• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Marius Vicol și-a dus vacile la Primărie! S-a ales cu o amendă și 10 ha de pășune!

    Ramona Dascălu -

    Pășunea comunală naște noi conflicte între fermieri și autorități! Un tânăr fermier s-a văzut nevoit să recurgă la un gest extrem, și anume să meargă cu vacile la primărie ca să se facă auzit de primarul care îi ignoră problemele cu care se confruntă. Marius Vicol, un crescător de vaci Angus, în vârstă de 37 de ani, din comuna Marginea, județul Suceava, a mers vineri de dimineață la primărie cu 50 de vaci, cu speranța că în acest mod primarul va accepta să stea de vorbă cu el, după ce toată săptămână a petrecut zilnic câteva ore bune în fața primăriei fără ca nimeni să-i deschidă ușa. În final, fermierul s-a ales cu o amendă pentru tulburarea liniștii publice, dar și cu promisiunea că va primi 10 hectare de pășune în plus.

    Nemulțumit de împărțirea suprafețelor de pășunat

    Fermierul Marius Vicol spune că este nemulțumit de modul în care primarul comunei Marginea, Dumitru Nichitean, gestionează cele 400 și ceva de hectare de pășune comunală. În timp ce el, care deține un efectiv mare de bovine, a putut închiria o suprafață de doar 18 de hectare de pășune, alți cetățeni ai comunei ar beneficia chiar și de 30 de hectare, fără să aibă însă niciun animal.

    Rudele primarului nu au animale, dar au pășune

    ”Primarul favorizează anumiți oameni care nu dețin animale, adică a prelungit contractele pentru pășune la foști fermieri, care la momentul actual nu mai dețin animale. La nivelul comunei Marginea, avem undeva cam la 470 de hectare de pășune, suntem un număr de 10 fermieri mari, fiecare avem între 16 și 18 hectare de pășune luată în închiriere de la primărie. Anul trecut am mărit efectivul de animale și am făcut o cerere la primărie ca să mi se mărească suprafața de pășune, în condițiile în care aveam informații că mai multe rude de-ale primarului dețin câte 20-30 de hectare de pășune, îmi sunt vecini acolo cu pășunea, și nu au niciun animal, nu lucrează terenul, nu dau îngrășământ, nu nimic, își iau doar subvenția. Este un unchi de-al primarului, ieșit la pensie din primărie, care are 30 de hectare de pășune și nu are o vacă, nu a avut niciodată în viața lui. Mai este cineva care are luate de la primărie 30 de hectare de pășune și care face comerț cu fân, se ocupă cu nutrețuri, cu silozuri. Eu am făcut sesizările de mult timp, de cel puțin un an de zile mă zbat cu ei, s-a dezbătut în Consiliul Local, consilierii au votat să se ia pășunea de la cine nu are animale și să se dea la cine are, dar nu s-a făcut absolut nimic”, a declarat Marius Vicol, crescător de bovine din comuna Marginea, județul Suceava, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    A fost nevoit să-și vândă jumătate din efectivul de vaci după ce a investit în modernizarea fermei

    Fermierul susține că în urmă cu o lună de zile a fost nevoit să vândă 80 de vaci din cauză că nu avea unde să meargă cu ele la păscut. ”Acum o lună de zile am fost nevoit să vând 80 de vaci, animale din rasa Bălțată Românească. Le-am dat la abator din cauză că nu am pășune suficientă. Acum am rămas cu un efectiv de 74 de bovine de Black și Red Angus. Am vrut să merg și pe rasă de lapte, am cumpărat și am crescut 80 de junici Bălțată Românească, dar am fost nevoit să le vând la abator pe 7 lei la kilogram pentru că nu puteam să țin pe 15 hectare de pășune 154 de vaci. Dacă aveam unde să le pasc, le-aș fi ținut pe toate. Dacă aveam pășune pentru animale, nu ajungeam să vând. Eu am investit în ferma asta undeva la peste 400.000 de euro. Am avut de optat pentru un contract cu un italian, care plătea 16 euro pe kilogram la carcasă de Black și Red Angus, venea el aici în județ să-și facă abatorizarea la un abator, dar nu am putut să fac acest contract pentru că trebuia să ajung la 22 de tone de carne la 6 luni de zile și nu aveam cum să ajung la tonajul ăsta, în condițiile astea, fără să am pășune”, a declarat Marius Vicol.

    Vacile duse în fața primăriei – singura soluție pentru ca primarul să stea cu el de vorbă

    După ce toată săptămâna a mers zilnic la primărie ca să discute cu primarul comunei Marginea, dar în nicio zi nu a fost băgat în seamă de nimeni, chiar dacă a petrecut și trei ore în fața instituției. Vineri, crescătorul de animale și-a luat inima în dinți și a plecat la sediul primăriei cu 50 de vaci după el.

    ”Azi de dimineață am fost la primărie cu 54 de vaci, nu am luat și taurii, am fost doar cu vacile și vițeii. Eu săptămâna aceasta am fost aproape în fiecare zi la primărie, și am stat câte trei ore, tot așteptând să iasă domnul primar și să stea de vorbă cu mine. Efectiv, m-au ignorat și m-au ținut afară în fața ușii primăriei. Și din acest motiv astăzi am procedat așa și m-am dus cu vacile. Am ajuns de dimineață la ora 8:30 cu vacile la primărie și dânsul până nu au venit jandarmii și șeful poliției din Suceava nu a ieșit afară. Abia la ora 11 și ceva m-a chemat la discuții”, a dezvăluit crescătorul de vaci din comuna Marginea.

