• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura agricolă aflată în picaj: subvenția mare nu poate compensa prăbușirea de preț!

    Roxana Dobre -

    Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr în anul 2018 reprezintă 1,48 % din suprafața cultivată la nivelul UE de 1.735.650 ha, arată datele Ministerului Agriculturii. Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr în anul 2018 a fost de 25.720 ha, diminuându-se cu 17,8% față de anul 2014 și cu 8,7% față de anul 2017, mai precizează sursa citată care subliniază că piața zahărului este una sensibilă, prin urmare ar trebui protejată în mod corespunzător, așa încât să nu existe riscul abandonării culturii de sfeclă de zahăr și a restructurării unităților de procesare.

    Potrivit datelor MADR prezentate în analiza SWOT, care stă la baza elaborării Planurilor Strategice (PS), producția medie de sfeclă în perioada 2014-2018 a fost de 41 tone/ha, comparativ cu media UE înregistrată în aceeași perioadă, care a fost de 75,6 tone/ha. Producția medie națională reprezintă 54,2% din producția medie a UE.  Producția medie de zahăr în perioada 2014-2018 a fost de 153,440 tone și reprezintă 30,6 % din consumul intern.

    ”Pentru asigurarea necesarului de consum de circa 500.000 tone zahăr/an, trebuie să se importe, în medie, o cantitate de zahăr de circa 350.000 tone. Prețul scăzut al zahărului, după eliminarea cotelor de producție, respectiv 375 euro/tonă, la nivelul lunii martie 2020, s-a situat sub nivelul prețului de referință, de 404 euro/tonă  afectând atât procesatorii cât și cultivatorii”, subliniază MADR.

    Sursa citată mai precizează că închiderea fabricilor a generat abandonarea cultivării sfeclei de zahăr de către cultivatorii din zona de Vest. ”Prețul scăzut al zahărului după eliminarea cotelor de producție (2017), lipsa oricăror protecții față de evoluțiile prețurilor, având în vedere prețul de referință al zahărului, a afectat procesatorii și cultivatorii. În acest sens, preocupările au fost orientate în sprijinirea fermierilor, prin utilizarea mecanismului de transfer de fonduri între măsurile de sprijin, potrivit art.53 a din Regulamentul delegat (UE) nr.639/2014, pentru a nu se abandona cultivarea sfeclei in zonele cu tradiție si favorabilitate a acestei culturi, astfel încât să producem cel puțin 30% din consumul anual de zahăr”, se arată în analiza ministerului.

    Preț în picaj liber la sfecla de zahăr

    Potrivit datelor Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurală, în România, prețul mediu al sfeclei de zahăr a scăzut în perioada 2016-2020. În anul 2020 se estimează un preț mediu de 0,12 lei/kg!

    Prețul pentru sfecla de zahăr a scăzut în fiecare an din 2016 până în prezent

    Prețul estimat pentru acest an anunță o scădere de 62,5% față de anul 2016 (0,32 lei/kg). ”Scăderea prețurilor poate fi pusă pe seama faptului că în anul 2017, Uniunea Europeană a eliminat cotele la producția de sfeclă de zahăr, ducând astfel la o supraproducție, respectiv la scăderea prețurilor”, precizează Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurală.

    În anul 2019, producţia de sfeclă de zahăr a crescut uşor în acest an faţă de 2018, cu 0,38%, respectiv cu 3.741 tone, totalizând 982.007 tone, iar suprafaţa cultivată a fost de 22.801 hectare.

    Există și cazuri de fermieri mulțumiți

    Inginerul Vasile Iacob, cel care se ocupă de partea de culturi agricole în cadrul TCE 3 Brazi, a declarat recent pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că anul acesta a mărit suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr și a înlocuit cultura cu sfecla de zahăr care folosește tehnologia Conviso Smart de la Bayer. În urma acestei decizii strategice, fermierul așteaptă producții foarte bune, în toamnă, la recoltat.

    Inginerul Vasile Iacob ne-a declarat că și anul acesta, la fel ca și în anii trecuți, producția de sfeclă de la TCE 3 Brazi va merge la fabrica de zahăr Agrana, din Roman, județul Neamț.

    ”Sfecla de zăhăr o recoltăm de obicei în luna lui octombrie, cam de pe 10 octombrie până la 1 noiembrie. Pentru sfeclă am semnat contractul încă din luna decembrie cu fabrica de zahăr Agrana din Roman. Agrana ne-a dat cu titlu gratuit sămânța de sfeclă de zahăr, ca să o plătim în toamnă, la recoltare. Anul acesta vom da cu 26 de euro tona de sfeclă de zahăr, din decembrie am stabilit prețul. Sfecla de zahăr se plătește și în funcție de conținutul de zahăr. 26 de euro pe tonă se dă la un conținut de zahăr de 16,5% – cu cât crește conținutul de zahăr, cu atât crește și prețul. An de an, vindem la Agrana, nu ai unde în altă parte să mergi să faci contract, cel puțin pe zona noastră”, ne-a mai spus Vasile Iacob.

    Despre cultura de sfeclă din ferma TCE 3 Brazi puteți citi aici: Cultura salvatoare în 2020 la TCE 3 Brazi! Ing. Vasile Iacob a decis să dubleze suprafețele și nu regretă nicio secundă!

    De precizat că fermierii care cultivă sfeclă de zahăr sunt susținuți și cu subvenții pe suprafață atât din Bugetul Național (BN) cât și din bani europeni. Astfel, pe lângă schemele directe pe suprafață, pe care le încasează orice cultură, sfecla de zahăr beneficiază și de scheme dedicate: Ajutorul Naționat Tranzitoriu (ANT) 6 care în 2019 a însumat 73,8219 de euro pe hectar adică 350,6244 de lei pe hectar și Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) care în 2019 a primit un cuantum de 829,34 de euro pe hectar adică 3.939,033 lei pe hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor