Romulus Oprea la Bayer Agro Arena: Retragerea anumitor substanțe nu își are nicio justificare reală din practică!
Angelica Lefter -Fermierii români nu înțeleg modul în care anumite produse de protecția plantelor sunt retrase de pe piață în contextul în care practica agricolă ”nu se pupă” cu ceea ce se discută în ședintele de la Bruxelles. Romulus Oprea, președintele Federației Naționale Cartoful și gazda din acest an a evenimentului Bayer Agro Arena de la Zăbala, județul Covasna, a declarat că producătorii de cartofi riscă să rămână complet descoperiți pe anumite zone de protecție a culturii.
”Suntem în Covasna, în comuna Zăbala, suntem în inima țării cartofului. Știe toată lumea că anul acesta este într-adevăr un an deosebit, dcar știe toată lumea că n-o să mai avem an normal de acum înainte. Schimbările climatice nu sunt o poveste, sunt o realitate cu care trebuie să ne confruntăm și cu care trebuie să ne descurcăm până la urmă în viitorul apropiat va trebui să ne adaptăm! Am avut o iarnă atipică, fără zăpadă. Gerurile sunt destul de mușcătoare în zona noastră, gândiți-vă ce înseamnă aceste geruri pentru rapiță, pentru grâu, pentru culturile de toamnă în general. Va trebui să ne orientăm către soiuri cu rezistență la ger, lucru pe care l-am și făcut, bineînțeles. Ca și cum n-ar fi fost suficient, n-am avut zăpadă asta însemnând că nu a fost apă, iar sceta a continuat până la începutul lunii mai. Am avut practic în tot anul 2020, 20 de litri pe metru pătrat, se pare că s-a păstrat tiparul cu 20…Noroc cu Dumnezeu, nu putem zice altceva, pentru că nu suntem pregătiți cu sisteme de irigații!”, a declarat fermierul Romulus Oprea în deschiderea evenimentului Bayer Agro Arena care, anul acesta, a fost avut loc prin intermediul transmisiei video, online pe Agrointeligența, din motive de siguranță sanitară.
”În zona noastră, zonă tradițională de producere de cartof, în mod normal, înainte de 2000 nu aveam nevoie de irigații. Iată că astăzi nu mai poți face un hectar de cartof performant fără să ai și apă. Dar, cum spuneam, cu ajutorul lui Dumnezeu a început să plouă în mai, a fost chiar un excedent, la un moment dat, eram chiar în imposibilitatea de a face tratamentele împotriva manei, a fost o explozie de mană, este ținută sub control. Fermierii au învățat lecția, sunt din ce în ce mai profesioniști și merg la acoperire, cu tratamente date preventiv, este cheia succesului protecției culturilor de cartof”, a mai spus cultivatorul de cartofi.
Din ”meniul” acestui an nu au lipsit nici băltirile: ”Cum spuneam am avut în unele zone apă în exces, cu băltiri, cu inundații. În 2 luni, în mai și iunie, în unele zone sa-u acumulat între 250 – 300 de litri pe metru pătrat, de 10 ori mai mult decât plouase până atunci. S-au oprit ploile, urmează canicula, în mod sigur va urma și un episod de secetă, se păstrează tiparul, se pare că el continuă. Noi nu putem ca fermieri, decât să ne facem datoria, trebuie să avem grijă cu produsele de protecția plantelor, aici ar fi un mare of al producătorilor și nu numai al producătorilor de cartof, dar eu vorbesc în numele cultivatorilor de cartofi. Sunt din ce în ce mai puține produse care țin sub control dăunătorii, specifice acestor culturi, nu știu cum o să ne descurcăm în viitor. (…) Mie mi se pare că retragerea anumitor substanțe nu își are absolut nicio justificare reală din practică, pentru că cartoful nu se înmulțește decât vegetativ, drept urmare nu are importanță dacă avem polenizare sau nu avem polenizare și albinele nu consideră cartoful ca fiind o plantație meliferă”.
”Vorbim de fermieri profesioniști care știu cum și în ce doze să aplice aceste substanțe. Orice fermier este conștient va lua măsurile pentru a proteja albinele și polenizatorii, nu vrea nimeni să facă rău!”, a subliniat Romulus Oprea.
