inhibarea diviziunii celulare. Simptomele vizibile apar după mai multe zile de la aplicarea tratamentului, iar moartea buruienilor intervine în 3 – 4 săptămâni de la aplicarea produsului.

    Buruieni  controlate: traistaciobanului, rocoina, rapiţa, punguliţa, pir târâtor, mohor lat, muşeţel nemirositor, albăstriţa, spanac sălbatic, trei fraţi pătaţi, romaniţa de câmp și buchet. Produsul se  aplică în doză de 60 g/ha +0.05 l/ha adjuvant (Asystent) postemergent, înainte de închiderea rândurilor în cultură (BBCH 30), când buruienile sunt în faza timpurie 2-4 funze, utilizând un tratament pe sezon.

    Pentru combaterea altor specii de buruieni graminee termofile cu răsărire eșalonată se pot face și  tratamente specifice  cu erbicide pe baza de quasilofop-etil sau fluazifop p-butil în doze recomandate de producător.

    Pentru   combaterea dăunătorilor din cultura de cartof:

    APIS 200 SE este un insecticid sistemic pentru combaterea în vegetație a dăunătorilor din culturile de rapiță și cartof. Se prezintă sub formă de suspo-emulsie cu acțiune de contact și ingestie fiind destinat controlului dăunătorilor cu aparat bucal de înțepat și supt și celor defoliatori din culturile de  cartofi și rapiță de iarnă. Produsul are acțiune de contact și sistemică. Insecticidul este destinat aplicării cu pulverizatoare autopropulsate sau cu pulverizatoare tractate sau purtate.

    Insecticidul combate Gândacul din Colorado de la stadiul de ouă, larve până la gândacii adulți.  Produsul se  aplică în doza de 0,1-0,15 l/ha.

    Momentul aplicării: tratamentul trebuie efectuat în perioada de depunere masivă a ouălor și de eclozare a larvelor. O doză mai mare decât cea recomandată trebuie utilizată în cazul unui atac mai intens al dăunătorului. Numărul maxim de tratamente în perioada de vegetaţie: 1. Cantitatea recomandată de apă: 200-300 l/ha.

    DELMETROS 100 SC este un insecticid piretroid pentru combaterea unor dăunători din culturile de rapiţă de toamnă, grâu de toamnă, orz de primăvară, cartofi. Se prezintă sub formulă de suspensie concentrată, lichid albicios omogen, destinată diluării cu apă înainte de utilizare (SC), cu acțiune de contact și ingestie. Conform clasificării IRAC, substanța activă deltametrin aparține grupului de blocanți ai canalelor de sodiu, IRAC 3A.

    Combate larve și adulți ai Gândacului din Colorado. Produsul se  aplică în doză de 0,05 l/ha. Acoperirea completă și uniformă a plantelor este recomandată  pentru o buna protectie a întregii plante. Este un insecticid  cu acțiune imediată asupra dăunătorilor, care se aplică în vegetație până la temperaturi de 22 grade Celsius.

    Perioada de utilizare: produsul se utilizează de la începutul eclozării larvelor, de faza finală a alungirii tecii frunzei stindard (BBCH 45) până la faza completă de maturitate în lapte (BBCH 75). Cantitatea recomandată de apă: 200 – 400 l/ha. Perioada de la ultima aplicare a produsului până la data recoltării culturii (timp de pauză): 7 zile!

    Pentru   combaterea  bolilor din cultura de cartof:

    Dafne 250 EC este un fungicid sistemic din clasa triazolilor pentru combaterea bolilor din culturile de sfeclă de zahăr, grâu de toamnă, rapiţă și cartof. Produsul are acțiune preventivă şi curativă. După tratament substanţa activă pătrunde în plantă şi este distribuită acropetal în toate părţile verzi ale plantei unde blochează dezvoltarea ciupercilor patogene prin inhibarea ciclului biosintezei sterolilor din pereţii celulari.

    Produsul se  aplică în doză de:  0,5-0,6 l/ha. Aplicarea produsului se face preventiv sau la apariția primelor semne de atac ale agentului Alternaria solani care produce alternarioza (BBCH 51-91).

    Dafne 250 EC previne apariția sau dezvoltarea alternariozei și transmiterea pe tuberculi în culturile infestate. Se aplică 2-4 tratamente în funcție de intensitatea infecției la un interval între stropiri de 10-14 zile. Produsul Dafne 250 Ec se poate folosi în scheme de tratament în amestec cu produse specifice de   combatere a manei. Sfatul specialiștilor INNVIGO este ca întotdeauna înaintea  tratamentului efectuați un test de  compatibilitate.

    Roiban George,
    Director Marketing și Dezvoltare INNVIGO Agro România

    Website: https://ro.innvigo.com/
    Telefon: 0374 912 123


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte