• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiul românesc de grâu PG 102 a bătut Glosa! Producție de 11,2 tone/ha cu tehnologie de fermă!

    Ramona Dascălu -

    Soiul PG 102 de la Peteka Agricultură, producție record în 2020! Cultivat la ferma EtinoCereal, din județul Dolj, grâul românesc din soiul PG 102 a obținut în acest an un vârf de producție de 11,2 tone la hectar și o producție medie la nivel de fermă de 9,8 tone la hectar, depășind chiar și soiul românesc Glosa, în condițiile unui an agricol dificil.

    ”PG 102 s-a comportat foarte bine în condițiile acestui an, performând peste majoritatea soiurilor, în toate regiunile, în condiții de secetă și trecând foarte bine peste înghețul târziu din ultimile zile din martie, când s-au atins și -9 grade Celsius. Cunoaștem potențialul soiului PG102 și stim că poate atinge astfel de recorduri. În condiții optime de tehnologie, încă o dată și-a demonstrat valoarea și pozitia de leader pe piață și trebuie să menționez și că la EtinoCereal a beneficiat de un regim hidric aproape de normal”, a declarat Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii și în prezent director general la compania Peteka Agricultură, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Soiul PG 102 – producție record cu o tehnologie mai scumpă cu 150 euro la hectar

    Stelian Fuia, directorul companiei care a creat soiul de grâu PG 102 a dezvăluit și ce tehnologie s-a folosit în ferma EtinoCereal. Potrivit acestuia, la obținerea acestor producții ridicate a contribuit folosirea îngrășământului Booster, precum și a stimulatorului de fotosinteză QuickGrow, de la Peteka Agricultură.

    ”Tehnologia este clasică cu două ingrediente speciale și știm că uneori un singur ingredient poate face diferența între o mâncare extraordinară și un eșec culinar. Așa și în cazul tehnologiei agricole, așa și în cazul de față. În primul rând am utilizat Booster, un îngrășământ cu eliberare lentă, astfel încât am asigurat necesarul de azot în cantități mici și pe o perioadă mai îndelungată. În acest fel am evitat și “intoxicarea plantelor” în perioada de secetă când îngrășămintele cu azot, aplicate în doze mari, au rămas în zona radăcinilor din cauza lipsei de precipitații. În același timp, Booster vine cu o cantitate importantă de sulf, care reușește să deblocheze azotul blocat în sol, dar care asigură și o stare fitosanitară mai bună a radăcinilor plantelor și implicit a plantelor. Dacă rădăcina este bolnavă, nu putem avea așteptări deosebite de la plante. În plus, Booster conține un complex de microorganisme, cu efecte benefice asupra plantei, conținând o ciupercă microscopică – Trychoderma spp, care stimulează creșterea rădăcinii și o protejează de bolile din sol, și Bacillus subtillis, care contribuie la solubilizarea fosforului blocat în sol, contribuind în acest fel la o mai bună aprovizionare cu fosfor a plantei. Am putea spune că Booster nu este un simplu îngrășământ ce conține azot și sulf ci că este o unealtă tehnologică prin modul complex în care acționează, în simbioză cu planta, asigurând elemente nutritive și protective”, a spus Stelian Fuia.

    De asemenea, acesta a vorbit și despre beneficiile aplicării stimulatorului QuickGrow în cultura de grâu.

    ”În același timp, am completat îngrășământul Booster cu un stimulator de fotosinteză, pe care noi îl producem- QuickGrow, care accelerează fotosinteza plantelor și le face să treacă mai ușor peste perioadele de stres provocate atât de mediu, cum este secetă, cât și de tratamentele chimice, care provoacă stres plantelor chiar dacă sunt considerate selective. Așa cum noi luăm un medicament omologat, dar orice medicament are o lungă listă de efecte secundare, așa și pesticidele omologate au și ele efecte secundare pentru plante! Cum noi luăm un probiotic cu antibioticele, așa și plantele au nevoie de un sprijin în perioadele în care sunt supuse stresului chimic. Pentru acest gen de situații, este indicat QuickGrow! A fost o tehnologie mai scumpă cu 150 Euro/ha, dar cred că astfel am reușit să punem în valoare potențialul genetic al soiului. Cred că merită la sporul de producție obținut!”, este de părere Stelian Fuia, director general la Peteka Agricultură.

    Tehnologia aplicată este extrem de importantă în obținerea de producții record, mai spune Stelian Fuia: ”Nu există un soi perfect, care să aibă producții record în orice condiții. Dar putem atinge potențialul genetic al soiului prin utilizarea tehnologiei adaptate condițiilor din diferite regiuni. Un soi foarte bun, cum este PG102, are nevoie de o tehnologie foarte bună pentru a performa la nivel înalt”.

