Ministerul Agriculturii: 20.000.000 de euro pentru tinerii din Diaspora care vor să își facă fermă în România!
Ramona Dascălu -Ministrul Adrian Oros a anunțat astăzi, miercuri – 15 iulie, în cadrul conferinței de presă, pe care a susținut-o la sediul ministerului Agriculturii, lansarea măsurii de sprijin pentru Instalarea Tinerilor Fermieri. Șeful de la MADR a spus că în acest an s-a decis suplimentarea acestei măsuri pentru că s-a dovedit a fi o măsură foarte accesată în rândul fermierilor.
Ministrul Agriculturii a declarat că din 2014 până la acest moment, 10.230 de beneficiari au aplicat pentru această măsură, dintre care un număr de 7.520 s-au instalat deja ca și șefi de exploatație. ”Astăzi, 15 iulie, lansăm măsura Sprijin pentru Instalarea Tinerilor Fermieri. Această măsura s-a derulat și pe perioada 2014-2020, tocmai pentru a revigora agricultura în zone care sunt depopulate sau zone care au constrângeri naturale pentru a preîntâmpina fenomenul de îmbătrânire. Până acum au aplicat la această măsura 10.230 de beneficiari, dintre care 7.520 au încheiat măsura, iar restul sunt în proceduri. Tocmai de aceea, anul acesta am suplimentat, pentru că fiind o măsură accesată, banii pentru această măsură s-au consumat, am notificat Comisia și am mutat bani de la alte măsuri neaccesate, încă 43 de milioane pentru acest an pentru această măsură pe care am lansat-o în 15.07.2020”, a spus ministrul.
Adrian Oros a adus la cunoștința fermierilor, în cadrul conferinței de presă de astăzi, că în această sesiune, 20 de milioane de euro vor fi alocați tinerilor fermieri români care se întorc din diaspora. De asemenea, acesta a mai spus că valoarea sprijinul va fi de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de valoarea producției standard a exploatației.
”De data aceasta, am împărțit alocarea în modul următor: 20 de milioane euro pentru tineri fermieri, cetățeni români, din afara granițelor țării, care se instalează pentru prima dată ca șefi de exploatație, sigur că aici, o să vedeți în ghid aceleași criterii legate de cursurile pe care le-au absolvit în domeniul agricol, dar și dacă au avut un loc de muncă în țări membre UE sau țări terțe în domeniul agricol, vor putea să depună cereri de finanțare. Măsura este de 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 și 50.000 SO, valoare producție standard și de 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 și 29.999 valoarea producției standard. Este o sumă forfetară, în două tranșe, 75% la semnarea contractului de finanțare și încă 25% până la finalul implementării proiectului, care durează între 3 și 5 ani, în funcție de cum își fac dânșii planul de dezvoltare”, a completat ministrul Agriculturii.
CITEȘTE ȘI AFIR: De astăzi, tinerii fermieri pot depune cereri pentru sprijinul de până la 50.000 de euro!