CCR: Legea prin care fermierii își pot amâna plata ratelor este neconstituțională!
agrointeligenta.ro -Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, o sesizare a PNL şi a decis că este neconstituţională Legea pentru aprobarea OUG 37/2020 referitoare la acordarea unor facilităţi pentru împrumuturile date de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori. Actul normativ prevedea ca fermierii afectați de secetă să poată beneficia de a-și suspenda plata ratelor cu până la 18 luni, dar nu mai mult de data de 31 octombrie 2021.
Potrivit unui comunicat al CCR, cu unanimitate de voturi, judecătorii au admis obiecţia de neconstituţionalitate înaintată de PNL şi au constatat că Legea pentru aprobarea OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori este neconstituţională, în ansamblul său, fiind contrară principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Constituţie.
Legea pentru aprobarea OUG 37/2020 a fost amendată în Parlament pentru a veni inclusiv în sprijinul fermierilor. Astfel, una dintre prevederi se adresa agricultorilor care au fost afectați de secetă: ”Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 cu modificările ulterioare și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997, republicată, cu modificările și completările ulterioare, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31 octombrie 2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare”.
După decizia de astăzi a CCR, dar și a declarării neconstituționale a Legii anti-secetă, care de asemenea conținea prevederi legate de amînarea ratelor pentru fermieri, la acest moment nu sunt șanse ca agricultorii cu culturi calamitate să beneficieze de păsuire în plata ratelor și a leasingurilor. Cel mai probabil, dezbaterea pe cele două legi menționate anterior va fi reluată în toamnă, în viitoarea sesiune parlamentară.
Camera Deputaţilor a adoptat, în aprilie, cu mai multe amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37/2020.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultăţi pe care aceştia le-ar putea întâmpina în rambursare ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderi mici şi mijlocii, IFN-uri).
„Dobânda datorată de debitori, precum şi comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare. (…) Pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturităţii creditelor depăşeşte limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depăşirea limitei de vârstă”, prevede, printre altele, proiectul adoptat.