• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma Rugan: 50 de vaci, un singur angajat și trei roboți care fac toată treaba!

    Roxana Dobre -

    Ferma de vaci de lapte unde roboții fac toată treaba și un singur angajat supraveghează întreaga activitate! Ferma Rugan din Sânnicolau Mare, județul Timiș, a reușit să devină o exploatație complet robotizată, investiție realizată în proporție de 90% din fonduri europene.

    Ferma Rugan, prima fermă robotizată de vaci din vestul țării, a fost vizitată pe 23 iulie de către ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a dorit să vadă una dintre cele mai inovatoare exploatații agricole din România. Un model de fermă de familie, a prezentat Oros Ferma Rugan, acolo unde gazda vizitei a fost crescătorul de vaci de lapte Cătălin Rugan

    Efectiv de 50 de vaci de lapte ”îngrijite” cu roboți

    ”Gazda întâlnirii a realizat un adăpost ultramodern pentru 50 de vaci de lapte răsfățate, care ascultă muzică simfonică în timp ce se plimbă în voie prin adăpost, merg singure atunci când vor la robotul de muls, stau în cușete separatoare dotate cu covor de odihnă pentru vaci”, a povestit ministrul prietenilor virtuali pe pagina personală de Facebook

    Adrian Oros a mai spus că, în ciuda finalizării investiției, fermierii i-au reclamat ministrului și greutățile prin care au trecut să ducă la bun sfârșit proiectul care s-a derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). ”În timpul vizitei la această exploatație zootehnică, o dovadă a capacității tinerilor de a face agricultură de top, i-am asigurat pe fermierii prezenți de toată susținerea mea, nu doar financiară, ci și administrativă, pentru a putea introduce tehnologii asemănătoare în cât mai multe ferme din România. În cadrul discuțiilor, fermierii au reclamat problemele pe care le întâmpină în obținerea extrem de dificilă a unor credite bancare necesare realizării proiectelor cu fonduri europene nerambursabile”, a mai arătat șeful de la agricultură.

    Fermă de vaci complet robotizată

    Investiția în ferma de vaci complet robotizată nu a fost una mică, iar fără fondurile europene este puțin probabil că ea s-a fi realizat. Conform ministrului, familia Rugan a reușit înființarea fermei cu 50 de capete de vaci de lapte într-un adăpost în stabulație liberă, cu 3 boxe de maternitate și dotarea cu echipamente tehnologice performante, precum și achiziții independente:
    – robot de muls;
    – tanc de răcire lapte de 2.500 – 3.000 l;
    – robot de împingere automată a furajelor;
    – robot automat de curățare a grajdului;
    – perie automată pentru vaci;
    – ventilator grajd;
    – amestecător sumersibil pentru dejecții;
    – buncăr alimentare cu cereale;
    – tractor 102 – 110 CP.

    ”Avem un adăpost de vaci lapte, dotat cu robot de muls, robot de curățat, robot de furajat. Cam ultima generație de grajd. Muzică doar simfonică pentru relaxare. Toate sunt liniștite. La muls datorită tehonologiei intră și ies singure. Proiectul a fost în valoare de 782.000 de euro, cu 90 la sută finanțare europeană și 10 la sută co-finanțare proprie. La un fermă cu 50 de animale am un singur angajat care verifică starea generală a animalelor, iar în cazul vreunei probleme chemăm medicul veterinar. În rest, totul este mecanizat”, a povestit fermierul Cătălin Rugan. 

    Investiția de la Sânnicolau Mare a reușit să aducă pe piață și un nou brand de lactate locale. Ferma Rugan procesează laptele obținut de vacile de lapte din rasa Bălțată Românească din care se obțin produse precum: brânză, smântână și unt. Exploatația operează și dozatoare de lapte crud, unde prețul unui litru de lapte direct din fermă este de 3 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!