Tehnologia aplicată la platforma de cereale păioase organizată de FMC România împreuna cu INCDA Fundulea
agrointeligenta.ro -An de an, compania FMC Agro Romania vine în ajutorul fermierilor și le pune la dispoziție cel mai bun spațiu dedicat învățării și anume câmpul, prin organizarea de loturi demonstrative și centre de excelență menite să le ofere cele mai noi informații în domeniu, pentru principalele culturi. În acest an FMC România a decis să extindă acest gen de platforme demonstrative și s-a gândit la fanioanele cercetării românești, astfel că a început colaborarea cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea.
Înființat în anul 1957, INCDA Fundulea este recunoscut drept cea mai importantă unitate de cercetare agricolă din România datorită rezultatelor obţinute în cercetarea agricolă privind cerealele, plantele tehnice şi furajere şi în valorificarea acestor rezultate către fermieri pe plan național și internațional.
„Soiurile de grâu românești, în special cele create la Fundulea, s-au impus atât pe piața internă, cât și pe cea internațională pe baza unor caractere cum ar fi: rezistență foarte bună la iernare, o toleranță foarte bună la secetă și arșiță, o calitate de panificație bună și foarte bună”, după cum menționează domnul Pompiliu Mustățea, directorul general al INCDA Fundulea.
Printre soiurile de cereale create de acest reputat institul se număra soiurile de orz Onix și Lucian, triticalele Titan, Cascador F, Haiduc, soiurile de grâu Miranda, Amurg, Armura sau Abundent și bineînțeles, soiul Glosa- fanionul soiurilor de grâu românești. Anual, acest soi are o pondere de 34-36% din totalul suprafeței de grâu cultivată în țara noastră.
Tehnologia aplicată în loturile demonstrative de cereale păioase organizate de către FMC împreună cu INCDA Fundulea a fost una clasică: plecând de la planta premergătoare care a fost mazărea, urmată de lucrări agrotehnice clasice, arătură urmată de disc, aplicarea unui îngrășământ complex 18-46-0 în cantitatea de 200 kg/ha, încorporat cu combinatorul, după care a urmat în epoca optima semănatul. Datorită precipitațiilor căzute imediat după semănat, cerealele au avut o răsărire bună, uniformă după care însă a urmat o perioadă de secetă prelungită, care s-a manifestat atât pe parcursul iernii cât și în primăvară.
Portofoliul FMC este foarte bogat în ceea ce privește partea de protecție și nutriție a plantelor, îndeosebi a culturilor de cereale păioase. Deși unele soiuri deținute de INCDA Fundulea au o anumită sensibilitate pentru boli, aplicând tehnologia FMC pentru combaterea bolilor, buruienilor și dăunătorilor, acestea au fost păstrate intr-o perfectă stare fitosanitară și s-au dezvoltat excelent.
La culturile de cereale păioase din loturile demonstrative de la INCDA Fundulea au fost aplicate 2 tratamente fitosanitare: „Am început cu un tratament cu erbicidele Omnera® și Foxtrot® pentru a avea o combatere foarte bună atât a buruienilor dicotiledonate cât și a celor monocotiledonate. Totodată am aplicat și un fungicid, Ampera®”, a declarat Gheorghe Maturaru, cercetător asistent INCDA Fundulea.
Erbicidul Omnera® este un erbicid nou, cu o formulare modernă, OD, ce conține 3 substanțe active și combate atât buruieni cu frunză lată anuale, cât și cele perene, cum ar fi Cirsium arvense – pălămida din drajoni, Galium aparine (turița), volbura sau chiar samulatra de floarea soarelui și de rapiță rezistentă la Imi sau Express®.
Împreună cu erbicidul Omnera® la cultura de grâu s-a aplicat și erbicidul Foxtrot® în doză de 1 l/ha, datorită faptului că lotul a avut o îmburuienare cu buruieni graminee și anume iarba vântului (Apera spica venti) și ovăscior (Avena fatua).
Împreună cu aceste două erbicide a fost aplicat fungicidul Ampera®, un fungicid cu 2 substanțe active, pentru a menține starea fitosanitară a culturilor. „Datorită condițiilor climatice nefavorabile la momentul aplicării primului tratament (temperaturi scăzute, fluctuații de temperatură zi-noapte, lipsa precipitațiilor) am hotărât să aplicăm cu primul tratament și fertilizantul Foliar Extra® împreună cu biostimulatorul SeaMaxx®, pentru a ajuta cultura să reziste mai bine perioadei de stres.” – menționează Cătălin Viziru, director de marketing FMC România și Republica Moldova.
