• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege pentru sprijinirea fermierilor, promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis!

    Roxana Dobre -

    Lege pentru sprijinirea fermierilor, promulgată astăzi de președintele României, Klaus Iohannis! Șeful statului a semnat astăzi, joi 9 iulie,decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție.

    Scopul legii promulgate de președintele Klaus Iohannis îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv implementarea Programului de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție, în vederea îmbunătățirii nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor.

    Schema multianuală de susținere a activității de reproducție în sectorul creșterii suinelor este dedicată pentru fermierii care desfășoară activități de reproducție sau creștere ori îngrășare a suinelor din rasele Bazna și/sau Mangalița, prin investiții pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme de reproducție sau ferme de reproducție aflate în activitate care își măresc capacitatea de cazare,  precum și de stimulare a asocierii în cooperative, denumit în continuare Programul de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție.

    Cine poate beneficia de ajutorul de stat

    Ajutorul de stat  se acordă pentru investiții în locuri noi de cazare pentru reproducție pentru suinele din rasele Bazna și/sau Mangalița, care se cresc în sistem semideschis, persoanelor juridice și/sau persoanelor fizice autorizate și/sau întreprinderilor familiale și/sau întreprinderilor individuale ori cooperativelor agricole care vor desfășura activități de reproducție.

    Beneficiarii prevăzuți mai sus rebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici și mijlocii, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, respectiv de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri,
    aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările și completările ulterioare.

    Ajutorul de stat se acordă pentru înființarea a minimum 20 locuri noi de cazare pentru animale de reproducție. Beneficiarii ajutorului de stat trebuie să dețină suprafața de teren necesară investițiilor realizate în baza Programului de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru
    activitatea de reproducție.

    Ajutorul de stat se acordă o singură dată pentru un loc nou de cazare dezvoltat prin Programul de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție.

    Atenție! Beneficiarii Programului de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție nu pot accesa simultan alt ajutor de stat, ajutor de minimis și nu pot accesa sprijin prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 –
    2020, denumit în continuare PNDR 2014 – 2020, pentru aceleași măsuri reglementate de lege.

    Care sunt cheltuielile eligibile

    Cheltuielile eligibile necesare realizării investițiilor realizate în baza Programului de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție, sunt:
    a) construcția locurilor noi de cazare pentru reproducție;
    b) achiziționarea sau achiziționarea prin leasing de utilaje și echipamente, respectiv echipamentele pentru furajare și adăpare, mijloace speciale pentru transportul animalelor vii, microclimat, dotarea spațiilor tehnice privind măsurile de biosecuritate, depozitarea, evacuarea și tratarea dejecțiilor;
    c) costuri cu serviciile, respectiv elaborarea de studii de orice natură necesare realizării investiției, proiecte de construcție, servicii de arhitectură, organizare de șantier, asigurarea utilităților, consultanță și autorizații.

    Spațiile necesare și dimensiunile acestora, precum și dotările tehnologice care constituie un loc nou de cazare pentru reproducție se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a legii promulgate astăzi, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

    Durata de aplicare și bugetul schemei de ajutor de stat. Programul de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție se desfășoară în perioada 2020 – 2022.

    Valoarea totală a ajutorului de stat reprezintă echivalentul în lei al sumei de 10 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!