• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un nou eveniment Portfolio Farm a fost organizat în centrul țării, la ferma lui Emil Turdean!

    agrointeligenta.ro -

    Compania Corteva Agriscience a organizat al treilea eveniment Portfolio Farm în mediul online, de această dată însă filmările au fost transmise din județul Cluj, în cadrul fermei Agro Turdean Impex, acolo unde gazdă a fost fermierul Emil Turdean. Acesta lucrează 750 de hectare, iar platforma de prezentare a cuprins sole de rapiță, floarea-soarelui, porumb și grâu.

    “Această platformă este deja consacrată în zonă și, împreună cu compania Corteva, încercăm să aplicăm cele mai bune tehnologii atât pe timp de secetă, cât și în vremuri ploioase astfel încât să obținem rezultate foarte bune. Numai producțiile mari și calitative ne mai pot ține în competiție cu marii producători de pe piață”, a declarat Emil Turdean.

    Modul de acțiune al produselor de protecția plantelor din portofoliul Corteva a putut fi observat la toate cele patru culturi, iar în ceea ce privește grâul și rapița putem spune că producțiile se preconizează a fi mult mai bune decât în alte zone din țară.

    Ion Mutafa – Category Marketing Manager Erbicide

    Ce produse au fost aplicate în solele de grâu?

    Bizon,  acel produs care elimină încă de la început buruienile din cultura de grâu. “Conține 3 substanțe active care acționează la nivelul solului, dar care are și acțiune foliară. Produsul se aplică în toamnă, în doză de 1 l/ha, are o flexibilitate foarte mare și se poate fi administrat încă de la răsărire, până la sfârșitul înfrățitului. Știm că în contextual condițiilor climatice apar tot felul de provocări, iar una dintre cele mai mari este combaterea buruienilor precum Veronica spp., macul sau turița, iar Bizon asta face. Combate chiar și samulastra, atât de floarea-soarelui, cât și de rapiță, precum și iarba vântului, care știm că face mari probleme în culturi. În cele mai multe cazuri, după aplicarea produsului Bizon în toamnă nu mai este nevoie de aplicarea altor produse în primăvară pentru că menține cultura curată de buruieni până la recoltare”, a precizat  Ion Mutafa – Category Marketing Manager Erbicide.

    Un alt produs aplicat culturilor de cereale din cadrul platformei din județul Cluj a fost Pixxaro™ Super cea mai nouă inovație în domeniul erbicidelor. Despre acest produs Ion Mutafa a precizat faptul că are în componența sa cea mai nouă substanță activă –  Arylex™ Active, ce are un mod rapid de acțiune, chiar și la temperaturi de 2-3°C. Combate turița, macul, pălămida, ambrozia, loboda și multe altele. Acest produs nu afectează rotația culturilor, pentru că după ce a fost aplicat unei culturi, nu lasă remanențe care pot afecta următoarea cultură, fie că este vorba vorba despre un asolament normal, sau despre cazul culturilor întoarse din pricina calamităților.

    Ana-Maria Pascariu – Category Marketing Manager Fungicide și Insecticide

    Tot în cultura de cereale a fost aplicat și fungicidul sistemic Evolus®.“Este un produs consacrat pentru combaterea unui spectru larg de boli precum făinarea, septorioza, dar și bolile spicului cum ar fi fuzarioza. Se poate aplica ca prim tratament încă din primăvară devreme și asigură o protecție sigură și de lungă durată, dar mai poate fi aplicat și ca al treilea tratament atunci când apar bolile spicului”, a specificat Ana-Maria Pascariu – Category Marketing Manager Fungicide și Insecticide.

    Un alt produs pe care Ana-Maria Pascariu l-a prezentat fermierilor a fost Transform un insecticid performant menit să combată insectele cu aparat bucal de înțepat și supt. Se aplică 48 g/ha încă din toamnă și apoi este recomandată încă o aplicare în primăvară împotriva afidelor.

    Platforma din județul Cluj a cuprins și loturi de rapiță

    În platforma din județul Cluj au fost prezentate și trei loturi de rapiță, o cultură greu încercată în acest an la nivel național, dar care în ferma domnului Turdean promite o producție mulțumitoare. Aici a fost semănat hibridul etalon al companiei Corteva, respectiv PT264. Este un hibrid care ajută fermierii să obțină producții foarte bune, pentru că prin specificitatea lui are capacitatea de a se adapta condițiilor dificile de mediu.

    “Hibrizii Pioneer® trebuie tratați cu noul tratament la sămânță Lumiposa® din brandul Lumigen® pentru a-i asigura împotriva atacurilor dăunătorilor, până în stadiul de 4 frunze. Apoi, în vegetație recomandăm aplicarea Produsului Inazuma, ce are la bază două substanțe active complementare, cu moduri diferite de acțiune, care acoperă un spectru larg de dăunători. El poate fi aplicat încă din faza de 4-6 frunze, până la butonul floral, însă niciodată atunci când plantele sunt înflorite. Trebuie menționat că poate fi aplicat și la porumb pentru Diabrotica și Ostrinia”, a mai punctat Ana-Maria Pascariu.

