Noua Lege a vânzării terenurilor este CONSTITUȚIONALĂ! Accesul străinilor la pământul românesc – limitat!
Roxana Dobre -Noua lege a vânzării terenurilor agricole a fost declarată constituțională! Curtea Constituțională a României a respins astăzi, marți, 14 iulie, cu majoritate de voturi, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii terenurilor. Curtea Constituțională a luat în discuție obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, obiecție formulată de deputați aparținând Grupurilor parlamentar ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România.
”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului este constituţională în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României”, arată Curtea Constituțională.
De precizat că după decizia CCR, actul normativ, în forma aprobată în Parlament, merge pentru promulgare la Președintele României. Abia după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial, legea intră în vigoare. Președintele Klaus Iohannis are dreptul ca o singură dată să retrimită această lege în Parlament pentru reexaminare.
Noua lege limitează accesul străinilor la cumpărarea pământului românesc
Legea terenurilor a fost votată la începutul lunii iunie în Camera Deputaților iar printre prevederile sale importante este și cea că limitează accesul străinilor la cumpărarea pământului românesc.
PNL și USR au formulat o sesizare de neconstituționalitate împotriva legii PSD care impune o serie de interdicții pentru cetățenii străini care doresc să cumpere terenuri în România. Practic, liberalii și cei de la USR vor ataca la Curte legea votată de plenul Camerei Deputaților cu un număr mare de voturi: 205 pentru şi 96 de împotrivă.
Potrivit sesizării către CCR, citate de www.g4media.ro, legea este neconstituțională deoarece instituie obligația românilor deținători de terenuri de a se adresa cu prioritate anumitor latifundiari, mai exact celor care au societăți de exploatație agricolă de cel puțin cinci ani in zona agricolă respectivă.
Reamintim că proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr.268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului a fost votat pe 3 iunie de Camera Deputaților.
Principala prevedere din acest proiect este stabilirea interdicției către cetățenii străini care doresc să cumpere terenuri în România.
Legea votată în Parlament, schimbă și categoriile de persoane care au dreptul de preemţiune. Astfel, arendașii care vor dori să cumpere un teren agricol trebuie să facă dovada reşedinţei sau domiciliului pe teritoriul naţional pe o perioadă de 5 ani anterior încercării de cumpărare, cu doi ani mai mult faţă de prevederile în vigoare. Dacă dreptul de preemţiune e exercitat de un tânăr fermier, adică de o persoană de sub 40 de ani, acesta trebuie să dovedească domiciliul stabilit pe teritoriu naţional cu cel puţin un an anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole.
Despre Legea terenurilor 2020 citiți pe larg aici: Legea vânzării terenurilor agricole 2020. Noile condiții pentru a cumpăra sau vinde pământ în România