    Soiul de grâu PG 102, la mare căutare în acest an

    Cererile privind sămânța de PG 102 sunt mai mari comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea însă, Stelian Fuia crede că mulți fermieri români vor însămânța în această toamnă sămânță necertificată și asta din cauza lipsei banilor.

    ”Cererile sunt peste nivelul anului trecut, în condițiile în care mulți fermieri își reconsideră intențiile de cumpărare, din cauza spectrului falimentului care plutește asupra exploatațiilor agricole din multe zone ale țării. Chiar dacă la nivel de țară există un deficit de sămânță, din discuțiile cu fermierii din diferite regiuni, am înțeles că vor semăna sămânță necertificată, din recolta anului acesta, și asta din cauza situației financiare din ferme”, a spus Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.

    Cantitatea de sămânță la hectar și perioada optimă de însămânțare pentru soiul PG 102

    Celor care vor opta să însămânțeze anul acesta soiul PG 102, Stelian Fuia le recomandă o cantitate de sămânță de 200 de kilograme la hectar. Se practică și o tehnologie de semănat în rânduri rare, la care este recomandată o cantitate mai mică de sămânță, de 140 de kilograme la hectar.

    ”PG102 este un soi cu o capacitate foarte bună de înfrățire și recomandăm în epoca optimă doze de aproximativ 200kg/ha. De asemenea, datorită capacității ridicate de înfrățire, PG102 se pretează foarte bine în tehnologia de semănat în rânduri rare, 25-30 cm între rânduri, cu doze reduse de sămânță, aproximativ 140kg/ha”.

    În ceea ce privește perioada optimă la care fermierii care vor să cultive PG 102 trebuie să intre la semănat, aceasta poate varia întrucât este un soi cu o capacitate mare de înfrățire atât în toamnă, cât și în primăvară.

    ”Perioada optimă depinde și de perioada premergătoare, pentru că noi  putem spune 15-30 septembrie, dar dacă în rotația din exploatație vine după porumb, nu se va respecta epoca optimă. Ce este foarte important în cazul soiului nostru este o mare plasticitate în ceea ce privește înfrățirea. Chiar dacă este semănat târziu și nu are timp să înfrățească până la intrarea în iarnă, PG 102 înfrațeste în primăvară, fără a avea scăderi de producție. Tot la Etinocereal, pe o solă preluată târziu, în care s-a semănat în luna Ianuarie, s-a recoltat 7.400kg grâu, cu aceiași tehnologie, și asta datorită capacității mari de înfrățire și totodată și capacitătii de a înfrăți și în primăvară”, a explicat Stelian Fuia, director general la Peteka Agricultură.

    În acest moment, soiul de grâu PG 102, este cultivat și în afara țării, iar rezultatele sunt remarcabile.

    ”Soiul PG 102 poate fi cultivat în toată Europa! Am avut rezultate foarte bune și apreciate de către partenerii noștri și de fermieri din Cehia, Ungaria, Polonia si chiar din Anglia, anul acesta, cu mențiunea că în Anglia încă nu s-a recoltat grâul, dar PG 102 arată excepțional”, a dezvăluit Stelian Fuia.

    Noutățile Peteka Agricultură: PTK1 – soi de grâu cu calități deosebite de panificație și PTK3 – soi de orz cu rezultate excepționale

    După ce soiul PG 102 și-a atins ținta de a deveni unul dintre soiurile cu cele mai mari sporuri de producție, iată că Peteka Agricultură iese acum pe piață și cu un soi de grâu cu calități deosebite de panificație, dar și cu un soi de orz care a obținut în anii de testare o producție de 6-8 tone la hectar.

    ”Așa cum am reușit să oferim fermierilor un campion cum este PG102, anul acesta le oferim un soi cu calități deosebite de panificație PTK1 (14% Proteina), dar și un soi de orz cu rezultate excepționale pentru condițiile acestui an, și când spun excepționale spun 6-8 tone, când aceiași fermieri au recoltat 1.5-2 tone de grâu. Și aici mă refer la soiul de orz cu șase rânduri, PTK3, aflat în ultimul an de înregistrare, dar care și-a dovedit calitatea în ultimii doi ani, când am putut pune pe piață cantități limitate de sămânță. Anul acesta continuăm să îl punem pe piață într-o ofertă promoțională, din categorii biologice superioare”, a conchis Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii și director general la Peteka Agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!