• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Autorizarea a două incineratoare de păsări pune pe jar locuitorii de lângă fermele de la Crevedia

  Roxana Dobre -

  Scandalul incineratoarelor de păsări care ar urma să funcționez la fostele ferme ”Avicola Crevedia” ia amploare! În mediul online internauții sunt încurajați să organizeze un protest miercuri, 27 ianuarie, la ședința consiliului local și să întrebe autoritățile ce părere au. Pe de altă parte, ministrul mediului, Tanczos Barna, spune că proiectul nu reprezintă o soluție bună. „Arderea, în sine, este ultima soluție la care ar trebui să se recurgă”, a susținut oficialul.

  Comunitatea din Crevedia se organizează să ajungă chiar la proteste dacă proiectul incineratoarelor de la marginea Capitalei va fi pus în practică. Pe pagina de Facebook ”Crevedia visează” au apărut primele poze cu ”tehnica” ce urmează să fie pusă în funcțiune. ”Acesta este incineratorul de cadavre de la Fermele Crevedia! Exista deja, dar nu funcționează încă, trebuie autorizat. Azi am fost invitat de șefii companiei Vitall să-mi explice despre ce e vorba. Până revin eu cu amănunte, veniți azi la ora 17, la ședința consiliului local, sa întrebați autoritățile ce părere au”, se arată într-o postare de de pagina menționată.

  Ministrul Mediului spune că nu cunoaște proiectul

  Invitat la o emisiune de televiziune, ministrul mediului a subliniat că dacă există asemenea proiecte, înseamnă că ele sunt depuse la autoritatea de mediu competentă. ”Nu au ajuns la mine aceste informații până acum. Dar mai ales în cazul Bucureștiului trebuie să ne uităm de două ori când facem un pas în stânga sau în dreapta. Nu cred că este o soluție bună, în niciun caz. Dacă aceste soluții sunt inevitabile, locația trebuie să fie aleasă în așa fel încât să aibă un impact cât mai mic asupra unei aglomerări urbane cum este Bucureștiul. Cu siguranță, cheltuielile de transport nu vor fi atât de mari încât să nu fie suportabile în cazul unor agenți economici. Arderea, în sine, este ultima soluție. Trebuie să vedem ce se poate face pe biomasă, biogaz, pe recuperarea de proteine acolo unde este posibil. Doar în ultimă instanță, să ajungem la metoda cea mai costisitoare și poate cea mai poluantă, adică arderea”, a spus ministrul la B1TV.

  Incineratoarele ar urma să fie amplasate pe platforma betonată existentă a unei unități de incinerare compusă din două incineratoare. Capacitatea de încărcare maximă de 850 kg/șarjă fiecare, amplasate în incinta Fermei nr. 3, Avicola. În proiect se precizează că cea mai apropiată locuință s-ar afla la 730 de metri de unitatea de incinerare. În urma incinerării unei șarje de deșeuri animaliere ar rezulta o cantitate de cenușă de aproximativ 13 tone/an.

  „Cei de la Crevedia s-au gândit să construiască abatoarele proprii și probabil să colecteze și din zonă și atunci să aibă un flux continuu de ardere, ceea ce nu este deloc agreabil pentru locuitorii din zonă. Mai ales că avem și Legea mirosurilor care trebuie respectată. Aceasta este în vigoare. Asta este marea problemă și sper ca Agenția de Mediu și Garda de Mediu să lucreze corect. Să verifice și să monitorizeze atent emisiile, să fie respectați toți parametrii”, a declarat Dan Trifu, reprezentant Eco Civica, pentru B1.ro, potrivit www.evz.ro.

  Acest proiect apare într-un moment în care tot mai multe voci au atras atenția asupra poluării în creștere din București-Ilfov și din împrejurimile Capitalei, cauzată de arderea necontrolată a deșeurilor.


  Te-ar mai putea interesa

  Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune Untul produs din aer, fără a mai fi nevoie de lapte, este în curs de aprobare pentru a intra pe piață

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă