• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR recunoaște Ordinul antiincendiu! Fermierii, OBLIGAȚI să contracteze servicii PRIVATE de urgență!

    Roxana Dobre -

    Ministerul Agriculturii reacționează la informațiile Agrointeligența-AGROINTEL.RO privind emiterea Ordinului 182/2020, care prevede în ”Normele de prevenirea și stingerea incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol” că fermierii trebuie să își angajeze firme private de servicii de urgență pentru a gestiona și stinge eventualele incendii din ferme. MADR admite că este introdusă această obligativitate, făcând trimitere la o legislație care nu prevede această reglementare pentru exploatațiile agricole și care nu exista, legislativ, până la momentul emiterii Ordinului 182/2020, semnat de ministrul Adrian Oros.

    Potrivit unei informări de presă remisă de MADR către Agrointeligența-AGROINTEL.RO , ”administratorul societăților agricole are obligația să asigure constituirea, conform art. 12 alin. 2 din Legea 307/2006 serviciului de urgență privat ori să încheie contract cu un alt serviciu de urgență voluntar sau privat, capabil să intervină operativ și eficace pentru stingerea incendiilor”. ”Pentru a elimina orice suspiciune legată de interpretările unor publicații online, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale subliniază că sub nicio formă nu se pune problema ca IGSU/Pompierii să nu intervină la incendiile agricole, dar un minim de dotări umane și materiale este necesar pentru prevenirea și stingerea incendiilor, conform legislației specifice emise de MAI/IGSU si art. nr. 2 din cadrul OM 182/2020”, precizează ministerul.

    Ce spune de fapt articolul la care face referire MADR:

    Citiți și: MADR: Fermierii – obligaţi să își angajeze servicii de urgenţă private ca să stingă incendiile!

    Normele, elaborate de MADR, verificate de IGSU

    Ministerul de resort mai precizează că Ordinul MADR 182/2020 privind aprobarea Normelor de prevenire și stingere a incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol a fost modificat și completat în conformitate cu legislația actuală, respectiv cu Legea 307/2006, Ordinul MAI 163/2007 și, mai ales, cu Ordinul MAI 75/2019 criterii de performanță, din 27 iunie 2019 privind constituirea, încadrarea şi dotarea serviciilor voluntare şi a serviciilor private pentru situaţii de urgenţă. ”Publicarea în Monitorul Oficial nu poate fi posibilă fără  avizul expres al IGSU. Conținutul Ordinului respectă integral legislația și, mai ales, OM MAI nr 75/2019. Normele de prevenire și stingere a incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol au fost transmise si corectate de specialistii pe domeniu de competență tehnică din cadrul Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, mai susține Ministerul Agriculturii.

    De subliniat, pentru aceeași corectă informare, că Ordinul MAI la care face referire MADR nu îi obligă pe fermieri la nimic, ci doar reglementează ”Criteriile de performanță privind constituirea, încadrarea și dotarea serviciilor voluntare și a serviciilor private pentru situații de urgență”. (textul OM MAI 75/2019 – AICI, ANEXA cu criteriile – AICI). Nici Ordinul MAI 163/2007 nu îi obligă pe fermieri să își angajeze vreo firmă privată pentru servicii antiincendiu (textul acestui ordin – AICI).

    Conform MADR, potrivit articolului nr.18 lit a-d, din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, ministerele şi celelalte organe ale administrației publice centrale au următoarele obligații principale:

    ”În caz contrar, ministerele şi celelalte organe ale administrației publice centrale sunt pasibile de amenzi, în conformitate cu legislația în vigoare”, conchide Ministerul Agriculturii.

    Ministerul Agriculturii omite, în informarea de presă, să precizeze de ce Ordinul 182/2020 nu a fost pus în dezbatere publică și nu au existat consultări cu fermierii astfel încât o serie de situații absurde, exagerate, nerealiste și chiar penibile să nu își găsească locul în cadrul acestui act normativ. În plus, explicațiile transmise astăzi erau clar necunoscute ministrului Adrian Oros care, deși a semnat Ordinul, în cadrul unei emisiuni la Agro TV a declarat că nu știe despre acest act normativ, că el ar fi emis de Ministerul Mediului (sic!) sau de Interne și că singurele informații pe care le are pe acest subiect sunt din presă. Din publicațiile acelea online, probabil!


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!