    Pentru a menține curată cultura de rapiță, fermierul Emil Turdean a aplicat erbicidul  Korvetto™, cea mai avansată soluție tehnologică în combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene. “Acesta conține noua substanță Arylex™ active, precum și substanța activă clopiralyd, care au un spectru foarte larg de combatere a buruienilor. Se aplică doar primăvara, în doză de 1 l/ha, până la apariția mugurilor florali, dar aceștia să fie acoperiți de frunze. Practic, vom înlocui cu acest produs Galera Super, care va rămâne doar cu aplicare în toamnă. Combate: ambrozia, macul, turița care creează probleme inclusiv la recoltare, pălămida, cornuții, loboda, dar și alte buruieni problemă”, a precizat Ion Mutafa.

    Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase

    Solele de floarea-soarelui arată impecabil

    Nu puteau lipsi din cadrul platformei solele de floarea-soarelui semănate cu hibrizii P64LE99 și P64LE136, despre care fermierul gazdă afirmă faptul că în acest moment arată impecabil. Compania Corteva este lider de piață la cultura de floarea-soarelui în România, dar și în tot sud-estul Europei și acest lucru a fost posibil datorită tehnologiei Express®, care asigură o combatere eficientă împotriva buruienilor.

    “Anul acesta fermierii au avut posibilitatea să aleagă un pachet avantajos cu hibrizii Pioneer și erbicidul Express, și a putem spune că a făcut diferența în câmpuri. Cel mai cultivat hibrid de floarea-soarelui din România este P64LE99 pentru că s-a adaptat perfect condițiilor din țara noastră. Are cel mai înalt grad de toleranță la  Phomopsis și poate fi cultivat cu succes pe terenurile mai joase, ce prezintă riscuri de băltiri. Recomandăm semănarea lui mai ales fermierilor care aplică tehnologie, pentru că are un potențial de producție extraordinar. Un alt hibrid performant inclusiv în această zonă este P64LE136. Noi spunem că este un nou pas în genetică pentru că are modificată poziția calatidiului, are o bună îmbunătățire a masei hectolitrice și cu rezistență foarte bună la principalele boli care apar în cultură. Este acel hibrid perfect dacă primește precipitații în perioada de vegetație. Nu suportă densități mai mari de 60.000 plante recoltabile la hectar și este recomandat în special fermierilor din sudul, vestul și centrul țării. Dacă beneficiază și de tehnologie, poate oferi producții mai mari față de toți ceilalți hibrizi din piață”, a punctat Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase.

    Cultura de floarea-soarelui a fost tratată cu Tanos®, un fungicid cu un spectru larg de combatere a Putegaiului alb sau cenușiu, Alternarioză sau Mană. Despre acest produs, Ana-Maria Pascariu, Category Marketing Manager Fungicide și Insecticide, a menționat faptul că se aplică ca prim tratament în stadiul de 4-6 frunze, pentru prevenirea instalării bolilor la tulpină și frunze, și ca al doilea tratament pentru protejarea calatidiului.

    Se așteaptă producții mari la porumb

    Loturile de porumb din centrul țării arată în acest moment foarte bine, iar dacă fermierii au respectat recomandările specialiștilor Corteva, producțiile pe care le vor obține în acest an vor fi pe măsura așteptărilor.

    “Compania Corteva inovează continuu piața de porumb din România, astfel că în fiecare an venim cu hibrizi adaptați fiecărei zone și oricăror condiții de cultură. Aici au fost semănați 3 hibrizi: P9415, P9610 și P9757. Despre P9415 pot spune că este hibridul campion în grupa 300 – 350 FAO, este foarte bine adaptat condițiilor din România, la factorii de stres precum secetă și arșiță. Este și favoritul zonei, nu face probleme în perioada recoltatului, pierde foarte ușor apa la maturitate. Singurul aspect de care trebuie să țină cont fermierii este densitatea. Sub 70.000 de plante recoltabile aceștia pierd destul de mulți bani, deci este nevoie de o densitate mai mare. P9610 este un hibrid nou, 350 FAO, care are o plecare explozivă în primele faze de vegetație, care se pretează la semănatul timpurii și se seamănă într-o densitate mai mare și oferă producții foarte bune, asemenea hibrizilor 380 FAO. Despre P9757 pot spune că este la limita cultivării în această zonă. Un lucru care-l diferențiază este stabilitatea, cel mai important aspect pe care ar trebui să-l urmărească fermierii la un hibrid”, a mai prezentat Andrei Ciocoiu.

    Acesta a subliniat că acești 3 hibrizi ar trebui să fie prezenți în orice fermă pentru că vor oferi satisfacții indiferent de zona în care vor fi cultivați și indiferent de condițiile de cultură de peste an.

    Culturile au fost erbicidate cu Principal® Plus, produsul cu spectru complet pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate anuale și perene, inclusiv samulastra  de floarea-soarelui și rapiță. Se aplică în doză de 440 g/ha, în faza de 4-6 frunze a plantelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații