• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când încep plățile pentru Programul Tomata 2020? Subvenția minimă: 2.157 de euro/fermier!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care s-au înscris în schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” așteaptă banii de la Ministerul Agriculturii. La acest moment, legumicultorii nu cunosc cuantumul pe care îl vor încasa, având în vedere că plafonul alocat pentru Ciclul I se împarte la numărul total de cereri eligibile și nu mai ”garantează” plata de 3.000 de euro/exploatație.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut un calcul pentru legumicultorii care așteaptă banii pentru programul de tomate, finanțat de la bugetul de stat. Astfel, potrivit ministrului agriculturii, Adrian Oros, pentru acest an, Ciclul I de producție au depus dosare 18.300 de producători de legume. Ministrul a subliniat încă că acesta este numărul total al doritorilor și nu al beneficiarilor, astfel că cei care intră la plată vor fi mai puțini după ce dosarele sunt verificate temeinic de Direcțiile Agricole Județele, instituție care gestionează această schemă.

    Așadar la un calcul simplu: plafon alocat Ciclul I (39.477.000 euro) împărțit la numărul de cereri (18.300) rezultă un cuantum MINIM de 2.157 euro adică 10.244,88 lei, convertit conform cursului de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2019, pentru schema de ajutor de minimis. Valoarea ajutorului de minimis care se poate acordă beneficiarilor din Programul Tomata este de maximum 14.248,8 lei/beneficiar/an!

    Legumicultorii nu știu când încep plățile

    Legumicultorii care au cerut sprijinul nu știu nici în acest moment când ar putea demara plățile pentru acest program. Ei reclamă pe un grup de cultivatori de legume că nu au primit niciun semn privind demararea plăților. ”De la 1 august încep să îi vireze”, este optimist Mihai Gui, unul dintre legumicultorii care au răspuns la întrebarea ”Când încep plățile pentru tomate?”. Gheorghe Zăvăleanu, inspector superior la Primăria Izbiceni – una dintre cele mai cunoscute zone legumicole a completat că încă nu se știe suma finală care va ajunge la legumicultori. ”Nu știm suma, nu s-au clarificat documentele de valorificare!”, a spus specialistul. 

    O altă legumicultoare a avansat și o sumă ce va ajunge la producătorii de legume, 2.185 euro, fără a explica însă dacă informația este una oficială, comunicată de vreo Direcție Agricolă sau este doar un calcul personal. În plus, legumicultorii mai arată în cadrul aceluiași dialog că ”pe vremea aceasta anul trecut banii erau în conturi deja” și acuză chiar că ”termenul limită de valorificare a legumelor ar fi fost prelungit cu două săptămâni tocmai pentru că Guvernul nu are încă banii care ar trebuie să ajungă la legumicultori”.

    Programul ”Tomata” ar putea să nu mai fie finanțat din 2021

    Ministrul Agriculturii a anunțat recent că Programul ”Tomata” nu ar mai primi sprijin financiar din anul 2021. ”Ce vreau să subliniez și le-am spus și beneficiarilor acestui ajutor, toate programele începute (de veche guvernare n.r) le vom continua și în acest an. Majoritatea acestora sunt în anul patru iar un program de sprijin suportat din Bugetul Național (banii pentru Programul de tomate se plătește de la Bugetul Statului n.r) se urmărește să vină la un moment dat un sector aflat în dificultate. Eu cred că după patru ani de zile, după ce a fost ajutat un sector, statul trebuie să mute acel ajutor în alt sector pentru că sunt și alte sectoare în dificultate”, a mai spus ministrul.

    El a completat că numărul celor care au solicitat bani în 2020 pentru Programul Tomata este 18.300. ”Sigur că diferă numărul celor înscriși și numărul celor care la sfârșit beneficiază de bani (eligibili n.r). Au fost, nu vă ascund, județe în anii trecuți, sper ca în acest să nu mai fie, unde s-au înregistrat sute de dosare fictive. Anul acesta am încercat să verificăm mai atent dar acest lucru a fost mai greu posibil pentru că au existat restricții de mișcare exact în perioada în care inspectorii de la Direcțiile Agricole Județene (DAJ) trebuiau să efectueze controalele. Sigur că nu toate dosarele au fost aprobate. Vă dau exemplu județului  Timiș pentru că suntem aici, din 92 de dosare înregistrate, doar 84 au valorificat producția. Numărul cel mai mare de beneficiari sunt în județele Galați, Olt, Teleorman, Dolj unde au fost întotdeauna zone legumicole consacrate”, a mai spus ministrul.

    Datele făcute publice de Ministerul Agriculturii, în analiza SWOT, arată că pe parcursul derulării programului s-a constatat o creștere semnificativă  a numărului de beneficiari, de la 8.026 în anul 2017 la 15.711 în anul 2018 și respectiv 20.723 în anul 2019. ”Creșterea numărului de beneficiari a dus la creștere a suprafețelor și a producțiilor de tomate cultivate în spații protejate. Astfel, în anul 2017 suprafața cultivată cu tomate în cadrul programului a fost de 802,6 ha, în anul 2018 de 1.571,1 ha ajungând la 2.072,3 ha în anul 2019”, subliniază MADR.

    Sursa citată mai arată că producțiile de tomate obținute de beneficiarii programului au fost de 89.235 tone în anul 2018 și respectiv 82.507 tone în anul 2019, fapt resimțit în scăderea importurilor în anul 2019 cu 6,2% față de anul 2018.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!