Biostimulatorul SEAMAXX® conține extractul de alge marine Ascophyllum Nodosum și este formulat împreună cu macro (N,P,K) și microelemente (Mn, Fe, Zn, Cu, B, Mo). SEAMAXX® conține compuși organici și este foarte bogat în stimulatori de creștere naturali, care intensifică metabolismul plantei. Prezența în formularea produsului SEAMAXX® a macro și micronutrienților menține balanța nutritivă a plantelor, în special în momentele de creștere intensă și consum ridicat de hrană. SEAMAXX® conține și oligozaharide, care au rolul de a întări sistemul imunitar și de apărare a plantelor împotriva atacurilor patogenilor. Datorită solubilității totale, dar și a pH-ului foarte acid, de numai 2,2, fertilizantul Foliar Extra® este o sursă adițională de hrănire, care asigură o preluare aproape instantanee a nutrienților de către plantele de cultură.
Știm foarte bine că producția de grâu se poate pierde ușor în special la sfârșitul perioadei de vegetație din cauza atacului de fuzarioză și septorioză la spic sau datorită atacului de ploșnița cerealelor (Eurygaster integriceps) la spic. „Am ales ca la tratamentul doi să folosim 2 fungicide din portofoliul FMC: Impact® și Azaka®, pentru a proteja atât ultimele frunze, care sunt bucătăria culturii, cât și protecția spicului împotriva septoriozei și fuzariozei și bineînțeles fungicidul Azaka®, având o strobilurină substață activă pentru a prelungi perioada de vegetație, având acel efect de stay green”, a mai explicat Cătălin Viziru, director de marketing FMC România și Republica Moldova.
Împreună cu aceste 2 fungicide a fost aplicat și insecticidul Vantex®, pentru că în cultură s-a observat un atac incipient de afide și ploșniță. Concomitent cu acest tratament a fost aplicat și fertilizantul foliar Vertex®, pentru o bună creștere a calității dar și a producției. „Fertilizantul foliar Vertex® are un conținut mare de azot de 34%, în toate cele 3 forme ale sale (ureic, nitric și amoniacal) și este formulat împreună cu alte microelemente: mangan, magneziu și cupru. Această combinație de microelemente ajută foarte mult culturile, mai ales în perioadele de creștere intensivă sau atunci când plantele de cultură se află sub stres hidric sau termic”, a precizat Viziru.
În cadrul acestei prezentări, s-a pus accentul si pe importanța altor verigi tehnologice, cum ar fi: planta premergătoare si lucrările solului. Acest fapt a fost demonstrat la un lot martor de grâu, unde jumătate din parcela a avut mazărea ca plantă premergătoare iar lucrarea de bază a fost aratura, iar cealaltă jumatate a avut ca planta premergătoare porumbul si o lucrare cu un disc greu ca și lucrare de bază.
Diferențele culturii de grâu intre cele 2 variante au fost foarte mari, astfel ca în jumătatea de parcelă unde mazărea a fost planta premergătoare și lucrarea solului a fost arătura, cultura avea densitate foarte buna, talie normală, stare fitosanitară foarte bună și uniformitate în lan. În schimb, în cealaltă jumătate de parcelă, unde planta premergătoare a fost porumbul și lucrarea de baza s-a realizat cu un disc greu, cultura a fost foarte afectată de secetă și de celelalte condiții nefavorabile ale acestui an agricol, având o densitate foarte scazută, talie mică, neuniformitate în lan și plante fără vigoare.
”Încercăm să atragem alături de noi specialiști din institute precum INCDA Fundulea, pentru a învăța împreună cu fermierii despre cele mai bune soiuri de semințe și hibrizi, despre tehnologiile de combatere a bolilor, buruienilor și dăunătorilor. Noi speram ca văzând și învătând impreuna, să ne dăm seama ce am facut bine, dar mai ales de ce ar trebui să aplicăm anumite tehnologii, pentru a putea să reușim să rămânem pe profit chiar și în anii dificili, cum este anul în cauză.”- a declarat la finalul prezentării, Vasile Iosif, director general FMC România și Republica Moldova.