• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul agriculturii, anunț oficial pentru toți apicultorii!

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, dă oficial o veste bună crescătorilor de albine. În cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi, miercuri 15 iulie, șeful de la agricultură a anunțat că termenul pentru depunerea unor documente justificative, obligatorii pentru încasarea banilor din Programul Național Apicol (PNA), se prelungește cu o lună, de la 1 august la 1 septembrie. Foarte important de precizat este că data-limită pentru depunerea cererii de înscriere în program rămâne 1 august.

    Vestea despre prelungirea termenului din cadrul PNA a fost dată prima dată de către Agrointeligența – AGROINTEL.RO, în articolul: Se prelungește termenul în care apicultorii pot depune unele acte la APIA! Cererile, până la 1 august!

    ”Avem o veste bună și pentru apicultori pentru că, condițiile anul acesta nu au fost prielnice nici pentru creșterea albinelor, au afectat foarte mult acest sector. De aceea am demarat un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) prin care modificăm HG-ul 339/2020 privind aprobarea ”Programului Național Apicol (PNA) pentru perioada 2020-2022, prin care acordăm câte 50 de milioane de lei pe an acestui sector, tocmai pentru a ajuta să aplice și să fie cât mai mulți beneficiari ai acestui program. Practic am extins termenul de depunere, de la 1 august 2020 la 1 septembrie 2020. Sigur acest lucru l-am făcut la multele solicitări venite din partea apicultorilor astfel încât să asigurăm o continuitate a activității, absorbția fondurilor respective dar să ajutăm în acest an greu și sectorul de creștere a albinelor”, a arătat Adrian Oros.

    Astfel, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului naţional apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar, document ce se află momentan în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, se reglementează o derogare pentru anul 2020 în sensul prelungirii termenului de depunere a unor documente justificative în cadrul acțiunilor „Raţionalizarea transhumanţei/stupăritului pastoral” și „Îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă”, până la data de 1 septembrie 2020.

    Conform textului citat, aceste documente sunt cele prevăzute în capitolul IX din anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 la litera c) a alineatului (3) din Secțiunea 4 de la subcapitolul III.C, precum și la litera j) a alineatului (4) din Secțiunea 1 de la subcapitolul V.E, respectiv:
    „c) copia cărţii de identitate a remorcii apicole;”
    „j) copia buletinului de analize fizico-chimice/reziduuri;”

    ”Numeroase solicitări ale apicultorilor au evidențiat faptul că nu se pot încadra în termenul de 1 august 2020 pentru efectuarea analizelor fizico-chimice și/sau pentru reziduuri care să ateste calitatea mierii, precum și pentru achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie – remorci şi mijloace de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral pe de o parte din cauza capacității reduse a laboratoarelor autorizate, iar pe de altă parte din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei cu COVID 19 care au afectat și activitatea apicultorilor. De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că acțiunile din cadrul Programului apicol ”Raţionalizarea transhumanţei/stupăritului pastoral”, respectiv achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie – remorci şi mijloace de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral, precum și „Îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă”, respectiv efectuarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care să ateste calitatea mierii, sunt acțiuni noi care au generat o perioadă mai lungă de timp pentru realizarea lor”, se arată în nota de fundamentare a deciziei de prelungire a termenului limită pentru apicultori.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial