• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultorii își dispută lanurile de floarea-soarelui! Obligații legale pentru amplasarea stupilor la culturile agricole!

    Angelica Lefter -

    Rivalitate între apicultori în perioada culesului la floarea-soarelui. Pe grupurile de apicultori au început deja să apară primele conflicte ”pe față” în care unii stupari acuză ”invazii„ ale altor crescători de albine care se instaleazăcu stupii fără a anunța proprietarii suprafețelor sau fermierii care au înființat cultura de floarea-soarelui.

    Anul aceast este unul în care nervii apicultorilor sunt întinși la maxim, în special din cauza crizei de miere. După ce seceta a lăsat câmpurile fără rapiță, nici culesul la salcâm și la tei nu a fost posibil în multe locuri unde a plouat abundent. Stuparilor le-a rămas floarea-soarelui ca ultimă resursă meliferă, dar și aici suprafețele sunt afectate de secetă și cultura este pitică pentru multe câmpuri.

    În această luptă pentru suprafețele unde floarea-soarelui este accesibilă, au apărut primele conflicte. O atenționare a fost făcută pe grupul de Facebook, ”Apicultori din România – Grup liber”, de către Gabriel Voicu care reclamă că alți apicultori s-au instalat abuziv în locul său de pastoral. Voicu îi somează pe cei sosiți neanunțați în lanul de floarea-soarelui, cu stupii aduși în camioane cu număr de Argeș, să se retragă, pentru că au suprapopulat zona, având în vedere că în localitatea din apropiere sunt și alți apicultori.

    ”În atenția apicultorilor, cele 4 camioane pe raza orașului Măgurele (județul Ilfov – n.r.)! Nu știu unde merge cu nesimțire asta, veniți peste noapte vă puneți pe direcția de zbor a stupinei! Nu vorbiți cu proprietarul terenului, nu vorbiți cu fermierul, ati intrat abuziv în floarea-soarelui! Vă rog frumos diseară să părăsiți locația! Înainte sa veniți în pastoral se face o prospecție! Nu? Ați venit peste noapte, ați suprapopulat zona! Pe 50 de hectare de floarea-soarelui unde suntem noi, localnicii, undeva la 1.500 de familii! Acum ați venit și voi! Nu va pasă că sunt 2 stupine și v-ați așezat pe direcția de zbor! Proprietarul culturii de floarea-soarelui a zis că va trage acum din floarea-soarelui! L-am rugat frumos ca noaptea să fi mutați stupii!”, spune tânărul apicultor, vădit deranjat de prezența celorlalți apicultori sosiți neanunțați.

    La postarea lui Gabriel Voicu au reacționat și alți crescători de albine. ”Foarte corect! Ăștia sunt marii stupari apăruți pentru accesarea de fonduri, care nu au nici experiență și nici bun-simț!”, a spus Alexandru Mihuț, din județul Bihor.

    Situația este dezbătută cu indignare pe grupul apicultorilor de pe Facebook, unii dintre internauți spun că ar proceda mult mai drastic: ”Dacă s-ar alege cu 2-3 cauciucuri tăiate, nu s-ar mai pune așa pe un lan…… Nu au școală!”, menționează Rolland Bokor, din Cluj Napoca.

    Alții au o atitudine mai împăciuitoare, din care, totuși, reiese tonul serios al situației, și atrag atenția că postarea este oarecum făcută în scop educativ: ”Colegi, am postat aceste fotografii nu să ne spuneți ce să le facem la acești domni. Au fost postate ca să nu se mai greșească, a scris, la rândul său apicultorul Laurențiu Cercel, din Târgu-Jiu.

    Ce obligații au apicultorii care merg în pastoral

    Legea apiculturii prevede condiții clare pentru cei care merg în pastoral și optează pentru culesul la culturile agricole. Astfel, în Legea apiculturii nr. 383/2012, la articolul 9 scrie: ”Apicultorii care amplasează stupine în pastoral sau la iernat sunt obligați să comunice autorităților administrației publice locale în a căror rază teritorială se află locul, perioada, numărul familiilor de albine, precum și adresa deținătorului de stupi, asigurând evidența acestora, dar și protecția familiilor de albine împotriva tratamentelor fitosanitare.”.

    În acest an, Legea apiculturii a fost actualizată, prin Legea nr. 79/2020, care aduce completări și o formă mai clară articolului 9:

    ”(1) Apicultorii care amplasează stupine în pastoral sau la iernat sunt obligați să comunice în scris autorităților administrației publice locale în a căror rază teritorială se află locul, perioada, numărul familiilor de albine, precum și adresa deținătorului de stupi, asigurând evidența acestora, dar și protecția familiilor de albine împotriva tratamentelor fitosanitare.
    (2) La amplasarea stupinelor în pastoral pe terenuri proprietate privată, apicultorul va solicita în scris aprobarea amplasării stupilor proprietarului sau administratorului terenului anterior comunicării către autoritățile administrației publice locale”.

    Totodată, Legea apiculturii mai prevede și că ”apicultorii sunt obligați să respecte distanța dintre stupine de minimum 100 m la masivele melifere din păduri, de minimum 300 m la culturile agricole și să nu amplaseze stupina pe direcția de zbor a albinelor aparținând altor stupine sau să amplaseze stupina între alte stupine și sursa de cules”.

    Nerespectarea acestor reguli este sancționată cu amenzi care au fost actualizat anul acesta după cum urmează:

    – amendă de la 300 lei la 400 lei, în cazul nerespectării de către apicultor a distanțelor dintre stupine la culturile agricole;

    – amendă de la 300 lei la 400 lei, în cazul amplasării de către apicultor a stupinei pe direcția de zbor a albinelor aparținând altor stupine sau al amplasării stupinei între alte stupine și sursa de cules.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații