Cea mai mare subvenție APIA pe suprafață! 2 noiembrie – termenul limită pentru plata de 4.650 euro/ha!
Roxana Dobre -Termenele oficiale pentru cea mai mare subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV), achitat fermierilor care cultivă legume în sere și solarii a avut în Campania 2019 un cuantum de 4.649,12 de euro pe hectar adică 22.081,460 lei. Pentru 2020, legumicultorii care au depus cererea unică la APIA și au bifat acest sprijin au de respectat o serie de termene la care trebuie să prezinte documentele justificative, astfel încât cererea să poată deveni eligibilă și banii să fie încasați!
Iată calendarul cu termenele-limită la care legumicultorii trebuie să prezinte documentele justificative la APIA, atât pentru sere cât și pentru solarii:
- 2 noiembrie 2020, inclusiv: Factura sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor agricole, în cazul persoanelor fizice, pentru comercializarea producţiei minime la o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranța alimentelor;
- 2 noiembrie 2020, inclusiv, în cazul castraveților: Documente contabile interne pentru procesarea producţiei proprii (în cazul unităţilor de industrializare care procesează productia proprie sunt înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului);
- 2 noiembrie 2020, inclusiv: Factura fiscală sau bonul fiscal de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea „sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea „Necesar propriu” şi „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. Procentul din sămânţa certificată autohtonă utilizată este de minimum 5% din norma de semănat pe hectar.
Reamintim că SCV pentru legume în SERE se acordă fermierilor activi care fac dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale pe hectarul cultivat, în funcţie de legumele cultivate:
- 85 tone la tomate pentru consum în stare proaspătă;
- 50 tone la castraveţi pentru consum în stare proaspătă;
- 50 tone la castraveţi destinaţi industrializării;
- 29 tone la ardei pentru consum în stare proaspătă;
- 46 tone la varză pentru consum în stare proaspătă.
SCV pentru legumele cultivate în SOLARII se acordă fermierilor activi pentru următoarele culturi și cantități valorificate:
- 32 tone la tomate pentru consum în stare proaspătă;
- 30 tone la castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau industrializării;
- 16 tone la ardei pentru consum în stare proaspătă;
- 22 tone la varză pentru consum în stare proaspătă;
- 20 tone la vinete pentru consum în stare proaspătă
În ambele cazuri, fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa certificată oficial, inclusiv categoria standard, în conformitate cu Legea nr.266/2002 cu Ordinul MAPDR nr. 1269/2005 şi cu Ordinul MAPDR nr.1366/2005. Procentul din sămânţa certificată autohtonă utilizată este de minimum 5% din norma de semănat pe hectar pentru fiecare specie în parte. Se consideră sămânţă autohtonă sămânţa certificată în conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul calităţii seminţelor, produsă pe teritoriul României din soiuri înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, în anul de cerere respectiv.
Unităţile de industrializare care cultivă castraveţi în sere sau solare proprii fac dovada procesării producţiei proprii, până la data de 2 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne. Nu sunt eligibile la plată suprafeţele de sere sau solare în care legumele nu sunt cultivate pe pământ.