• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • După ce a întors culturile de toamnă, fermierul DAN ARGHIR va avea producție ZERO și la porumb și floarea-soarelui!

    Ramona Dascălu -

    Necaz după necaz pentru fermierii din zona de sud-est a țării! După ce au fost nevoiți să întoarcă masiv culturile de toamnă din cauza secetei extreme, acum se află din nou într-un mare impas, iar de această dată nu mai au nicio alternativă. Într-o astfel de situație se află Dan Arghir, fermier din județul Galați, căruia culturile de toamnă i-au fost calamitate în proporție de 100%, iar acum scenariul se repetă și cu culturile de primăvară.

    1.700 de hectare de porumb și floarea-soarelui, distruse din cauza secetei

    În primăvară, după ce a întors culturile de grâu, de orz, de mazăre și de rapiță, care erau distruse în totalitate de secetă, a mizat pe porumb și floarea-soarelui, înființând 1.700 de hectare. Acum, la câteva luni distanță, porumbul și floarea sunt uscate de sus până jos.

    ”La noi, în Galați, pe teritoriul întregului județ s-a reinstaurat fenomenul de secetă. Am pierdut în primăvară culturile de grâu, orz, mazăre și rapiță, le-am întors din cauza secetei, avem și procesele de calamitate 100%, după care am înființat porumb și floarea-soarelui atât pe suprafețele calamitate, cât și pe suprafețele care erau destinate de la bun început culturilor de primăvară. La momentul acesta însă atât cultura de porumb cât și cultura de floare sunt uscate de sus până jos. Nicio ploaie nu le mai poate salva. Avem 900 de hectare de floare înființate și 800 de hectare de porumb, pe raza comunelor Cuca, Frumușița și Scânteiești, care sunt pierdute 100%. Și nu doar la mine se întâmplă acest lucru, ci la mai mulți fermieri, și nu este numai o problemă la nivelul județului Galați întrucât am fost prin țară și am văzut aceeași situație și la fermieri din Ialomița, Călărași, Brăila”, a declarat fermierul gălățean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Așa arată cultura de floarea-soarelui din ferma lui Dan Arghir

    A depus procesele verbale de calamitate la primărie

    Gălățeanul Dan Arghir spune că a mers să depună procesele verbale de calamitate la primărie, însă până acum nu a primit nicio veste de la cei de la Direcția Agricolă, care trebuie să vină să facă constatarea în teren.

    ”Am depus procesele verbale de calamitate către primărie și urmează ca primăria să anunțe Direcția Agricolă. Procedura lor este însă să adune cât mai multe cereri din partea fermierilor astfel încât, după părerea dumnealor, să se merite efortul să înștiințeze Direcțiile Agricole, care mai departe să înștiințeze prefecturile și tot așa până ajung la Ministerul Agriculturii. Majoritatea fermierilor mai așteaptă încă, adică sunt mulți care nu au trimis către primării cererile de calamitate”, susține fermierul.

    Lipsa de umiditate din sol, cauza principală care a dus la uscarea culturilor de primăvară

    Dan Arghir crede că factorul principal care a dus la distrugerea culturilor de porumb și de floare nu a fost neapărat lipsa precipitațiilor din ultimele săptămâni, ci mai degrabă lipsa umidității din sol.

    ”Nu este neapărat problema de ploi, ci problema este că terenul este uscat în profunzime, nu poți să ari la mai mult de 24 de cm adâncime, și culturile nu rezistă decât dacă sunt plouate săptămânal. Și cum a fost o săptămână fără ploaie, cum au început să se usuce și tot așa până s-au uscat de tot în trei săptămâni. Pe fondul secetei din toamnă și din primăvară s-au uscat culturile acum. Terenul neavând umiditate suficientă în profunzime, imediat culturile au avut de suferit. Dacă ar fi fost un an normal, 2-3 săptămâni fără ploaie nu ar fi condus la uscarea culturilor. Ca să se poată regla situația pentru anul viitor, avem nevoie de niște ploi susținute, cantitativ foarte bine și în același timp săptămânal sau la maximum două săptămâni ca să se poată ara și acumula apă suficientă în sol”, a declarat Dan Arghir, fermier din județul Galați.

    800 de hectare de porumb, distruse de secetă

    Despăgubiri pentru culturile de primăvară și îmbunătățiri pe partea de irigații

    Fermierul Dan Arghir apreciază că statul trebuie să acorde despăgubiri și pentru culturile de primăvară distruse, și pe lângă asta, trebuie făcute eforturi mai mari în zona de irigații. ”În primă fază, noi avem nevoie ca autoritățile să ofere fermierilor despăgubiri și pentru culturile de primăvară calamitate. Trebuie însă făcute eforturi și pe zona de irigații, adică acolo unde se poate, acolo unde există un canal, acolo unde nu sunt impedimente majore de aduce apă, trebuie găsite soluții în cel mai scurt timp. De asemenea, trebuie ușurată calea către înființarea OUAI-urilor și către accesarea fondurilor europene pentru OUAI-uri, în condițiile acestui an atât de greu și de secetos. La fel cum a fost stare de urgență din cauza COVID-19, la fel, pentru noi, pentru fermieri, este stare de urgență cu această secetă”, este de părere gălățeanul.

    Cu recoltă zero, fermierii cer credite garantate de stat

    Pe lângă despăgubiri, Dan Arghir spune că se impun și alte măsuri urgente, cum ar fi acordarea de credite garantate de stat pentru fermierii cu culturi calamitate.

    ”Dacă recolta este zero, autorităție trebuie să găsească o procedură astfel încât să putem accesa credite de la bănci, credite garantate de către stat, pentru că noi nu mai avem cu ce garanta pentru că am garantat deja în anii din urmă ca să trecem de alți doi ani secetoți care au fost. Dacă nu vom putea accesa credite nu vom avea cu ce să plătim inputurile și vom ajunge să ne blocăm cu toții, pe tot lanțul. Aceasta este o măsură care trebuie luată în cel mai scurt timp de către autorități pentru că recolta este zero. Deci, avem nevoie să faciliteze accesarea creditelor de către fermierii care dovedesc că sunt afectați de secetă, cu garanții guvernamentale, ca să ne putem plăti furnizorii pentru că nu sunt ei vinovați că la noi a fost secetă. Măcar atât pot face autoritățile pentru acest an”, a declarat fermierul gălățean.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!