    După ce s-a trezit cu vacile în centrul comunei, primarul a găsit rapid o soluție

    După ore bune de stat în fața primăriei, fermierul a fost invitat la discuții de către primar, care i-a oferit o soluție provizorie la problema sa, dovadă că dacă se vrea se poate. ”Ca soluție mi s-au oferit alte 10 hectare de pășune. A spus că o să vorbească cu unul dintre cei care nu are animale să-mi dea jumătate din suprafața de pășune, adică 10 hectare, și dânsul o să intervină și o să-mi facă acte pe alea 10 hectare și până la finalul anului să vadă cum va putea să rezolve situația. Toți cei din comună știu situația, că o mare parte din pășune este nelucrată și nu vine nimeni în control. Am acceptat cele 10 hectare, cu speranța că într-o lună de zile, până la alegeri, dânsul o să-mi rezolve problema. Mie mi-ar mai trebui încă 30 de hectare de pășune, pe lângă astea 18 hectare pe care le am. Eu vreau să ajung la un total de 100 de mame, ceea ce ar înseamna un efectiv total de 200 și ceva de capete”, a mai spus fermierul Marius Vicol.

    Primarul susține că pășunea comunală este împărțită în mod corect între crescătorii de animale din Marginea

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă și cu primarul din comuna Marginea pentru a afla și punctul acestuia de vedere cu privire la cele întâmplate astăzi la sediul primăriei. Dumitru Nichitean spune că pășunea comunală a fost atribuită crescătorilor prin licitație și că fiecare dintre cei care dețin o suprafață din pășune pot face dovada că dețin animale și că sunt în regulă.

    ”Este vorba despre un fermier care are închiriate de la primărie 20 de hectare de pășune. Azi a adus animalele la primărie, a venit poliția, care l-a și amendat pentru tulburarea liniștii publice, a venit și cu o portavoce, și se știe că în stare de alertă nu ai voie să organizezi marșuri, proteste. A ieșit și pe drumul național cu animalele, a blocat și circulația. El și-a mărit efectivul de animale crezând că primăria are de unde să-i dea mai multă pășune, dar tot terenul care este al primăriei, adică 440 de hectare, este împărțit în loturi de 10, 15 și 20 de hectare la toți fermierii, care sunt înscriși în Registrul Fermelor și au adeverință de la medicul veterinar cu număr de animale, număr de crotalii. A fost astfel împărțit în urma unei licitații care s-a organizat în mandatul primarului dinaintea mea. Toată suprafața de pășune este închiriată conform legilor în vigoare. L-am rugat să facă sesizare dacă el știe că este ceva în neregulă. La nivelul comunei, am avut verificare și de la APIA și de la Prefectură și nu s-a găsit nimic în neregulă, deci oamenii au animalele înscrise în Registrul Fermelor. Au fost verificați ultima dată chiar în primăvara asta toți crescătorii de animale. El (Marius Vicol – n.r.) susține că animalele lor nu pășunează pe pășune, dar nu scrie în lege că este obligatoriu să pășuneze, omul își poate folosi pășunea pentru iarnă, o dă cu îngrășământ și apoi o cosește. Dacă el nu vede animalele pe pășune, crede că pășunea respectivă trebuie să-i revină lui. Când un fermier nu mai are animale sau renunță la contractul de închiriere, suprafața respectivă va fi scoasă din nou la licitație pentru închiriere. Eu i-am explicat, dar nu vrea să înțeleagă, mai ales acum că începe campania electorală și el susține o altă formațiune politică și a furat startul la campanie. Totul este făcut electoral, pentru defăimare”, a declarat primarul Dumitru Nichitean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Primarul ne-a mai declarat ca astăzi a găsit o soluție provizorie pentru problema pe care a ridicat-o fermierul Marius Vicol, susținând că mai mult de atât nu are ce să facă pentru acesta.

    ”Dânsul nu este singurul fermier din comună, noi avem peste 20 de fermieri, avem o familie care are 530 de oi și are o pășune de 20 de hectare și îi ajunge, îmi spune că restul ia de la proprietarii de terenuri. Noi nu aveam cum să-i scoatem pe ceilalți de la pășune pentru că vrea el să se extindă. Dacă aș încerca ca să scot un fermier, care a câștigat în baza unei licitații un contract, mă dă în instanță și câștigă din prima. Dacă aveți 20 de hectare de pășune, vă luați 400 de vaci? Dacă am o suprafață de pășune pe care mă pot baza, eu îmi iau 150 sau 200 de animale sau îmi iau câte îmi permite suprafața pe care o am? Astăzi am căutat o soluție de moment pentru rezolvarea problemei, pentru că nu ne place nici nouă unde s-a ajuns, și am vorbit cu un fermier, care îl primește pe suprafața lui de pășune, ca să pășuneze până la finalul anului. Eu nu am de unde să-i dau o altă suprafață pentru că dacă aveam era dată deja”, a conchis  primarul din comuna Marginea, județul Suceava.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till