Fermierul consideră că România ar trebui să vadă că are specificitatea ei în toate culturile: ”Dacă vorbim de substanțele de protecție a plantelor, de erbicide, de fungicide, de insecticide, nu putem compara situația din România cu cea din Europa. Noi avem buruieni fără să mai facem nimic altceva pentru 50 de ani de acum înainte, deci nu putem compara condițiile din Europa de Vest cu cele de la noi!”.
Romulus Oprea a arătat că fermierii apreciază eforturile depuse de producătorii de produse pentru protecția plantelor așa cum este compania Bayer CropsScience. ”Bayer vine în fiecare an cu noutăți, dar până când? Aceasta este întrebarea. Pentru că dispar mai multe produse, se retrag mai multe decât sunt dânșii capabili să scoată pe piață! Riscurile pentru fermieri sunt foarte mari pentru că am impresia că se accelerează nejustificat. Cred că, totuși, avem nevoie de o perioadă de tranziție, dacă pot să o numesc așa, până când apar noi molecule, până se implementează aceste noi molecule, până câștigă încrederea fermierilor până la urmă, este un proces destul de lung și de elaborat”, a spus fermierul.
”Eu nu înțeleg de ce punem întotdeauna căruța înaintea boilor, pentru că nu se poate, trebuie să ne vedem interesul imediat, pe termen scurt, adaptându-ne din mers. Nu se poate să pui un hold la niște produse care nu au făcut nimic rău, nu se poate dovedi acest lucru în mod stiințific, ca idee Gândacul de Colorado, este un dăunător considerat până acum banal, iată a devenit o problemă. Și devine din ce în ce mai mult o problemă pentru că se restrâng substanțele cu adevărat eficiente în noile condiții climatice. Vorbim de temperaturi de 28-29-30-40 de grade Celsius, unde nu funcționează orice produs. La 25 de grade orice tratament care se face nu mai este eficient, drept urmare trebuie să se vină cu altceva”, a spus agricultorul, precizând că și nematozii sunt o problemă majoră.
Chiar dacă obțin produse bune și de calitate, fermierii români care produc cartofi trebuie să se lupte cu importurile: ”Avem producții bune și de calitate, dar cât mai crede cineva din țara asta că vor mai suporta fermierii această diferență de preț. În momentul în care ieși în 3 ani din 5 în pierdere, la un moment dat, această cultură va deveni total neinteresantă. Oricum suprafețele arată că se cultivă foarte puțin cartof în România. Consumul a rămas în principiu stabil. Mulți fermieri români au și exportat. Problema este că nu suntem puși în condiții de egalitate cu partenerii noștri din Europa de Vest care beneficiază de subvenții mascate. Nu trebuie să ne ferim de acest cuvânt. Prietenii noștri polonezi au găsit inclusiv soluția de a suporta transportul până în România. Sunt, iată, guverne care găsesc soluții. Noi am lăsat totuși la voia întâmplării. Ar trebui să luăm aminte la ce s-a întâmplat acum 2 luni si ceva când s-au blocat toate transporturile intracomunitare și pur și simplu prețul cartofului sărise la 10 lei, nejustificat, acolo vrem să ajungem?”.
În final, Romulus Oprea a subliniat că fermele din România utilizează mult mai puține chimicale decât cele din alte state. ”România consumă, folosește în agricultură, pesticide și fertilizanț la nivelul a 25% din cantitățile folosite în Europa de Vest, adică sunt aproape ecologici. Atunci noi vorbim de Green Deal și alte bazaconii! Atunci din cantitatea asta noi ar trebui să reducem la jumătate? Nu cumva ar trebui ca Europa să reducă și noi să fim la nivelul lor? Asta ar însemna practic, noi să creștem în folosirea produselor de uz fitosanitar! Nu cred că există în altă țară europeană un control mai strict al folosirii substanțelor din agricultură, cele de uz fitosanitar, decât în România! Este foarte clar, unitatea fitosanitară stă pe noi, cu acele registre, orice fermier mic sau mare are completate acele registre la zi și controlate, inclusiv cei de la arme și muniții!”, a concluzionat Romulus Oprea.