• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea oilor – cheltuieli anuale: 1.129 lei/ovină pentru furajare, tratamente și forță de muncă!

    Roxana Dobre -

    Creșterea oilor se face cu mari cheltuieli, astfel că oierii nu sunt mulțumiți de ajutorul de 10 lei pe cap de ovină, sumă avansată de Ministerul Agriculturii ca despăgubire pentru pierderile provocate de pandemia de COVID-19.

    Asociațiile Crescătorilor de Ovine și Caprine, organizații conducătoare a programelor de ameliorare și deținătoare a Cărților de Rasă la cele două specii au trimis o adresă ministrului agriculturii, Adrian Oros, în care cer măsuri urgente  ce trebuie luate prin stimularea fermierilor crescători de oi și capre sub o formă eficientă și simplificată, ușor de realizat! Suma care i-ar mulțumi pe oieri este de 10 euro pe cap de ovină, având în vedere analiza de cheltuieli care indică o sumă de 1.129 de lei/an pentru fiecare animal.

    Citiți și: Subvenție de 10 lei pe cap de ovină, cu plafon la 500 de animale/fermă!

    ”Asociațiile Crescătorilor de Ovine și Caprine, organizații conducătoare a programelor de ameliorare și deținătoare a Cărților de Rasă la cele două specii, se adresează domniilor voastre în vederea găsirii unei solutii în ce privește pierderile suferite în perioada de criză și care să nu pună în pericol creștere și dezvoltare sectorului ovin și caprin din România. În opinia noastră, creşterea ovinelor și caprinelor din România, reprezintă un sector important al agriculturii, care trebuie susţinut şi dezvoltat pe termen scurt, mediu şi lung. Menţinerea şi dezvoltarea acestui sector contează foarte mult și are un rol social care contribuie la dezvoltarea zonei rurale, menținerea și păstrarea tradiției, păstrarea septelului existent în tară. Plecând de la aceste considerente, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, are responsabilitate să intervină cu fonduri în vederea stabilității sectorului, întrucât sunt mari derapaje economice odată cu apariția pandemiei COVID-19. Prin urmare, se impune o analiză a sectorului zootehnic la speciile ovine și caprine, aflate în deficit datorită situației nedorite la nivel mondial. Măsurile urgente trebuie luate prin stimularea fermierilor crescători de oi și capre sub o formă eficientă și simplificată, ușor de realizat și care joacă un rol extrem de important în economia țării”, este mesajul transmis de oieri, semnat de președintele Asociației Moldoovis, Ionică Nechifor.

    Ionica Nechifor

    Aceștia au depus și o anexă pe baza căreia poată fi analizată  situația sectorului zootehnic la rumegătorele mici în vederea intervenirii cu fonduri nerambursabile în cel mai scurt timp posibil. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă inserează această anexă integral, așa cum a fost ea trimisă la Ministerul Agriculturii:

    Din analiza oierilor rezultă că 895 de lei pe an reprezintă cheltuiala cu furajarea unei oi, în timă ce pentru tratamente se cheltuie aproape 21 de lei pe an. Forța de muncă pentru îngrijirea ovinelor este, în medie, de 210 lei pe cap de animal, pe an. În total, cheltuielile de creștere și întreținere a unei oi în România, la nivelul cheltuielilor din 2020, este de 1.129 de lei pentru fiecare animal.

    Ionică Nechifor, președinte Moldoovis: ”Propunerea mea este de cel puțin 10 euro/cap animal”

    Președintele Asociației Moldooovis, Ionică Nechifor, ne-a declarat că sectorul de creștere a ovinelor are nevoie urgent de măsuri care să acopere o parte din pierderi, propunerea oierilor fiind de cel puțin 10 euro/cap animal.

    ”Am trimis să vadă cei din Minister, că nu este asa de roz situația în sectorul ovin. Ei primesc foarte mulți bani de la UE, cu siguranță sunt directionați în altă parte. Bănuiesc că, suma alocată pentru irigații este adunată din toate submăsurile . Nu spun că e rău, dar numai transparență nu arată modul acesta de lucru. Ajutorul de 10 lei pe cap de ovină este foarte, foarte mic. Nici măcar nu e de luat în calcul, vorbim de 5.000 de lei pentru o exploatație cu 500 de ovine, pragul maxim pentru care s-ar acorda banii. Dacă facem un calcul simplu: 500 de oi x 5 lei tunsul = deja 2500 de lei au plecat. Dacă mai pun transport, mâncare celor care tund, gata cei 5000 lei. Avem nevoie urgent de măsuri care să acopere o parte din pierderi, propunerea mea este de cel puțin 10 euro/cap animal. Adică 10 eurox 150 cap= un minim de 1500 euro pe fermă care deține 150 de capete”, ne-a precizat Ionică Nechifor.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români