Fermier: Nu am semnat fizic cererea unică la APIA. Pot încasa plata în avans?
Roxana Dobre -Ce se întâmplă cu plata avansului pentru acei agricultori care nu au semnat fizic cererea unică de plată, care a avut termen data de 1 octombrie? Este situația pe care ne-a sesizat-o Emanuel Dumitru, un fermier din județul Iași și pentru care am căutat răspuns la conducerea APIA Central.
”Dacă nu am semnat actele la Apia mă încadrez la avans ținând cont că actele sau făcut online”, ne-a transmis fermierul. Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a adus clarificări la solicitarea Agrointeligența-AGROINTEL.RO și ne-a transmis că fermierii au avut ca termen limită pentru semnarea fizică a cererilor data de 1 octombrie. O cerere unică, fie ea și transmisă online, dacă nu este semnată și fizic nu poate fi acceptată la plata subvențiilor pentru că doar cu semnătura fermierului care solicită subvenții se consideră că dosarul APIA este încheiat.
Ce se mai poate face? ”Dacă din motive întemeiate unii fermierii nu au mers să semneze cererea, îi îndemn să meargă la centrele APIA și să semneze până la începerea plăților în avans. Data limită a fost 1 octombrie dar repet, dacă din diverse motive bine justificate s-a întârziat, se mai pot semna astfel încât fermierii să îi poată lua banii”, ne-a specificat șeful APIA.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a atras atenția de nenumărate ori fermierilor că documentul prin care se solicită subvenții trebuie semnat și fizic. Citiți despre acest subiect aici: Directorul APIA: 1 octombrie – termen final pentru semnarea fizică a cererii de subvenții!
Peste 800.000 de cereri depuse la APIA
Reamintim că APIA a încheiat la 15 iunie Campania de depunere fără penalități a cererilor unice de plată aferentă anului 2020. Astfel, în perioada 2 martie – 15 iunie 2020 au fost depuse un număr de 826.964 cereri unice de plată pentru o suprafață de 9.814.937,86 hectare.
Primele plăți pentru fermieri, din 16 octombrie
Conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) plata avansului pentru Campania 2020 urmează să înceapă de la 16 octombrie. Potrivit MADR, cuantumurile din care se va plăti prima transă de bani (70%) sunt următoarele:
- Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) cuantum 98,7381 euro/ha,
- Plata redistributivă -primul interval: 1-5 ha, inclusiv cuatum 5 euro/ha, al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv 48,1053 euro /ha,
- Plata pentru înverzire cuantum 57,8245 euro/ha,
- Plata pentru tinerii fermieri cuantum 36,6119 euro/ha,
- Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), ovine caprine 17,92 euro.
Plăţile se vor efectua la cursul de schimb de 4,8725 de lei pentru un euro pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), stabilit de către Banca Centrală Europeană la 30 septembrie. Faţă de anul trecut, valoarea stabilită a euro a crescut, când fermierii au primit subvențiile la un curs de 4,7496 de lei.