• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: ”Mulțumim, Agrointeligența! Ne-au intrat în cont banii ce ni se cuveneau!”

    Ramona Dascălu -

    Un nou caz care se rezolvă în favoarea fermierilor cu ajutorul implicării echipei Agrointeligența! O familie de agricultori din județul Brăila despre a cărei problemă am scris și pentru care am contactat și instituțiile statului, ne-a transmis că lucrurile s-au soluționat și că banii la care fermierii aveau dreptul au intrat, într-un final, în cont!

    Dovada vie că și la noi în țară se pot rezolva lucrurile atât timp cât ne dorim și luptăm pentru acest lucru! După ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a făcut cunoscută problema cu care Nina Gheorghiță, care lucrează, alături de soțul ei, aproape 500 de hectare de teren agricol în județul Brăila, s-a confruntat, anul trecut, la accesarea submăsurii 17.1 – “Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul PNDR, iată că a venit și vestea bună. Brăileanca ne-a contactat pentru a ne mulțumi și pentru a ne spune că și-a primit banii care i se cuveneau, și anume, cei 18.706,35 lei, sumă ce reprezintă 55% din valoarea primei de asigurare plătită pentru cele 226,04 ha culturi de primăvară, asigurate cu un an în urmă. Anul trecut, fermiera a fost declarată neeligibilă de către AFIR din cauza unei neconcordanțe între suprafața totală înregistrată la APIA și cea de la Registrul Agricol.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă integral scrisoarea primită, pe adresa redacției, de la brăileanca Nina Gheorghiță:

    ”La 6 luni de la depunerea contestației mele la AFIR prin care reclamam, în baza unor argumente pertinente, că m-au descalificat pe nedrept, pe submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, am primit în sfârșit cei 18.706,35 lei, sumă ce reprezintă 55% din valoarea primei de asigurare plătită pentru cele 226,04 ha culturi de primăvară, asigurate cu un an în urmă. Nu cred ca aș fi reușit fără să am sprijinul foarte prompt al site-ului Agrointeligența – AGROINTEL.RO, care mi-a preluat imediat mesajul și l-a făcut public, mai mult, l-a contactat și pe domnul director general AFIR, de la acea vreme, Adrian Chesnoiu, pentru a-i cere un punct de vedere, referitor la cele reclamate de mine.

    În acest context, doresc să mulțumesc foarte mult site-ului Agrointeligența – AGROINTEL.RO, dar în egală măsură și domnului director general Adrian Chesnoiu, care și-a găsit timp pentru a mă contacta la vremea respectivă și a mă asculta cu privire la speța mea. Sunt convinsă că fără implicarea directă a dumnealui, dar și a d-lui director adjunct Robu Cătălin, dosarul nu s-ar fi soluționat de-o manieră pozitivă, iar cauza ar fi fost una veche a autorităților noastre, și anume, fuga de responsabilitate și/sau incompetența funcționarilor care lucrează direct cu fermierii. Doresc să menționez că am avut o discuție extrem de constructivă. Personal, domnul director Adrian Chesnoiu, mi-a lăsat impresia unui foarte bun profesionist, foarte ancorat în problemele pe care le are instituția, de la cele legate de mentalitate organizațională până la cele legate de rolul AFIR-ului în atingerea obiectivelor din Planul Național de Dezvoltare Rurală, instituție pe care o preluase nu de multă vreme, și avea nevoie de timp pentru a promova și a determina schimbarea. Din păcate, frământările politice de la finalul anului trecut și-au pus amprenta și asupra AFIR-ului, iar experiența și expertiza pe care le acumulase nu au mai putut fi puse în slujba instituției, fiind delegat pe un post pentru care personal declara că nu are competențe. Din păcate această istorie se repetă de 30 ani, motiv pentru care agricultura românească nu are aceeași viteză de dezvoltare ca și țările din aceeași regiune a Europei. La vremea respectivă, domnul Adrian Chesnoiu mi-a menționat că Ghidul submăsurii 17.1 a fost în dezbatere publică,  și a avut întâlniri cu brokerii de asigurări, cu firmele de asigurări, cu asociațiile profesionale ale fermierilor și la vremea respectivă nimeni nu a făcut niciun fel de precizare legată de cele semnalate de mine. Fiind o masură pe care nimeni, înaintea dumnealui, la conducerea AFIR, nu o lansase, cumva își asumase ca vor fi ,,probleme” în prima sesiune, dar că le va reglementa pe parcursul derulării măsurii astfel încat la următoarea sesiune de depunere, problemele semnalate în prima sesiune să fie remediate. Simplificarea submăsurii 17.1 sunt convinsă că i se datorează întrucât multe din observațiile pe care personal i le-am spus și ulterior i le-am trimis în scris, prin asociația din care fac parte (A.P.A. Brăila), au fost luate în considerare, iar aici un rol foarte important l-a avut și domnul director adjunct Robu Cătălin, la fel, un profesionist, cu care am discutat telefonic anul trecut și care a înțeles că procedura este una foarte greu de parcurs și se abate foarte mult de la scopul submăsurii. Îi mulțumesc, pe această cale, pentru implicare și pentru simplificarea ghidului.

    Am spus și în apelul meu către Agrointeligența – AGROINTEL.RO din 4 decembrie 2019, că demersul pe care îl făceam la vremea respectiva, nu era neaparat pentru a obtine acești bani, care nici pe departe nu compensează efortul pe care l-am făcut pentru a urma toată procedura extrem de birocratică a ghidului, dar mai ales frustrarea, la momentul la care constați că ești descalificat pentru niște motive care nu există și nu poți dialoga cu nici o persoană în carne și oase din AFIR ci doar cu o platformă online. Acum, la final, după ce mi-am încasat banuții, dar mai ales după ce am văzut noul ghid al submăsurii 17.1, consider că efortul meu a meritat, întrucât numai așa putem determina schimbarea în comportamentul autorităților romane, implicându-ne în încercarea de a găsi împreună soluții. Îndemn, pe această cale, toți fermierii să procedeze de aceeași manieră ca și mine, să nu renunțe, atunci când le sunt încălcate drepturile și să caute să meargă mai departe, pănă la momentul în care li se va da dreptate. Personal, cred că dacă renunțam anul trecut la demersul meu, anul acesta am fi avut același ghid al solicitantului, si aș fi fost din nou declarată neeligibilă.

    Sper ca d-l director general Adrian Chesnoiu să revină la conducerea AFIR și să reuseasca să pună în practică, toată viziunea pe care o avea, legată de  modul în care ar trebui să lucreze AFIR-ul în relația cu fermierul dar și transformarea agenției în concordanță cu era în care trăim, era digitalizării. Pentru mine, rămâne singurul reprezentant al autorităților române, dintre toți cei cu care am dialogat în timp, care în permanență, în discutiile avute, a sustinut, ca și mine, că totul se poate, depinde numai de noi ca stat, ca cetățeni, să vrem. Nu a dat vina nici pe Uniunea Europeană, nici pe Curtea de Conturi…!

    În opinia mea, AFIR-ul trebuie să funcționeze ca un cordon ombilical între banii europeni și fermierul român, beneficiar al acestor bani. Cordonul ombilical nu trebuie să sugrume, prin birocratie, fermierul, astfel încât acesta să nu mai poată beneficia de nici un bănuț, iar noi ca stat să-i lăsam Uniunii Europene necheltuiți! Asta nu înseamnă ca AFIR-ul să nu se preocupe 100% ca fiecare leu să fie accesat respectând legea, și de asemenea, aducând prosperitate mediului rural și implicit plus valoare economiei românești”.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte