• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culturile agricole distruse de grindină. Fermier: ”În 20 de minute, gheața ne-a terminat tot!”

    agrointeligenta.ro -

    Grindina a ”lovit” din nou culturile agricole și grădinile gospodarilor. După ce săptămâna trecută Agrointeligența-AGROINTEL.RO a prezentat situația din comuna Balcani, judeţul Bacău unde căderi de grindină au transformat o zi de vară într-un peisaj veritabil de iarnă, acum necazul a venit peste fermierii din județul Brăila. Un cititor ne-a transmis la redacție mai multe poze privind culturile afectate de vremea rea!

    Foto: Cristi Mihalache/Facebook

    ”La Brăila s-a dus tot. Nu mai e nimic pe zona Urleasca (localitate din comuna Traian din județul Brăila n.r). Câmpul e alb, este iarnă în plină de zi vară. Iar plantele la pământ, toată munca s-a dus în câteva minute. A fost nevoie de 20 de minute cu grindina foarte mare. Aș întreba unde sunt rachetele anti-grindină? Pe zona noastră nu s-a investit un leu pentru așa ceva!”, ne-a transmis Ionel Gorgovan.

    Fermier: Grindina a fost cât oul de porumbel

    Bogdan Furfurică, fermier din localitatea Silistraru, județul Brăila ne-a declarat că dimensiunea grindinei a fost cât oul de porumbel iar pentru culturile agricole a fost lovitura ”decisivă” după ce erau deja afectate de secetă.

    ”A venit o grindină foarte, foarte puternică, de dimensiunile unui ou de porumbel, dar în cantități imense, astăzi, în jurul orei 16:00. După ce că oricum porumbul era vai mama lui, crescut în valuri, acum l-a pus la pământ șui grindina. Sute de hectare au fost distruse în zonă. Mie personal din 100 de hectare, cam 80 mi-a distrus. Culturile mele care au fost lovite au fost pe zona satului Urleasca. Cred că mai mult de 20% nu-și mai revin. Parcă era iarnă, așa se vedea gheața. Am avut numai porumb acolo. Deocamdată le lăsăm să vedem ce mai putem culege”, ne-a spus fermierul

    Singura speranță a agricultorului este că statul îl va despăgubi pentru pierderile suferite. ”O să fac înștiințare la Primărie să văd dacă mai primim despăgubiri. Acum am făcut cererile pentru secetă, pentru grâu și rapiță. Noi suntem afectați de două ori acum. Nu cerșim nimic la autorități, la Guvern, pur și simplu cerem o amânare la ratele de la bancă pe care tot noi le vom plăti, însă nici asta nu se poate, văd! Am făcut credite agricole, toți banii pe care i-am scos am investit în utilaje. Nu cerșim ajutor, vrem o amânare, dar nu se poate face decât cu o ordonanță. Băncile nu te creditează și nu te reeșalonează decât dacă ducem acte doveditoare, anul acesta nu am făcut nimic, nicio bancă nu ne face reeșalonare!”, ne-a declarat agricultorul brăilean.

    O întreagă zonă agricolă ”făcută praf”

    Un alt fermier care are culturile în localitatea Urleasca, Valentin Calcan, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că întreaga zona de culturi este distrusă.

    ”Toată zona pe Urleasca este făcută praf, nu doar eu am culturile calamitate, sunt în total acolo peste 2000 de hectare. A venit piatra în 3 minute, foarte puternic, ploua efectiv cu piatră. Din câte știu eu pe județul nostru nu există sisteme antigrindină. Suprafața pe care o dețin e răspândită pe o distanță de 5 kilometri. Am 4 kilometri dintr-un loc în altul, 70 de loturi semincere de porumb și 150 de hectare de porumb consum, 20 de hectare de soia. Distrugerile sunt mult mai mari, de la mine până la sat sunt foarte mulți agricultori. Și soia e afectată, este doar bățul de ea. Plantele vor produce probabil 20% dacă nu se vor îmbolnăvi total. Vor apărea fungi, marfa nu va mai fi cumpărată de nimeni căci va avea boală pur și simplu. Toate aceste culturi, după o secetă cumplită au fost scoase la irigat”, ne-a spus fermierul.

    Acesta spune că fermierii au făcut eforturi mari să aducă porumbul la stadiul care era iar acum au pierdut tot. ”A fost irigat porumbul de 3-4 ori până în acest moment ca să putem obține ce aveam acum. Nu mai am nicio speranță, nu mai aștept nimic, niciodată nu am așteptat nimic de la statul român! Eu am făcut stație de irigat pe banii mei, a durat 2 ani și jumătate să-mi facă niște amărâte de documente. Estimez pierderea la 20 de miliarde de lei vechi. Asta e numai paguba mea, dar va spun cu certitudine că nu vom primi de la autorități nimic! Dacă noi care am irigat am fost așa, dar ceilalți. O să vă dăm, spun autoritățile! Când, căci eu am întors o parte din grâu! Am 94% irigabil, pe cele 6% am avut grâu, l-am întors. Aș fi putut să înghit această pierdere din cauza secetei, dar pe aceasta provocată de grindină nu mai pot!”, a mai completat agricultorul.

    Ploile puternice, vijeliile și grindina sunt prognozate până miercuri

    Directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu a vorbit la Antena 3 despre cea mai nouă avertizare meteo de ploi puternice şi vijelii. Elena Mateescu a spus că până miercuri vom avea parte de o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată.

    ”Cel puţin până miercuri vorbim de o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată, astfel încât în următoarele zile discutăm în continuare de cantităţi de precipitaţii ce pot genera la nivel local şi situaţii de natură hidrologică. În 15 judeţe din partea de sud-est şi centru a ţării vor fi averse torenţiale pe intervale scurte de timp. De la ora 12 până în această seară, la ora 21 vorbim de 15 judeţe din partea de sud-est şi centru a ţării, mai precis vestul şi sudul Moldovei, nordul Dobrogei, nordul şi nord-estul Munteniei, estul şi sud-estul Transilvaniei, zone unde instabilitatea atmosferică va fi accentută, vorbim de averse torenţiale pe intervale scurte de timp. Prin acumulare, cantităţile de apă vor putea depăşi 30-40 l/mp şi pe arii restrânse 50-60 l/mp”, a spus Elena Mateescu.

    De asemenea, începând de mâine de la 12, va fi în vigoare o informare meteorologică, în special în regiunile nordice, centrale, precum şi în zona de munte. Instabilitatea atmosferică va continua şi vom vorbi în continoare de canităţi de apă ce pot depăşi 20-25 l/mp, izolat 30-35 l/mp.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!