Livezile de măr și păr, atacate de focul bacterian! Schema cu produse de aplicat pentru a preveni boala la pomi!
Răzvan Coțianu -Focul bacterian reprezintă cea mai mare amenințare din livezile de măr și de păr în acest an. Condițiile de vreme sunt deosebit de favorabile acestei boli, astfel că intervenția preventivă ajută pomicultorii să își asigure producția în fața agentului patogen. În cadrul ediției din acest an a Bayer Agro Arena – Pomicultură, specialiștii companiei au pus accent pe schema recomandată a fi aplicată la pomi pentru a-i proteja de focul bacterian.
Compania Bayer a organizat la sfârșitul lunii iunie un eveniment deja cu tradiție dedicat soluțiilor pentru pomicultură, transmis în mediul online din Livada Bunicului situată în localitatea Corbi, județul Argeș, acolo unde gazdă a fost Mihail Ungurenuș. Alături de acesta s-a aflat și Sorin Petrache, Grower Marketing Manager Horticulture Bayer Crop Science România, care a caracterizat succint anul 2020 în sectorul pomicol și a oferit informații legate de soluțiile de protecție Bayer, adaptate la presiunea de atac a agenților patogeni și a dăunătorilor.
Focul bacterian – problemă majoră în acest an
“Începutul anului 2020 s-a caracterizat, și pentru pomicultură, prin secetă. Acest lucru, din punct de vedere fitosanitar, a însemnat un atac al insectelor, pagubele fiind relativ reduse datorită lipsei aparatului foliar. A urmat o perioadă cu temperaturi scăzute care a afectat semnificativ speciile sensibile (cais, piersic), dar și speciile semințoase. Însă cea mai mare problemă a reprezentat-o și o reprezintă focul bacterian. Este un an tipic pentru atacul și instalarea agentului patogen Erwinia amylovora. Pentru această boală există doar prevenție și soluții parțiale de stopare sau de limitare a atacului. Primele simptome apar pe inflorescențe și lăstari. Pe vreme umedă și călduroasă boala progresează rapid pe lăstari care se veștejesc, se brunifică și se îndoaie sub formă de cârjă. Pe fructe, atacul se manifestă frecvent numai pe cele verzi, pe care apar zone necrotice delimitate de o zonă verde închis la pere și de o roșeață la mere. Boala are evoluție descendentă și coboară pe ramuri, șarpante, trunchi, producând leziuni și ulcerații cu aspect neted sau rugos. În luna iulie, se manifestă și pe formațiunile scurte de rod, care se brunifică în totalitate. Pe suprafața organelor atacate, în condiții de umezeală, apare un exudat galben-brun”, a arătat specialistul.
Sorin Petrache a prezentat și schema care trebuie aplicată pentru prevenirea atacului. ”Prevenirea se realizează doar cu câteva produse, iar compania Bayer are soluții sistemice (o dublă sistemicitate, ascendentă și descendentă) cu eficiență dovedită, și anume Serenade, Aliette și Luna Care, cel mai nou produs venit în portofoliu. Având în vedere condițiile din acest an, aplicarea a minim două tratamente de prevenire a focului bacterian se impune de la sine. Schema de protecție este următoarea: primul tratament se realizează cu Aliette și Serenade, al doilea tratament cu produsul Luna Care și al treilea, dacă este cazul, cu Serenade”, a declarat Sorin Petrache.
Cum acționează produsele aplicate în Livada Bunicului
Aliette® 80 WG (substanţă activă: fosetil de aluminiu 80%) este un fungicid sistemic cu capacitate ridicată de penetrare în plante prin frunze (sub 30 minute), flori și rădăcini. Se remarcă prin mobilitatea excepţională în plantă datorită distribuţiei complete ascendente şi descendente în aproximativ o oră de la aplicare, ceea ce permite protejarea pentru o lungă perioadă de timp a organelor vegetative şi fructifere, inclusiv a creşterilor noi. Aliette are o foarte bună acţiune preventivă, acţionând prin inhibarea germinaţiei sporilor şi prin blocarea dezvoltării miceliului în plantă şi a sporulării. Prezintă suplimentar proprietatea unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor. Nu prezintă risc de apariţie a rezistenţei. La măr și păr doza recomandată este de 3,75 kg/ha pentru combaterea focului bacterian. Se aplică un tratament în intervalul buton roz – scuturarea petalelor pentru a preveni infecţia care are loc prin stigmatul florii. Cantitatea de soluţie: 1.000-1.500 l în funcţie de tipul şi vârsta plantaţiilor şi de echipamentul de stropit. Timpul de pauză este de 28 zile.
Luna Care 71,6 WG conţine fluopiram, o substanţă activă nouă, cu proprietăţi sistemice şi translaminare, ce aparţine grupei piridiletilamide. În ciclul de dezvoltare al patogenilor, fluopiram acţionează în toate stadiile, inhibând germinaţia sporilor, creşterea tubului germinativ, creşterea miceliului şi sporularea. Este eficace împotriva unui spectru larg de patogeni în tratamente preventive. Fluopiram acţionează asupra ciupercilor din clasa Ascomycete şi Deuteromycete. Fosetilul de aluminiu este o substanţă activă cu o capacitate de penetrare în plante foarte bună. Odată pătruns în plantă, fosetilul de aluminiu se remarcă printr-o mobilitate foarte mare în toate ţesuturile şi printr-o distribuţie descendentă şi ascendentă, fapt care permite protejarea pe o lungă perioadă de timp a organelor vegetative şi fructifere, inclusiv a creşterilor noi.
De asemenea, fosetilul de aluminiu prezintă o proprietate unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor. Nu se dezvoltă fenomene de rezistenţă la efectuarea mai multor tratamente. La măr, tratamentele contra focului bacterian se pot aplica doar postfloral, din momentul în care fructele au circa 1 cm în diametru, prima cădere fiziologică a fructelor (BBCH 71), până la “începutul coacerii” (BBCH 81). Nu se aplică la soiul Golden Delicios și nici la celelalte varietăți cu genetică Golden. Nu se aplică în timpul înfloritului. Combate făinarea (Podosphaera leucotricha), rapănul (Venturia inaequalis/pyrina), focul bacterian (Erwinia amylovora), cancerul deschis al ramurilor (Nectria galligena) și arsura bacteriană comună (Pseudomonas syringae). Doza este de 3 kg/ha.
Pentru păr tratamentele cu Luna Care se pot aplica începând cu faza „înainte de înflorit” (BBCH 51), până la „începutul coacerii” (BBCH 81). Se efectuează maximum 3 tratamente pe sezon, la avertizare, la interval de 7-12 zile. Timpul de pauză este de 28 zile. Cantitatea de soluție: 300-1500 l apă/ha. Nu se aplică foliar mai mult de 500 g/ha fluopiram pe an calendaristic. Sunt combătute făinarea (Podosphaera leucotricha), rapănul (Venturia inaequalis/pyrina), focul bacterian (Erwinia amylovora), cancerul deschis al ramurilor (Nectria galligena), arsura bacteriană comună (Pseudomonas syringae) și pătarea brună (Stemphylium vesicarium), iar doza recomandată este de 3 kg/ha.
Serenade® ASO este un fungicid-bactericid preventiv pentru culturi multiple. Produsul conține bacteria Bacillus subtilis tulpina QST 713, un microorganism care este prezent în natură și împiedică creșterea agenților patogeni, concurând cu aceștia pentru spațiul lor de viață și pentru nutrienți. În plus, bacteria favorizează rezistența plantelor și sintetizează substanțe care acționează prin perforarea membranei celulare și dezorganizarea acesteia. Pentru combaterea focului bacterian la măr și păr, doza recomandată este de 4-8 litri la hectar, intervalul de aplicare fiind de la deschiderea primelor flori (BBCH 60) până când fructele ajung la aproximativ 90% din dimensiunea finală (BBCH 79).
Insecticidul Movento 100 SC, nelipsit din schema de tratamente
Pachetul de protecție a culturilor pomicole este completat de insecticidul Movento 100 SC cu acțiune la măr contra păduchelui lânos, păduchelui din San-Jose, la păr contra puricilor meliferi, iar la prun combate viespea sâmburelui. Substanţa activă este spirotetramat 100 g/l. Acţiunea insecticidă puternică se manifestă cu precădere asupra stadiilor imature larvare în momentul hrănirii lor şi în stadiul de nimfă la câteva zile după apariţie. Produsul prezintă sistemicitate totală ascendentă şi descendentă şi o lungă activitate reziduală în plante. Această caracteristică deosebită permite combaterea insectelor localizate în cele mai diverse locuri pe plantă, inclusiv pe rădăcini, lăstari şi frunze noi, apărute după aplicare.
Movento afectează puternic funcţia reproductivă a femelelor adulte, viabilitatea nimfelor şi fertilitatea ouălor, reducând semnificativ nivelul populaţiei dăunătorilor. Pentru a proteja albinele și alte insecte polenizatoare, nu se aplică pe plante în timpul înfloritului. La măr se administrează două tratamente pe sezon, la interval minim de 14 zile, între sfârşitul înfloritului și începutul colorării fructelor. Timpul de pauză este de 21 zile. Pentru combaterea Păduchelui din San-José, în condiții normale, se aplică la începutul migrării larvelor de sub scutul matern (2 zile), iar în condiţii de secetă cu puţin timp înainte de migrarea larvelor de sub scut (2 zile).